Criza generalizata din industrie, si nu numai, i-a facut pe rusi sa renunte la atitudinea aroganta care ii caracteriza in relatiile cu fostii „vasali” de dinainte de 1989 si sa se gandeasca la modalitati de a-i converti in parteneri de afaceri.
Profitand de faptul ca multe tari au inca extrem de multa tehnica de productie sovietica, rusii s-au gandit ca nu ar strica daca si-ar schimba cu 180 de grade discursul si ar oferi programe de modernizare.
O astfel de oferta le-a fost facuta vecinilor bulgari, care tot dau din colt in colt cand vine vorba despre programul de achizitie al unui aparat multirol.
Rusii le-au transmis bulgarilor ca sunt gata sa le preia batranele MiG-uri 29, ajunse la final de resursa, si de a le moderniza pentru a le face interoperabile NATO. S-ar instala pe ele avionica noua, sisteme de comunicatii de asemenea noi si char s-ar schimba punctele de acrosare pentru a putea primi armament vestic.
Costurile nu au fost nici macar estimate, dar ele ar fi mult mai mici fata de cele ale cumpararii avioanelor noi. Un alt avantaj ar fi cel al infrastructurii, care nu ar suferi modificari majore, dar si din punct de vedere al intretinerii, tehnicienii bulgari fiind obisnuiti de ani buni sa lucreze la batranele MiG-uri.
Poate ca daca nu le-am fi canibalizat pe ale noastre, proiectul Sniper, ajuns acum exponat de muzeu, s-ar fi dovedit viabil in aceasta zona si nu numai, mai ales daca factorii de decizie ar fi reusit atragerea partii ruse. Iar rusii ar fi venit cu bratele deschise pentru ca nimic nu e mai greu in ziua de azi decat gasirea clientilor noi.
daca aceasta schimbare ar fi fost cu muuuuuuult timp in urma era ceva.acum nu cre ca mai vrea statul roman.desi ar fi bine daca le ar repune pe linia de plutire.plus cele de la unguri si cele de la moldoveni.era de ajuns de 2 escadrile mig29 sniper.ar fi fain.plus ca aceste avioane merita sa aiba parte de o revigorare sniper.unde mai poui ca sunt din anii ’90.mai tinerele decat f-urile bl25
Statul roman nu prea mai are MiG-uri 29 pe care sa le modernizeze, iar cele pe care le are sunt intr-un asemenea hal incat nu merita puse pe picioare.
Moldovenii le-au vandut de mult iar ungurii le-au scos din serviciu sau le vor scoate, pentru ca au cumparat/ inchiriat Gripenuri.
Bulgaria si, parca, Polonia ar mai fi interesate de modernizare, insa probabil vor renunta la idee.
In cea ce ne priveste pe noi romanii, noi am fost cei care le-am intors spatele rusilor, crezand ca vestul ne va da totul pe tava. Bine inteles ca a fost o mare greseala deoarece din acel moment exportul nostru a fost paralizat. Occidentul a refuzat marfurile noastre, care nu corespundeau d.p.d.v. calitativ. Rusii insa ar fi importat de la noi chiar si salam cu soia. Tov. Iliescu a vrut sa demonstreze ca nu a studiat la Moscova si ca nu are legaturi de prietenie cu vecinii nostri de la rasarit. Migurile 29 ale aviatiei militare romane au fost abandonate… Read more »
Eu stiu ca inainte de a fi „retrase” au fost canibalizate din cauza lipsei pieselor de schimb, ajungandu-se la un moment dat sa zboare numai Sniperul ala.
Si iar din cate stiu eu, dar aici e posibil sa nu am informatii chiar corecte, rusii au refuzat sa respecte programul de mentenanta semnat inainte de ’89 si nici nu au fost de acord cu un altul, asa ajungandu-se in situatia de a nu avea piese de schimb pentru 29.
Raspuns lui admin. MiG-29 nu avea la ce folosi piesele de schimb deorece nu-si epuizase resursa fiind un avion achizitionat dupa 1989 si care a zburat putin deoarece intreaga aviatie militara nu primea cota de combustibil necesara. Din acest motiv pilotii aveau salarii mici fiindca salariile pilotilor militari erau calculate in concordanta cu numarul de ore de zbor efectuate pe parcursul unei luni MiG-29 Sniper modernizat la Aerostar Bacau prin care a devenit pilotabil prin fly-by-wire asa cum poate fi pilotat si MiG-21 LanceR, nu a efectuat decat cateva zboruri de incercare la Aerostar Bacau, dupa care i sau pus… Read more »
Zan, stiu lucrurile astea. Ce spun eu, dupa ce am reusit in timp sa discut cu o serie de oameni care au activat la MK in anii ’90, este ca 29-ul nu era un perpetuum mobile, ci un avion, unii zic ca mai pretentios decat altele, care avea nevoie de piese. In principiu, de consumabile, insa au fost destule evenimente neprevazute care au facut absolut necesare alte piese. Ori in ’89, cand au venit in tara primele avioane, ele au sosit „la pachet” cu un stoc de piese de schimb, insa acesta s-a epuizat destul de repede iar rusii n-au… Read more »