Un MiG-21 LanceR s-a prabusit langa Mihail Kogalniceanu

Foto: Cosmin Purtan

Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, 12 iunie, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pilotul este conștient și se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia.

Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Momentan nu imi ramane decat sa ii urez sanatate multa lui Gus si recuperare rapida!

13
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
LanceRValiAdiCezarMig-21_LanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johann
Guest
Johann

Recuperare grabnica pilotului!

Jap
Guest
Jap

Retragerea grabnică a sicrielor zburătoare Mig 21,F16 și dotarea cu avioane noi. În toate țările civilizate,pe 21 îl vezi pe la muzeu. Numai la noi e mare mîndrie,fală și prostie. Ne-au ajuns blestemele bozgorilor.

Cosmin
Guest
Cosmin

Am înţeles că a fost transportat la Bucureşti, la SUUB, cu un traumatism de coloană lombară.

Mai poate pilota după treaba asta?

Sunt curios de defectul tehnic. Mi se rupe inima să văd rămăşiţele din 5788 întinse prin lanul de grâu. @Lancer, nişte lămuriri legate de procedura de catapultare? Câmpia aia părea suficient de întinsă pentru o aterizare forţată.

Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Nu cred ca se poate lua in considerare aterizarea fortata cu migul 21. Suprafata portanta mica, viteza de planare mare, nu cred ca poate plana de fapt. Daca mai ai si combustibil la bord chiar e periculos.

Cezar
Guest
Cezar

Na…ca ati ras de bulgari, unguri si de altii ca dau cu ele de apa/pamant. Pe surse se vorbeste de pasare la motor in timpul aterizarii….cat ghinion!

Bine ca a scapat pilotul, insa e de retinut altitudinea de la care s-a parasutat, avand in vedere faptul ca el era in aterizare, nu departe de aerodrom?

Cezar
Guest
Cezar

Catapultat…pardon!

Adi
Guest
Adi

Cam toata lumea zice ca a luat o pasare in motor la aterizare. E bine ca a avut timp sa catapulteze, dracia asta are 400km/h in panta si fara motor e doar un bolovan care nu planeaza. Da, la catapultare e un soc groaznic si destui piloti nu mai zboara dupa aceea. O sa vedem cum si cat se poate recupera, catapultarea e ca sa salveze viata pilotului dar nu si sanatatea integrala. Jap, acum bati campii mai rau ca de obicei. Arata-mi un avion de vanatoare modern care vine la aterizare planand fara motoare, eventual la 150 km/h. Nu… Read more »

Vali
Guest
Vali

Au existat cazuri cand s-a venit la aterizare fara motor (cauta la F-16 si F-15) dar nu erau in procedura de aterizare. Socul catapultarii este destul de mare, atingandu-se chiar si 20G suorasarcina, iar coloana se comprima chiar si 5 cm. De aia este vital sa ai o pozitie corecta in timpul catapultarii

Adi
Guest
Adi

Stiu de un singur caz de F16 si de nici un caz de F15. Nici unul de Mig 21. F16 are glide ratio de 6:1, un Iak 52 7:1, un avion uzual comercial are 10:1 sau peste, un planor intre 28:1 (IAR-urile aeroclubului) si 72:1 (maximul existent), Mig 21 are estimat sub 5:1 (tot ce am gasit ca informatie in domeniu e ca P7 PG, un Mig 21 imbunatatit cu 33% ca portanta, se apropie dar nu egaleaza un F16). Dar mai conteaza enorm si viteza pentru best glide ratio, daca la un planor e in jur de 120 km/h… Read more »

Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Ma roade o curiozitate, se poate inlocui aparatul cu altul aflat in stocare, sa zicem cu un A adus la standard C, ca sa se completeze escadrila? Poate cu un coleg de generatie al lui 9611, singurul MF dintre C-uri, poate 9613 sau 9615. Ma gandesc ca daca 9611 inca mai zboara atunci mai pot zbura si celelalte MF-uri din aceeasi serie.

Adi
Guest
Adi

Daca ai echipament pentru el si daca merita, se poate. Dar nu prea e clar daca are rost.