VIDEO | Sarbii ar vrea sa modernizeze “geamanul” lui IAR-93

oraoSarbii (sau, macar, unii dintre ei) ar vrea sa modernizeze batranul J-22 Orao, “geamanul” lui IAR-93, prezentand in acest sens un demonstrator.

Bine, recunosc, povestea este destul de complicata si la ei si, din cate am reusit sa inteleg, in momentul de fata nu e nimic sigur. Adica demonstratorul exista, a fost prezentat oficial pe aerodromul Batajnica, insa comanda lipseste.

Iar problema este ca sarbii mai au foarte putini Vulturi (asta inseamna Orao) si nu-s putini sunt cei care se intreaba daca aia care vor modernizare nu-s cumva pusi pe furat.

Fortele Aeriene Sarbe ar mai avea numai patru Orao operationale, plus alte doua aflate in plin proces de reparatie capitala. Ar fi sase avioane, jumatate de escadrila, mult prea putin pentru a justifica o asemenea investitie.

Sigur, se vorbeste ca ar mai putea veni cateva avioane din tara vecina si nu chiar atat de prietena Muntenegru, care vrea sa renunte la aparatele mostenite dupa ruperea de Serbia, insa chiar si asa vor fi putine.

De cealalta parte, cei care militeaza pentru modernizare spun ca “noile” avioane vor fi niste multiroale capabile inclusiv de misiuni de Politie Aeriana, ceea ce ar da autoritatilor posibilitatea de a mai “respira” in procesul de achizitie a unor noi aparate.

Din pacate, eu n-am gasit lista modernizarilor propuse pentru Orao, insa din ce se vede par a fi nu foarte radicale. Sigur, cockpit-ul isi va schimba infatisarea prin adoptarea display-urilor multifunctionale, insa cam atat a vazut ochiul meu neantrenat.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mig-21 LanceRJapCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Pai sa mai caute prin cimitirele noastre de avioane, ca mai gasesc acolo destule sa modernizeze. Daca nu, stiu eu 2 pe soclu. Unul in fata la INCAS, iar altul la granita dintre judetele Arges si Olt, mai exact in centrul comunei Colonesti. Tot pe soclu si ala! 🙂

Jap
Guest
Jap

Pun pariu că-i cheamă pe ivani să le facă miliție aeriană.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Ce puteam avea… si ce avem..