Rusii se ofera sa modernizeze MiG-urile 29

Criza generalizata din industrie, si nu numai, i-a facut pe rusi sa renunte la atitudinea aroganta care ii caracteriza in relatiile cu fostii “vasali” de dinainte de 1989 si sa se gandeasca la modalitati de a-i converti in parteneri de afaceri.

Profitand de faptul ca multe tari au inca extrem de multa tehnica de productie sovietica, rusii s-au gandit ca nu ar strica daca si-ar schimba cu 180 de grade discursul si ar oferi programe de modernizare.

O astfel de oferta le-a fost facuta vecinilor bulgari, care tot dau din colt in colt cand vine vorba despre programul de achizitie al unui aparat multirol.

Rusii le-au transmis bulgarilor ca sunt gata sa le preia batranele MiG-uri 29, ajunse la final de resursa, si de a le moderniza pentru a le face interoperabile NATO. S-ar instala pe ele avionica noua, sisteme de comunicatii de asemenea noi si char s-ar schimba punctele de acrosare pentru a putea primi armament vestic.

Costurile nu au fost nici macar estimate, dar ele ar fi mult mai mici fata de cele ale cumpararii avioanelor noi. Un alt avantaj ar fi cel al infrastructurii, care nu ar suferi modificari majore, dar si din punct de vedere al intretinerii, tehnicienii bulgari fiind obisnuiti de ani buni sa lucreze la batranele MiG-uri.

Poate ca daca nu le-am fi canibalizat pe ale noastre, proiectul Sniper, ajuns acum exponat de muzeu, s-ar fi dovedit viabil in aceasta zona si nu numai, mai ales daca factorii de decizie ar fi reusit atragerea partii ruse. Iar rusii ar fi venit cu bratele deschise pentru ca nimic nu e mai greu in ziua de azi decat gasirea clientilor noi.

6
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Zanadminbogdangeorge Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
bogdangeorge
Guest
bogdangeorge

daca aceasta schimbare ar fi fost cu muuuuuuult timp in urma era ceva.acum nu cre ca mai vrea statul roman.desi ar fi bine daca le ar repune pe linia de plutire.plus cele de la unguri si cele de la moldoveni.era de ajuns de 2 escadrile mig29 sniper.ar fi fain.plus ca aceste avioane merita sa aiba parte de o revigorare sniper.unde mai poui ca sunt din anii ’90.mai tinerele decat f-urile bl25

Zan
Guest
Zan

In cea ce ne priveste pe noi romanii, noi am fost cei care le-am intors spatele rusilor, crezand ca vestul ne va da totul pe tava. Bine inteles ca a fost o mare greseala deoarece din acel moment exportul nostru a fost paralizat. Occidentul a refuzat marfurile noastre, care nu corespundeau d.p.d.v. calitativ. Rusii insa ar fi importat de la noi chiar si salam cu soia. Tov. Iliescu a vrut sa demonstreze ca nu a studiat la Moscova si ca nu are legaturi de prietenie cu vecinii nostri de la rasarit. Migurile 29 ale aviatiei militare romane au fost abandonate… Read more »