Un roman a stabilit noul record european de altitudine la salt cu parasuta

Foto: Florin Danciu
Un sportiv roman, Gabriel-Dan Chiriac, a stabilit un nou record european de altitudine la saltul cu parasuta, el plonjand spre pamant de la peste 9.700 de metri.

Poate nu vi se pare mult, insa, ca un exercitiu de imagine, al intrat acum pe flightradar si am dat click pe primul avion care mi-a sarit in ochi zburand deasupra Romaniei. E un Airbus A320 al British Airways ce zboara de la Londra la Istanbul la o altitudine de 32.000 de picioare, adica vreo 9.750 de metri. Cam de acolo a sarit si Gabriel Chiriac cu parasuta 🙂

Pentru ca-s pe fuga, va las mai jos comunicatul de presa al Aeroclubului Romaniei despre acest record:

„În dimineaţa zilei de 2 aprilie 2017, Gabriel-Dan Chiriac a efectuat un salt cu paraşuta de la altitudinea de 9.703 metri, din balonul cu aer cald pilotat de Mihai Ilie şi Mugurel Conta Ionescu, depăşind astfel performanţa de 9.319 metri realizată de finlandezul Timo Toivonen la data de 21 aprilie 2013.

Decolarea a avut loc în jurul orei 08.50 de la Aerodromul Sânpetru, în apropiere de Braşov, iar aterizarea în jurul orei 10.00, la aproximativ 20 de kilometri Nord-Vest, în zona localităţii Vlădeni.

Balonul cu aer cald a aterizat şi el ceva mai târziu într-o zonă relativ greu accesibilă, ceea ce a făcut ca recuperarea şi drumul înapoi către aerodrom să dureze mai multe ore.

Acest rezultat a venit după o îndelungată perioadă de pregătiri în cadrul căreia au fost parcurse etape de calcule, verificări, achiziţionare şi uneori modificare sau chiar construire a echipamentului necesar. De asemenea, au fost efectuate salturi de acomodare, antrenament şi verificare a echipamentelor.

Este de menţionat faptul că un astfel de zbor necesită, pe lângă o pregătire minuţioasă, condiţii meteorologice foarte restrictive, care pot fi întâlnite în numai câteva zile dintr-un an.

Mihai Ilie şi Mugurel Conta Ionescu sunt instructori de zbor şi examinatori în cadrul Aeroclubului României, ei fiind şi deţinătorii recordului naţional de altitudine pentru baloane cu aer cald (11.063 metri, realizat în 25 martie 2006, zbor în cursul căruia parapantistul Marius Duţă a realizat recordul mondial de altitudine lansându-se cu de la altitudinea de 10.761 metri).

Gabriel-Dan Chiriac este paraşutist – instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României, practică această activitate din anul 1984 şi deţine actualul record national de altitudine la salt cu paraşuta (10.431 metri realizat la 12 aprilie 2015). Rezultatul respectiv, deşi superior celui actual, nu a putut fi omologat ca record european deoarece, cu puţin timp înainte, echipa Polska Stratosfera depusese la Federaţia Aeronautică Internaţională o notificare de revendicare de record pentru altitudinea de 10.700 de metri. Solicitarea poloneză nu a fost validată menţinându-se astfel recordul finlandezului Toivonen, însă perioada de timp scursă până la finalizarea verificărilor a dus la depăşirea termenului în care se putea depune cererea de revendicare.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

Brava la ei!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x