VIDEO | Rusii au prezentat MiG-ul 35, un 29 care o sa dea cu lasere. Serios.

Rusii au prezentat recent si cat se poate de oficial MiG-ul 35, un MiG-29 modernizat si adus oarecm spre zi si care, la un moment dat, o sa dea cu lasere in dusmani. Serios.

Noul MiG-35, care fie vorba intre noi zboara de vreo 10 ani deja, a fost prezentat recent ca viitor avion usor de vanatoare al Fortelor Aeriene Ruse, dar si ca o interesanta platforma pentru export.

Au avut loc doua ceremonii, una pentru rusi, si alta pentru potentialii clienti externi.

Ei bine, a avut loc o demonstratie de zbor, s-au prezentat caracteristici, s-a laudat si s-a ridicat in slavi. Ca idee, MiG-35 pastreaza infatisarea MiG-ului 29 – care e foarte frumoasa, recunosc ca imi place la nebunie cum arata 29 – insa in rest e schimbat cam in totalitate.

Vine cu fly-by-wire din fabrica, cu un radar AESA Phazotron Zhuk-AE, care se pare totusi ca va fi doar pentru export, rusii alegand o optiune de radar clasic low-cost, avionica se spune ca imbunatatita, PPK targeting de la Precision Instrument Systems si mai multe briz-briz-uri care iti iau ochii.

Cu toate astea, la fel ca radarul, se pare ca multe dintre echipamentele si subansamblele moderne vor fi disponibile la export, rusii alegand echipamente indigene, mai ieftine si pare-se ca nu atat de performante.

La piece du resistance ar fi motoarele Klimov RD-33MK, mai economice, care nu dau fum si care “duc” pana la 4.000 de ore. La cerere se pot pune pe el si RD-33OVT cu tractiune vectoriala bi-directionala ca sa moara vecinii de ciuda cand dai drumul la muzica.

Cu noile motoare se pare ca va avea o raza de actiune de 1.000 de kilometri si ar putea parcurge o distanta maxima – aici presupun eu ca “chel”, fara nimic acrosat in afara de rezervoare – de 3.500 de kilometri. Nu foarte impresionant, dar mult peste 29 clasic.

Asa, bun, daca am terminat cu astea, sa ajungem la partea interesanta, la lasere, frate! N-o spun eu si o sa dau citatul asa cum apare el fix in Rusia Astazi, adica Russia Today. Ia priviti dumneavoastra ce zice ditamai the president of Russia’s United Aircraft Corporation – UAC fiind compania-mama a MiG – Yury Slyusar:

thanks to its new onboard equipment, which provides for a much lower radar signature, the construction of the MiG-35 “allows the use of both current and future munitions, including laser weapons.”

Bai, deci nu laser guided, ci fix laser weapons. Oare astia au pus in sfarsit mana pe laserul lui Coanda care le-a topit tancurile in Prut in ’68?

Hai ca va las cu un clip video de la prezentarea noului avion. Nou avion care, va amintesc, a efectuat primul zbor in 2007.

Si inca un clip video cu evolutia avionului la prezentare:

Stati ca m-am luat cu vorba si am uitat ce conteaza, comenzile. Rusia se pare ca a semnat o comanda initiala de 30 de bucati, dar ca ar dori pana la 170 de MiG-uri 35 ca sa inlocuiasca vechile 29. Si probabil si SMT-urile, ceea ce e ciudat pentru ca abia acum s-a incheiat ultima livrare de SMT-uri noi. Dar treaba lor. Si Egiptul ar avea o comanda de 50 de MiG-35, livrarile urmand a incepe in finalul acestui an. Deci e bine.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JapIAR 80 Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
IAR 80
Guest
IAR 80

Cel mai probabil rusii se refera la bombe ghidate cu laser. Deja arme laser care sa fie si eficiente e inca un vis umed pentru aviatie. Un tun laser LaWS montat pe USS Ponce consuma intre 15 si 55 kW si are o raza de actiune de doar 1,6 km. Radarul de pe Mig 35 consuma cam 8 kW.

Jap
Guest
Jap

Cică zilele ăstea argentinienii se cam uită galeș după niște Mig-29 sh. Vreo 24 de bucăți pt început. Și sîrbii i-au 8Mig-29 din belarus.