Romania si Bulgaria invita patru state sa adere la proiectul de spatiu aerian comun

Read Time:1 Minute, 26 Second

România şi Bulgaria vor invita Republica Moldova, Serbia, Muntenegru şi Macedonia să adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc funcţional de spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE.

România şi Bulgaria au semnat în luna decembrie a anului trecut un acord pentru înfiinţarea blocului funcţional de spaţiu aerian (Danube FAB) prin care cele două state vor avea un singur spaţiu comun.

Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul „Cer Unic European” (Single European Sky – SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor „blocuri funcţionale de spaţiu aerian” proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, nu de graniţele geografice.

„Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat şi de intenţia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spaţiu Aerian, şi aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski în acest sens şi am convenit să trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state să adere la proiectul DANUBE FAB”, a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezintă fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperită de ROMATSA (România) şi BULATSA (Bulgaria).

Mediafax

Foto: RoSpotters

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Avion prabusit in Pakistan – peste 127 de morti
Next post Un An-2 a aterizat fortat in Prahova
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x