Autoritățile din Republica Moldova, reunite într-o sedință de urgență, au decis că spațiul aerian al țării rămâne deschis chiar dacă armata Federației Ruse a atacat Ucraina cu rachete de croazieră ce au survolat teritoriul statului vecin.
În urma ședinței de urgență de ieri s-a luat decizia ca spațiul aerian să rămâne deschis în limitele de până acum, iar Autoritatea Aeronautică Civilă a adoptat ”o serie de decizii ce vor asigura diminuarea riscurilor la adresa aeronavelor civile ce efectuează zboruri spre și dinspre Aeroportul Internațional Chișinău”.
Tot în contextul atacului rus ce a folosit spațiul aerian moldovean, ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a declarat că cele trei rachete de croazieră au fost detectate și monitorizate, iar din datele existente era clar că nu Moldova era ținta lor.
”Armata este dotată cu sisteme de radiolocație, care ne permit depistarea și identificarea țintelor de la diferite înălțimi și diferite distanțe. Orice încălcare a spațiului aerian reprezintă un pericol pentru orice țintă zburătoare pentru că nu există coordonare. Este o încălcare flagrantă a suveranității naționale pe cale aeriană. Această acțiune este ferm condamnată de conducerea statului. Noi am analizat direcțiile de deplasare a rachetelor și altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi”, a spus Anatolie Nosatîi la postul public de televiziune de peste Prut.
Și Ministerul Apărării de la București a transmis că a detectat cele trei rachete rusești.
”Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.
Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.
Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO.
Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite.”
Average Rating