Stiri cu si despre Tarom. Chiar si PE SURSE

Read Time:11 Minute, 51 Second

Daca tot e sambata, m-am gandit sa va delectez cu un colaj de stiri mai mult sau mai putin adevarate despre greu incercatul Tarom. Unele informatii vin chiar „pe surse”, deci e musai sa le cititi ­čÖé

Economii la TAROM prin t─âierea diurnelor

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, se preg─âte┼čte s─â fac─â economii la compania TAROM, prin t─âierera diurnelor pilo┼úilor ┼či ├«nso┼úitorilor de bord. Dac─â ├«n prezent pilo┼úii au dreptul la o diurn─â de aproximativ 85 de euro, iar ├«nso┼úitorii de bord primesc ├«ntre 50 ┼či 60 de euro pe curs─â, odat─â cu abrogarea Hot─âr├órii de Guvern nr. 1061/1995 privind unele drepturi ┼či obliga┼úii ale personalului care efectueaz─â transporturi aeriene de pasageri ┼či m─ârfuri ├«n trafic interna┼úional, pilo┼úii ┼či ├«nso┼úitorii de bord vor ├«ncasa doar 17,5 euro pe curs─â.

Pilo┼úii ┼či ├«nso┼úitorii de bord de la TAROM ar putea bloca zborurile dac─â oficialii Ministerului Transporturilor vor reduce diurnele la un nivel de sub 20 de euro, a┼ča cum este preconizat ├«n acest moment. Prevederile sunt cuprinse ├«ntr-un proiect propus spre dezbatere ├«n cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Transporturilor, care vizeaz─â abrogarea HG nr.1061/1995 privind unele drepturi ┼či obliga┼úii ale personalului care efectueaz─â transporturi aeriene de pasageri ┼či m─ârfuri ├«n trafic interna┼úional.

Sindicali┼čtii din TAROM spun c─â reducerea diurnelor reprezint─â un prim pas spre lichidarea operatorului na┼úional aerian. ÔÇťUn ├«nso┼úitor de bord are un salariu de aproximativ 1.000 de lei. Dup─â c├ó┼úiva ani vechime, prime┼čte aproximativ 1.500 de lei pe lun─â. Un ├«nso┼úitor de zbor prime┼čte diurn─â 50 de euro pentru o curs─â extern─â dus-├«ntors, iar un pilot prime┼čte 85 de euro pentru fiecare curs─â. Dac─â ├«nso┼úitorii de bord ┼či pilo┼úii se ├«ntorc a doua zi, primesc ├«nc─â 35 de euro pentru noaptea respectiv─â. Prin abrogarea ordinului care stabile┼čte anumite drepturi ┼či obliga┼úii ale personalului care efectueaz─â transpoturi aeriene, cei aproximativ 530 de pilo┼úi ┼či ├«nso┼úitori de bord angaja┼úi la TAROM vor avea veniturile t─âiate cu peste 50%. Momentan nu s-a aprobat hot─âr├órea privind reducerea diurnelor, urmeaz─â alte discu┼úii s─âpt─âm├ónile viitoareÔÇŁ, ne-au declarat sindicali┼čti din cadrul TAROM. Potrivit acestora, din reducerea cuantumului diurnelor rezult─â o economie de aproximativ 1,5 milioane de euro pe an. ÔÇ×┼×efii TAROM ┬źsparg┬╗ anual zeci de milioane de euro pe curse care nu aduc profit ┼či pe catering ┼či vor s─â fac─â economie din reducerea diurnelorÔÇŁ, spun sindicali┼čtii TAROM.

Puterea

TAROM, pr─âbu┼čit de interesele liberalilor

Consultan┼úii asocia┼úi ÔÇ×PwC – B&D David ┼či Baias” – George Butunoiu, desemna┼úi de Ovidiu Silaghi, au recomandat pentru ┼čefia TAROM manageri de la companii falimentare ┼či personaje controversate din zona business-ului ÔÇó Ruxandra Brutaru a devalizat compania TAROM ├«ncep├ónd din 2007 ┼či p├ón─â anul acesta, ├«n c├órd─â┼čie ┼či cu oamenii de ├«ncredere ai ministrului Ovidiu Silaghi ÔÇó Afaceristul favorit al liberalilor, Nelu Iordache, a fost executat silit pentru o datorie de circa 2.000.000 de euro, iar dou─â aeronave ale Blue Air sunt sub sechestru ┼či scoase la v├ónzare.

ZIUAnews a avertizat c─â TAROM este la un pas de faliment din cauza grupurilor de interese financiare ┼či politice care graviteaz─â ├«n jurul companiei. ├Äns─â demisia austriacului Heinrich Vystoupil la doar c├óteva zile dup─â ce a fost numit eviden┼úiaz─â amatorismul celor care s-au ocupat de selec┼úionarea candida┼úilor, dar ┼či goana disperat─â dup─â bani ┼či func┼úii a pilelor politice ┼či a at├órn─âtorilor de profesie care roiesc ├«n jurul ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi (foto).

Prin plecarea austriacului Heinrich Vystoupil, ga┼čca lui Silaghi de la TAROM, ├«n frunte cu Valentin Macec, consilierul personal al ministrului teleportat ├«n bordul companiei, a primit ┼čmenuri prin care s─â poat─â ob╚Ťine bani. Cine a pus um─ârul la aterizarea for┼úat─â a TAROM-ului pe pista falimentului? Cum au ajuns o serie de persoane controversate s─â fie recomandate ┼či numite ├«n conducerea TAROM? Ce interese politice se ascund ├«n spatele companiei? Cine are interesul ca TAROM-ul s─â ajung─â o companie low-cost sau s─â falimenteze, a╚Öa cum s-a ajuns ├«n Ungaria cu Maleev? Sunt doar c├óteva ├«ntreb─âri la care ZIUAnews va da r─âspunsul.

Tripleta care a dus TAROM-ul la aterizare forţată

Pr─âbu┼čirea companiei TAROM a ├«nceput ├«n anul 2007, odat─â cu venirea ca director general adjunct a Ruxandrei Brutaru, fiica unui fost pilot, prieten la cataram─â cu Traian B─âsescu. ├Äns─â ea ├«┼či f─âcuse ucenicia ├«n avia┼úie, timp de vreo doi ani, la compania Blue Air, de┼úinut─â de c─âtre afaceristul giurgiuvean Nelu Iordache. Trebuie precizat c─â ├«n fruntea companiei Blue Air era – ┼či este – un fost director al TAROM, Gheorghe R─âcaru, care a contribuit serios la evaporarea unor mari sume de bani din casieria companiei, f─âr─â c─â cineva s─â-l trag─â la r─âspundere. ├Än plus, cel care a insistat ca Ruxandra Brutaru s─â ajung─â la TAROM a fost Nelu Iordache, prietenul ┼či totodat─â sponsorul neoficial al ministrului Transporturilor de la acea vreme, liberalul Ludovic Orban. Astfel, s-a ajuns ├«n acea perioad─â ca cea mai mare companie de avia┼úie a Rom├óniei s─â fie dat─â pe m├óna unui fost pilot – Vasile B├órl─â, care a fost director general, ┼či a directorului adjunct, de doar 27 de ani, Ruxandra Brutaru – ÔÇ×pila” lui B─âsescu ┼či Iordache. Ulterior, ├«n 2009, ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, a numit-o director general la TAROM chiar pe Ruxandra Brutaru, care avea doar 29 de ani.

├Äns─â ceea ce se ┼čtie mai pu┼úin este faptul c─â ├«n mandatul lui Orban, adic─â ├«n 2007 ┼či 2008, actualul consilier personal al lui Ovidiu Silaghi, Valentin Macec, a fost membru ├«n Consiliul de Administra┼úie al TAROM, iar actualul director general, Sorin Georgescu, era ├«n acea vreme directorul economic al companiei. Practic, trioul Brutaru-Macec-Georgescu este cel care a demarat, ├«n 2007, campania de aterizare for┼úat─â a companiei c─âtre faliment, devaliz├ónd efectiv casieria TAROM-ului.

┼×mecheria pension─ârii pilo┼úilor

Prima afacere care a golit conturile companiei, regizat─â de cei trei, cu girul ministrului Ludovic Orban, a fost ┼čmecheria cu pensionarea pilo┼úilor. Sub pretextul c─â pilo┼úii au prea multe sporuri, care, aten┼úie, nu erau impozabile, cei trei au impus ca sporurile s─â fie incluse ├«n salariu pentru a fi impozitate. Astfel, s-a ajuns ca pilo┼úii s─â aib─â a┼ča-zisele salarii mari, dar, ├«n fapt, era doar o ┼čmecherie pentru ca s─â ias─â la pensie cu pensii uria┼če, pentru c─â legea de atunci preciza c─â se stabile┼čte cuantumul pensiei ├«n func┼úie de salariul avut ├«n ultimele trei luni. Ca urmare a acestei abera┼úii puse ├«n practic─â de cei trei, s-a ajuns ca, ├«n scurt timp, s─â se pensioneze foarte mul┼úi pilo┼úi cu pensii uria┼če ┼či salarii compensatorii enorme, cum a fost cazul Florea Geica, iar compania s─â nu aib─â cu cine pilota avioanele. Imediat, pilo┼úii pensiona┼úi ├«n aceste condi┼úii ┼či-au f─âcut o firm─â care oferea servicii de pilotaj ┼či asisten┼ú─â la bord pentru zbor. Atunci, Ruxandra Brutaru a g─âsit solu┼úia ÔÇ×genial─â” ca avioanele TAROM s─â poat─â zbura ┼či a ├«nchiriat pilo┼úi chiar de la firma f─âcut─â de pilo┼úi pe care chiar ea ├«i pensionase. Numai c─â pilo┼úii pensionari au cerut ┼či au primit de la TAROM, salarii mult mai mari dec├ót aveau p├ón─â s─â se pensioneze, circa 3-4.000 de euro pe lun─â, plus diurn─â de peste 100 de euro pe zi. Ca urmare a acestei inginerii, compania TAROM a fost obligat─â s─â acorde aceast─â diurn─â ┼či propriilor pilo┼úi. ┼×mecheria regizat─â ┼či pus─â ├«n scen─â de Brutaru ┼či ga┼čca sa a avut efecte catastrofale pentru companie, devaliz├ónd efectiv casieria TAROM-ului.

Afacerea aeronavelor ATR

Dup─â gaura dat─â TAROM-ului prin ┼čmecheria pension─ârii pilo┼úilor, trioul Brutaru-Macec-Georgescu a mai dat un tun de zile mari, care a dus la pr─âbu┼čirea companiei ┼či intrarea ├«n colaps financiar. Au decis achizi┼úionarea de la uzina ATR de la Toulouse din Fran┼úa a dou─â aeronave ATR 72- 500, de 68 de locuri, care pot zbura, f─âr─â escal─â, p├ón─â la 1.650 km, ce pot fi folosite pentru cursele interne. Trebuie precizat c─â acest tip de aeronave nu mai este utilizat de niciuna dintre marile companii de pe pia┼úa mondial─â. ├Äns─â, cea mai ┼úeap─â cu aceste aeronave a constat ├«n faptul c─â tripleta Brutanu-Macec-Georgescu a pl─âtit pe loc contravaloarea aeronavelor, ┼či nu ├«n rate, a┼ča cum procedeaz─â toate companiile de avia┼úie din lume. Ca atare, zeci de milioane de euro au zburat, ├«ntr-o clip─â, din casieria TAROM-ului f─âr─â ca cineva s─â-i trag─â la r─âspundere.

Contracte ┼či sponsoriz─âri cu dedica┼úie

De la ├«nvestirea ├«n func┼úia de director al companiei a Ruxandrei Brutaru, a ├«nceput drumul TAROM-ului spre faliment. Astfel, s-a ajuns, ├«n urm─â cu un an de zile, la un deficit de 80 de milioane de dolari, dar acest aspect economic nu o ├«mpiedica pe Ruxandra Brutaru s─â dispun─â anumite sponsoriz─âri ┼či s─â cheltuiasc─â banul companiei defectuos, dup─â bunul plac.

Sub patronatul mini┼čtrilor Orban ┼či Berceanu, f─âr─â niciun control, au fost f─âcute sponsoriz─âri pentru echipa de fotbal Poli Timi┼čoara, concursuri de oin─â ┼či concursuri de pescuit realizate de firma Brutus SRL, care apar┼úine directorului Brutaru, de fapt, tat─âlui s─âu, fostul pilot Nicolae Brutaru. ├Än era Brutaru, ├«nt├ómpl─âtor sau nu, TAROM-ul a pierdut contractul de curierat cu Po┼čta Rom├ón─â, de circa 8,5 milioane de euro, care este preluat tocmai de Blue Air, companie controlat─â de Iordache ┼či R─âcaru.

Manageri de succes de la companii falimentare

Selec┼úia managerilor de la TAROM f─âcut─â de c─âtre speciali┼čtii ├«n recrutare desemna┼úi de Ministerul Transportuilor, adic─â de ÔÇ×PwC-B&D David ┼či Baias” – George Butunoiu, ridic─â mari semne de ├«ntrebare ┼či induce ideea c─â se dore┼čte falimentarea companiei. Din cei 24 de pretenden┼úi selec┼úiona┼úi pentru a ocupa postul de director general, doar unul singur avea leg─âtur─â cu TAROM-ul (Lauren┼úiu Mezei), dar cei mai mul┼úi veneau de la companii falimentare. Dintre primii cinci manageri selecta┼úi de ÔÇ×PwC-B&D David ┼či Baias” – George Butunoiu, patru vin de la companii care au dat faliment: Darby Mark, de la compania elve┼úian─â FlyBaboo, Thaulow Finn – compania low cost Flyme Europe Suedia, Zvinys Vidas, de la FlyLAL Lithuanian Airlines (suspendat─â de la operare ├«n 2009) ┼či De Angelis Piero – de la Spanair, falimentat─â ├«n 2012. ├Äns─â, nici Lauren┼úiu Mezei nu avea habar de managementul TAROM, fiind doar ┼čeful biroului de la Amsterdam, adic─â un v├ónz─âtor de bilete care s-a remarcat prin neregulile financiare de la agen┼úia din Olanda, mu┼čamalizate de c─âtre Anca Boagiu. Dac─â lu─âm ├«n calcul c─â a fost ales austriacul Heinrich Vystoupil care trecuse ┼či pe la Blue Air, ├«nsemna c─â au fost doar vorbe ├«n v├ónt ceea ce s-a trecut ├«n caietul de sarcini, unde se men┼úiona c─â ÔÇ×Profilul candidatului ideal este profilul uzual corespunz─âtor nivelului de senioritate necesar ocup─ârii unui asemenea post ├«ntr-o companie privat─â sau public─â de mari dimensiuni ┼či cu o mare complexitate a activit─â┼úii”. Ce mare dimensiune poate s─â aib─â o companie care a falimentat?

Consiliul de Administraţie a intrat pe ruta falimentului

Speciali┼čtii ├«n recrutare de personal desemna┼úi de Ministerul Transporturilor ┼či Infrastructurii au selec┼úionat 23 de CV-uri pentru desemnarea a ┼čapte membri ai Consiliului de Administra┼úie de la TAROM. Din cei 23, doar cinci au fost recomanda┼úi ┼či garanta┼úi de ÔÇ×PwC-B&D David ┼či Baias” – George Butunoiu: Dan Pascariu, bancherul care a pus um─ârul la falimentarea Bancorex ┼či totodat─â ÔÇ×sponsorul” lui Videanu ├«n afacerea Marmosin, cosmonautul Dumitru Prunariu, Ciprian Landuca, de la compania Alico, Marius Ghenea, de la AccessNet, ┼či directorul general Heinrich Vystoupil. Curios este c─â pe lista celor de la ÔÇ×PwC-B&D David ┼či Baias” – George Butunoiu nu apar Valentin Macec ┼či fostul ministru pentru mediul de afaceri, Lucian Isar. Cu toate acestea, Macec a ajuns vicepre┼čedinte al Consiliului de Administra┼úie de la TAROM, iar Lucian Isar este membru, ├«n timp ce controversatul bancher Dan Pascariu este chiar pre┼čedinte. A┼ča poate se explic─â ceea ce s-a precizat ├«n anun┼úul pentru desemnarea managementului privat la TAROM, unde se stipuleaz─â c─â ÔÇ×Rolurile ┼či responsabilit─â┼úile generale sunt cele obi┼čnuite pentru orice post similar din mediul privat sau ├«n companii publice de dimensiuni comparabile. Diferen┼úele specifice pentru TAROM SA sunt pu┼úin semnificative”. ├Äns─â, cum austriacul Heinrich Vystoupil a renun┼úat la ┼čefia TAROM, omul lui Macec ┼či Silaghi, Sorin Georgescu, va r─âm├óne ├«n continuare la conducerea companiei. Adic─â echipa lui Ovidiu Silaghi ┼či Nelu Iordache au liber la decolarea TAROM-ului pe pista falimentului.

Neregulile descoperite de Curtea de Conturi

Valoarea estimativă a erorilor/abaterilor contabile constatate în 2010 de Curtea de Conturi a României la compania TAROM însumează 682.000 de lei.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat următoarele nereguli:

*acordarea nelegal─â de tichete de mas─â unor salaria┼úi care ├«┼či desf─â┼čoar─â
activitatea în cadrul agenţiilor TAROM din străinătate;

*nerespectarea prevederilor contractului de reprezentare a entităţii în
str─âin─âtate referitoare la obliga┼úiile ┼či termenii/ condi┼úiile contractuale asumate de reprezentantul companiei TAROM ├«n Cipru;

* neconformit─â╚Ťi ├«n atribuirea ┼či derularea contractelor de asigurare a serviciilor de catering la bordul aeronavelor Tarom, respectiv includerea ├«n contractul de prest─âri servicii de catering a unor prevederi care exced cadrului reglementat de contractul IATA (Asocia┼úia Interna┼úional─â a Transportatorilor Aerieni) ┼či acceptarea unor proceduri de implementare a contractului care exced obiectului acestuia ┼či condi┼úiilor de livrare agreate (locul livr─ârii/ recep┼úiei/ transferul riscurilor/ servicii/ pre╚Ťuri convenite etc.);

*nerespectarea principiilor economicit─â┼úii, eficien┼úei ┼či eficacit─â┼úii ├«n efectuarea cheltuielilor;

*s-au ├«nregistrat cheltuieli neeconomicoase cu locuin┼úele de serviciu asigurate salaria┼úilor care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n cadrul agen┼úiilor din str─âin─âtate, prin schimbarea loca┼úiei acestora ┼či prin casarea mobilierului din dotare ├«nainte de expirarea duratei normate de func┼úionare (agen┼úia Bruxelles);

* nu s-au urm─ârit ┼či nu s-au calculat penalit─â┼úi pentru restituirea cu ├«nt├órziere a sumelor acordate nelegal.

ZiuaNews

╚śTIRI (├ÄNC─é) NECONFIRMATE | SURSE: MANAGERUL privat de la TAROM a renun╚Ťat la func╚Ťie din cauza ministrului Silaghi

Sursele EVZ au explicat de ce a renun╚Ťat la contract austriacul care trebuia s─â asigure managementul TAROM. Sursa nemul╚Ťumirii este o list─â impus─â chiar de ministrul Transporturilor.

Conform informa╚Ťiilor oferite de sursele EVZ, austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat s─â asigure managementul TAROM, a renun╚Ťat la contract dup─â ce a primit o list─â cu mai multe persoane pe care trebuia s─â le angajeze la TAROM ╚Öi cu salarii impuse pentru aceste persoane.

Conform surselor citate, lista a fost ├«ntocmit─â de Valentin Macec, membru al Consiliului de Administra╚Ťie al TAROM. Sursele EVZ mai sus╚Ťin c─â Macec a ac╚Ťionat la ordinul direct al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Momentan ╚Ötirea nu este confirmat─â oficial. Revenim cu am─ânunte ╚Öi reac╚Ťii ├«n cursul zilei.

Evenimentul Zilei

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Replica avionului Coanda 1910 a iesit in lume | Foto
Next post Christian Edouard Heinzmann, noul CEO al Tarom
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x