Trei sau patru escadrile de F-16 pentru Fortele Aeriene Romane

Foto: Forca Aerea Portuguesa
Foto: Forca Aerea Portuguesa
N-o spunem noi, o spune chiar noul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm. De fapt, a spus-o, la Ziua Distinsilor Vizitatori de la exercitiul Dacian Viper 2015.

Klemm n-a spus cu subiect si predicat ca Romania va cumpara inca doua-trei escadrile, ci si-a exprimat dorinta ca liderii Romaniei vor face tot posibilul pentru a continua achizitia de F-16.

„Evenimentul de azi (exercițiul româno-american Dacian Viper 2015 — n.r.) arată impactul parteneriatului de stat cu efectele pe termen lung ale viitorului program al României de înzestrare cu avioane F-16 și ale priorităților securității naționale. (…) Foarte curând vom avea un alt loc pe care să îl numim ‘acasă’, după ce România va primi prima tranșă de avioane F-16, în septembrie 2016.

Anticipez și știu că liderii României speră că, la un moment dat, România va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16, astfel încât să fie printre cele mai bune forțe aeriene din regiune. Decizia de a achiziționa avioane F-16 a fost una înțeleaptă din partea României, din mai multe motive, principalul fiind că acest avion multirol este cel pe care militarii americani zboară și îl cunosc cel mai bine”, a menționat Hans Klemm, conform Digi24.

Discutand serios despre declaratia ambasadorului, trebuie sa spunem ca nu este o surpriza. Era clar pentru toata lumea ca Romania va avea mai mult de o escadrila de F-16, mai ales in contextul retragerii MiG-urilor 21 LanceR.

Patru escadrile ar insemna un numar de 48 de avioane, numarul „magic” de care tot discutam de ani de zile. Personal, mie mi se pare exagerat si mi-e greu sa cred ca vom avea cele patru escadrile.

Trei sau chiar doua suna mult mai plauzibil. Am putea avea trei escadrile, cred eu, doar daca vom avea o implicare activa americana, eventual cu o oferta pentru cele 24 de avioane. Probabil second.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adi

4 escadrile nu costa de 4 ori mai mult decat una; din costul primeia avioanele sunt doar o parte din cost, instruirea pilotilor, a personalului tehnic si aparatura si uneltele pentru intretinerea curenta au avut un impact mare. De la 3 la 4 escadrile diferenta de pret e doar din avioane, restul va exista deja.

Jap

4 escadrile de f16 le-am putea avea dacă politicienii noștri se opresc din ciordit,pînă atunci e sf,chiar și 3 sînt prea multe,2 de f16 și restul mig-uri,o escadrilă=16-17 păsări,nu 12.

Cezar

Eu ma gandesc ca daca yankeii au aflat ca vrem atatea avioane, nu vor scapa ei ocazia sa ni le vanda. oricum Romania trebuie aparata de avioane le NATO. De ce sa nu arunce ei pisica moarta chiar in batatura noastra, ca tot o va arunca cineva la un momentdat. Si cum in casa spanzuratului funia nu mai este de evitat ca nu ne mai lasa Ivan…..Multumim domn ambasador….am scapat de cifra magica 12! 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x