Cele două ambulanțe aeriene Learjet 75 au ajuns în România

Read Time:1 Minute, 22 Second

Cele două avioane Learjet 75 echipate pentru serviciul de ambulanță aeriană și cumpărate de Ministerul de Interne în decembrie 2021 au ajuns într-un final în România.

Cu o întârziere de peste 8 luni de zile față de estimarea inițială, cele două aparate produse de Bombardier și care poartă încă înmatriculările americane, au aterizat joi pe pista aeroportului Băneasa, din București.

A avut loc și o ceremonie oficială de recepție, ceremonie la care Aviația Magazin nu a fost invitată, motiv pentru care imaginile de acolo lipsesc pe această platformă.

Revenind la avioane, acestea au fost vopsite în roșu și poartă toate elementele distinctive ale SMURD, serviciul pentru care vor opera misiuni.

Prezent la eveniment, ministrul de la Interne a anunțat că există programe de achiziții în valoare de un miliard de euro pentru structurile care intervin în cazul situațiilor de urgență din cadrul MAI.

”La ora aceasta, structurile Ministerului Afacerilor Interne care intervin în situații de urgență au parcurs deja un program de achiziții, de echipare de aproximativ un miliard de euro, în ultimii 9 ani. Un miliard de euro din care aproximativ 85 % vin din fonduri europene nerambursabile.”

Cele două Learjet 75 au fost cumpărate cu 150 de milioane de lei, fără TVA, 126 de milioane de lei din această sumă provenind din fonduri europene nerambursabile.

Aparatele sunt echipate pentru misiuni medicale, fiind dedicate pacienților în stare critică. Fiecare avion poate lua la bord doi pacienți de Terapie Intensivă cu echipele medicale aferente, având o rază de acțiune de 3,500 de kilometri.

Aceste avioane ar trebui să înlocuiască în flota IGAv mai vechile Cessna Citation V și Piper PA 42-720.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Ucraina a distrus parțial un sistem S-400
Next post Incompetența și autosuficiența sabotează armata română
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x