Ziua in care IAR-80 a pus la pamant Lightning-ul american

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
In urma cu 71 de ani, pe 10 iunie 1944, pilotii Grupului 6 obtineau una dintre cele mai stralucite victorii aeriene din istoria Romaniei, reusind sa doboare cu pierderi minime nu mai putin de 24 avioane P-38 Lightning americane.

Povestea aceasta merita redata de fiecare data, pentru ca tot mai multi oameni s-o cunoasca. Vara lui ’44 a fost una de foc, la propriu, pentru Romania. Americanii si englezii bombardau intens, in special zona Valea Prahovei, dar nu numai, zi si noapte, la misiuni participand sute de avioane.

In apararea teritoriala au fost retrasi cei mai buni piloti, dar oricat ar fi fost de buni ai nostri erau mult mai putini si aveau material tehnic inferior. Avioanele americane erau mult mai bune, aveau o autonomie mai mare si, cel mai important lucru, erau mult mai multe.

Sa revenim pe 10 iunie. Americanii, aflati in Italia, pe salba de aerodromuri de langa Foggia, au decis sa schimbe putin tactica de bombardament si in locul nesfarsitelor valuri de bombardiere masive au optat pentru fasnetele Lightning-uri, folosite preponderent pentru insotire pana atunci.

Fiecare avion a fost dotat cu o bomba de 450 de kilograme, plasate pe una dintre aripi, in timp pe cealalta aveau un rezervor suplimentar de combustibil. Ideea era ca un asemenea tip de atac ar fi fost mult mai precis decat “covoarele” de bombe lansate de la mii de metri altitudine si care deseori ratau tintele.

46 de Lightning-uri au fost echipate pentru bombardament, iar alte 48 au fost trimise ca insotire. Avioanele care aveau bombe se puteau foarte usor transforma in vanatori dupa lansare, al doilea obiectiv fiind “maturarea” avioanelor romanesti si germane care decolau de fiecare data la interceptie.

Ca sa scurtam putin povestea, americanilor li s-a impus sa zboare la inaltime mica, pentru a nu fi detectati de radar si a surprinde avioanele romanesti la sol. Nu s-a intamplat asta pentru ca nemtii i-au “prins”, iar avioanele noastre au decolat la timp. Mai mult, in timpul zborului spre tara noastra, cele doua mari formatii s-au despartit, bombardierele de ocazie fiind si mai expuse.

Cele doua mari grupuri americane au ajuns separat la obiectiv si au disputat lupte nebune. Insotirea a incercat un atac la sol asupra aerodrimului Popesti-Leordeni, insa americanii s-au trezit imediat atacati de IAR-urile Grupului 6 al lui Vizanty. Surprinsi si obligati sa manevreze la mica inaltime, americanii au pierdut 14, dupa spusele lor, si 23, dupa spusele noastre. Plus alte avioane avariate mai mult sau mai putin serios.

Spre Valea Prahovei, cele 46 de bombardiere ad-hoc se pregateau sa isi lanseze bombele in momentul in care au venit peste ei Me-urile 109 romanesti si germane. Doar jumatate dintre americani au reusit sa isi lanseze bombele, 9 au fost doborati, iar alti 10 au suferit avarii foarte serioase.

A fost, cum spuneam, una dintre cele mai stralucite victorii aeriene romanesti din istorie.

Americanii nu s-au mai intors la Foggia, ci au continuat zborul spre Est, poposind la Poltava. Aveau sa revina peste Romania si sa-si ia o dureroasa revansa.

5
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Oprisan IonitaTokarev_TTJapLanceRCrisitan Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Crisitan
Guest
Crisitan

Salut.
As vrea sa stiu mai multe despre acea parte dureroasa de care se spune la final.
Felicitari pentru articol.

Jap
Guest
Jap

Așa ceva nu găsești prin cărțile de istorie din școala generală,este istoria noastră pe care ar fi trebuit să fie predată la școală să afle și copii noștri pt cine au murit înaintașii noștri.

Tokarev_TT
Guest
Tokarev_TT

Ruşine maximă celor responsabili de distrugerea Armatei în general şi a Aviaţiei militare în special !

Oprisan Ionita
Guest

Păcat că în ziua de azi nu mai avem nici măcar un iar 80 functional…tipic romanesc!… 🙁