Primul avion F-16 care va merge la Aerostar pentru lucrări de mentenanță

Read Time:1 Minute, 40 Second

Mentenanța avioanelor F-16 din serviciul Forțelor Aeriene Române va fi efectuată de compania Aerostar Bacău, aceasta primind un prim contract în acest sens.

Aparatul cu numărul de bord 1603 este primul care va merge la Bacău pentru aceste lucrări, conform unui anunț publicat pe portalul tenders electronic daily.

Contractul a fost atribuit în data de 17 septembrie și are o valoare de 1558037,97 lei, fără TVA.

Acum, haideți să vedem ce înseamnă acest contract. Tot din acest anunț oficial aflăm că ”prestarea serviciului consta in executarea pachetului de lucrări de bază ”Phase inspection” la avionul militar F-16 / 1603, executarea de lucrări suplimentare la avionul militar F-16 / 1603, executarea de lucrări de integritate structurală la avionul militar F-16 / 1603 și aplicarea Buletinului tehnic TCTO nr. RO1F-16-2711 la avionul militar F-16 / 1603”

Bun, acum începem să aflăm mai multe.

Phase inspection este verificarea periodică ce se efectuează la fiecare 300 de ore de zbor. Practic, pe lângă verificările și reparațiile uzuale, după ce atinge 300 de ore de zbor, fiecare F-16 intră în hangar, este dezasamblat, verificat temeinic din nit în nit și reparat acolo unde este cazul sau unde manualul o impune.

Potrivit inginerilor din U.S. Air National Guard, acest tip de operațiune durează de regulă 18 zile lucrătoare și este compusă din 340 de verificări individuale.

Un F-16 ce ajunge la phase inspection trece prin cam toate atelierele de specialitate pentru că, așa cum am spus, este verificat tot, de la tubul pitot și până la ajutajul motorului.

În cazul nostru se mai vorbește și despre lucrări de integritate structurală și nu este clar dacă au fost sesizate probleme structurale sau dacă aceste lucrări vor fi făcute dacă se constată, în urma verificărilor, că ele sunt necesare.

Cert este că imaginea utilizării avioanelor F-16 devine mai clară, măcar în privința costurilor. Aproape 315 mii de euro este costul acestui contract și astfel putem afla cât costă o phase inspection externalizată pentru Vipere.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post 70 de ani de la integrarea aeronavei de luptă cu motor reactiv în Serviciul de Luptă Permanent
Next post SUA au 5 bombardiere de Generația VI în construcție
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x