Zeci de avioane militare chineze au intrat în ADIZ-ul taiwanez

Read Time:1 Minute, 33 Second

Zeci de avioane militare chineze au pătruns în ultimele zile în ADIZ-ul (air defense identification zone) taiwanez. Autoritățile de la Taipei spun chiar că tensiunile dintre cele două state sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Forțele Aeriene Populare Chineze au trimis în ultimele 4 zile câteva zeci de aparate militare în diferite misiuni ce le-au adus invariabil în ADIZ-ul taiwanez.

Nota pentru cei care mai încearcă să scrie despre subiectul ăsta: ADIZ nu este spațiul aerian taiwanez, ci o zonă stabilită de Taipei în cadrul căreia avioanele civile și militare sunt controlate (asta înseamnă urmărite și direcționate) de la sol; aeronavele care pătrund în ADIZ trebuie să ia legătura cu controlorii taiwanezi și să se supună indicațiilor, în caz contrar urmând a fi interceptate. China are și ea un ADIZ în Marea Chinei de Sud, așa cum au și alte state, precum Rusia, SUA, Japonia, Coreea de Sud etc.

Revenind la tensiunile chino-taiwaneze, așa cum se poate vedea în imaginea transmisă de Ministerul Apărării de la Taipei, incursiunile în ADIZ au fost într-o zonă mărginașă a acestuia.

Cu toate acestea, formațiile trimise de chinezi în misiuni au fost pe alocuri foarte numeroase.

Cum vă sună o formație de 6 bombardiere strategice Xian H-6? Sau una de 34 de aparate multirol J-16? Nu foarte confortabil, cred.

Taiwanezii și-au activat sistemele antiaeriene și au ridicat în aer aparate pentru a-i intercepta pe chinezi și a-i escorta în afara zonei.

Specialiștii internaționali pun activitatea sporita a Chinei pe seama apropierii Zilei Naționale a Taiwanului, Beijingul încercând să transmită un mesaj clar că nu va mai tolera multă vreme pseudo-independența insulei.

De cealaltă parte, taiwanezii anunță că sunt gata să se apere dacă va fi nevoie și avertizează că, în contextul tensiunilor tot mai mari, incidentele serioase sunt inevitabile.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Zeci de avioane militare chineze au intrat în ADIZ-ul taiwanez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post F-35A a finalizat o etapă importantă din certificarea nucleară
Next post MiG-urile 21 de la Câmpia Turzii, antrenament în comun cu Gripenurile maghiare