Suedia și Finlanda au fost invitate să adere la NATO

Read Time:1 Minute, 4 Second

Suedia și Finlanda au primit invitația oficială de a adera la NATO cu ocazia summitului de la Madrid.

Cele două state nordice și-au manifestat intenția de a face parte din Alianța Nord-Atlantică după ce Rusia a invadat Ucraina, iar în ultimele săptămâni au purtat negocieri intense cu Turcia.

Asta pentru că Ankara s-a opus aderării Finlandei și Suediei solicitând în schimb garanții de securitate. Asta la nivel oficial, pentru că în culise s-au purtat negocieri intense pe pachete de sprijin militar și nu numai.

Marți a fost semnat un memorandum în trei – Turcia, Suedia și Finlanda – iar miercuri a venit invitația oficială pentru aderare.

”Aderarea Finlandei și Suediei va aduce un plus de securitate pentru cele două țări și va face NATO și zona euro-atlantică mai sigure. Securitatea Finlandei și Suediei sunt importante pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se arată în comunicatul oficial remis de NATO.

Acum urmează ca cele 30 de state membre ale Alianței să ratifice în parlamentele naționale aderarea celor două.

La nivelul NATO toată lumea se așteaptă la un proces rapid, dat fiind războiul din Ucraina, astfel că sunt șanse foarte mari ca în următoarele luni Alianța să aibă oficial și formal doi noi membri.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post (Poate) ultimul dans cu 29
Next post Turcia ar putea cumpăra avioane F-16 din Statele Unite
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x