S-au reluat zborurile cu MiG-21

Foto: Baza 86 Borcea
Flota de MiG-21 a Romaniei are din nou unda verde pentru zborurile de instructie, potrivit unui anunt facut de jurnalistul Adelin Petrisor.

MiG-urile au fost consemnate la sol dupa tragicul accident de pe Baza Aeriana Borcea, in urma caruia capitan-comandorul (post-mortem) Florin „Patrax” Rotaru si-a pierdut viata.

„Conform procedurilor, interdicţia a fost ridicată de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, dar concluziile accidentului nu sunt încă publice. În momentul în care va fi finalizat, raportul va fi prezentat ministrului şi după aceea va fi făcut public”, a declarat purtatorul de cuvant al MApN, Oliver Anghel, potrivit Agerpres.

In toata aceasta perioada au fost oprite toate zborurile de instructie cu acest tip de avion, insa ele au ramas in alarma pentru efectuarea misiunilor de lupta – Politie Aeriana.

Momentan nu se stie nimic despre participarea MiG-urilor 21 la #BIAS2018 in dinamic display, insa este aproape sigur faptul ca vom vedea cel putin un avion in expozitia statica.

7 thoughts on “S-au reluat zborurile cu MiG-21

  1. Citind aseara pe pagina de fb a BIAS ei spun ca nu va evolua ci vor fi doua in static display , personal nu stiu ce sa inteleg,daca i-au dat drumul la zbor inseamna ca ,daca accidentul a avut cauza tehnica ,problema la avioanele existente nu exista ca altfel nu le-ar fi dat la zbor deci ce ii retine sa evolueze cu ele?Macar trecerile in formatie,cu toate ca si evoluând in solo nu as vedea o problema,ca daca nu le lasa sa evolueze din motivul ca decidentii fortelor aeriene/mapn au o teama in privinta lor asta e ceva naspa , avionul inca este principala aeronava de lupta a noastra,iar pilotii trebuie sa se antreneze pe ele,iar tu ai o teama in privinta sigurantei aeronavei in zbor???

    1. Nu are nimeni o teama. Dar sunt doua saptamani fara zboruri de instructie. Ori pentru un demo, fie el si zbor in formatie la altitudine joasa, ai nevoie de antrenamente.

  2. Ei,hai totusi ,nu s-a uitat tehnica pilotajului in 2 saptamani,pana sambata ai 4 zile in care macar pentru treceri in formatie te poti prezenta.

    1. Faptul ca s-a reluat zborul inseamna ca s-a stabilit ca nu a fost o cauza tehnica sau ca daca a fost o cauza tehnica s-au luat masurile de verificare (si eventuala remediere) a celorlalte aeronave.
      Asta nu inseamna ca aninvestigatia s-a incheiat. Trebuie stabilite masurile necesare pentru continuarea zborului, identificarea celor responsabili de tragedie si asa mai departe. In aviatie nu exista niciodata o singura cauza, iar evenuuala eroare a pilotului nu este unicul factor determinant nici in acest caz. Trebuie stabilit de ce a gresit pilotul, de ce nimeni de la sol nu a incercat sa-l corecteze la timp, de ce avea un nivel de antrenament asa de redus si de ce a fost planificat in aceasta situatie pentru executarea unei misiuni pentru care nu avea nivelul de pregatire necesar. Poate cu aceasta ocazie se va stabili si de ce comandantul si ofiterii din conducerea bazei zboara atat de mult (bani? glorie?) si de ce pilotii si instructorii mai tineri stau si se uita, zburand din cand in cand.
      Poate ca in urma acestui caz, seful SMFA va lua totusi masurile necesare pentru stoparea abuzurilor.

      1. Lucrurile sunt evidente pentru un observator atent al evenimentelor aeronautice din Romania. La airshow-uri sau diverse survoluri sunt anuntate cam aceleasi nume (in general grade mari) de ani de zile. Foarte rar, din formatiile de Mig-21 in special, fac parte piloti tineri, cu grad de locotenent sau capitn. In ultimii ani s-a relansat moda ca formatiile din paradele aeriene sa fie conduse de comandanti de baze sau ca zboruri demonstrative sa fie executate de acestia, lucru care. U se intalneste in tarile europene avansate sau in SUA.
        Motivele principale ale acestei situatii sunt orgoliul si banii. Avand in vedere resursele reduse pentru alocarea orelor de zbor (acestea presupun mult mai mult decat combustibilul necesar aeronavelor) zborurile de antrenament ale pilotilor in varsta se fac in detrimentul zborurilor de instructie ale pilotilor tineri.

  3. Nu e vorba de abuzuri. La cati piloti operationali mai avem si cate aeronave disponibile… Evolutiile acrobatice implica riscuri mari atat pentru pilot cat si pentru public. Siguranta spectatorilor primeaza pana la elucidarea cauzei accidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Japonezii au aflat cat trebuie sa plateasca pentru „Super Raptor”
Next post #BIAS2018 fara MiG-21. Iata ce surprize ce ne asteapta sambata pe Baneasa