China va construi o navă spațială reutilizabilă

Oficialii companiei CASIC – China Aerospace Science and Industry Corp. – au anunțat în cadrul 6th China International Commercial Aerospace Forum că vor construi o navă spațială reutilizabilă. Mă rog, termenul este space shuttle, traducerea e aproximativă.

Proiectul se numește Tengyun și vine cu o abordare destul de diferită de clasicele nave spațiale americane, fiind mai apropiată de ce propune acum SpaceX-ul lui Elon Musk.

Chinezii vor utiliza un sistem HTHL (horizontal takeoff, horizontal landing) cu două componente majore – un avion purtător și nava spațială propriu-zisă.

Tengyun va decola ca un avion clasic, cu cele două aparate conectate, va urca la o altitudine prestabilită iar acolo nava spațială se va separa de cea purtătoare și își va continua drumul spre orbită.

Nava purtătoare va reveni, probabil autonom, la sol, așa cum se va întâmpla și cu nava spațială după îndeplinirea misiunii.

Chinezii spun că primele teste ar putea avea loc în anul 2025, însă nu e clar dacă vorbim despre prototipuri sau despre modele la scară redusă.

Cum NASA a renunțat la flota de nave spațiale încă din 2011, iar planurile SpaceX par totuși destul de departe de concretizare, China ar putea deveni în câțiva ani noul număr unu din industria spațială.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x