Un roman si-a construit propriul avion

Read Time:2 Minute, 22 Second

Prototipul creat a fost deja testat de un pilot german și e în stare perfectă. După aproape trei luni de muncă, constructorul şi-a văzut visul cu ochii şi doreşte să îşi pună pe picioare o afacere.

Sorin Măcinic, un fost membru al Aeroclubului Român, a reuşit, după ani de muncă şi cercetări, să îşi îndeplinească visul cu ochii. A urmărit cu mari emoţii cum avionul la care a muncit în atelierul de acasă se ridică de la sol şi în doar câteva minute, zboară lin deasupra oraşului. De mic copil sunt pasionat de avioane. La început făceam machete, doar că pasiunea din copilărie a devenit, în timp, un lucru foarte serios. Acest avion a fost construit cu multă atenţie şi am avut nevoie de trei luni. Nu te poţi juca cu un aparat care poartă în aer vieţile unor oameni, a povestit Sorin Măcinic, constructorul avionului.

Arădeanul, absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara, a mai construit un avion din lemn, după un proiect american al anilor 1950. Pentru că era dificil de pilotat, construcţia de atunci nu are la activ prea mult ore de zbor. Nu a renunţat la pasiunea sa, aşa că a pus bazele noului său proiect. Cel care l-a ajutat să pună cap la cap avionul nu a zburat niciodată, dar a fost fascinat de construirea unui avion adevărat. A fost o plăcere pentru mine să lucrez la construcţia acestui avion. A fost multă muncă, dar foarte interesantă, a mai precizat Constantin Mereuţă, prieten al constructorului.

Zbor de testare

Un pilot german a fost primul care a testat aparatul de zbor. El s-a declarat încântat de acest prototip după doar câteva minute în aer. A fost un zbor de testare. Vântul a fost destul de puternic, dar avionul s-a comportat foarte bine. Înainte am făcut o verificare vizuală, am vrut ca totul să fie în ordine, fiecare şurub, piuliţă, cablurile trebuie fixate aşa cum trebuie. Am fost foarte atenţi ca să nu fie vreo surpriză. Avionul zboară cu benzină şi poate atinge o viteză de 150 de kilometri pe oră. Dacă are rezervorul plin, te poartă în aer, a declarat Martin Manthey, pilotul care a testat avionul.

Avionul Sky Ranger este construit din fibră de sticlă şi carbon, iar arădeanul vrea să transforme pasiunea de o viaţă într-o afacere. Cu atât mai mult cu cât firma la care lucra s-a închis, iar Sorin Măcinic este acum şomer. Cel mai probabil, acest prototip va intra din septembrie în construcţie de serie. O firmă germană a obţinut fonduri europene şi va construi acest tip de avion ultrauşor, cu două locuri şi elice, pentru uz utilitar sau de agrement. Un astfel de aparat de zbor va costa între 35.000 şi 45.000 de euro, în funcţie de tipul de motor pe care îl va avea.

Sursa: Adevarul

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bogdangeorge

felicitari!mult succes in continuare.

Previous post Mizeria din Academia Fortelor Aeriene
Next post Asa a fost la „Sky is not the limit 2011 – Targu Mures” (VIDEO)
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x