Telenovela franco-indiana continua: Rafale e “mult prea scump”, dar totusi se vinde

rafaleTelenovela “Rafale”, coproductie franco-indiana, este departe de final, insa noile episoade frizeaza logica.

Bunaoara, ministrul indian al Apararii, Manohar Parrikar, a declarat ca Rafale este un avion “mult prea scump” atunci cand a fost intrebat de ce tara sa cumpara numai 36 de bucati.

Nu vi se pare ceva in neregula? Ministrul Apararii in guvernul care a negociat si, zice-se, semnat un acord gov-to-gov pentru achizitionarea de Rafale zice ca produsul e mult prea scump? Si totusi este de acord cu achizitia lui?

Apoi, este recunoscut faptul ca achizitia per bucata este mai scumpa cu cat numarul de bucati este mai mic. Cu alte cuvinte, un Rafale o sa fie mai scump daca achizitionezi 36 de avioane decat ar fi daca achizitionai 126, cum intentionai initial. Asadar, avionul mult prea scump a devenit si mai scump…

Dar asta nu e tot. Seful Dassault, Eric Trappier, a declarat recent ca negocierile pentru contractul MMRCA, cel cu 126 de avioane despre care ni s-a spus din partea indiana ca e mort si ingropat, continua. Intr-un ritm lent, e adevarat, dar continua.

Acelasi Trappier a mai dezvaluit ca graba indienilor de a lua 36 de avioane in cel mai scurt timp vine de la “urgenta operationala” pe care ar avea-o baietii de la New Delhi. Deci, cum? Urgenta operationala? Pai nu aveau indienii sute de Suhoaie si MiGuri gata de orice?

Conform sefului Dassault, din cine stie ce motive (le banuim, le-am mai expus aici), indienii au nevoie urgenta de avioane multirol moderne. Pai Su-30 nu e un multirol modern? Este. Pai indienii n-au peste 200 de bucati in dotare, plus linie proprie de productie sub licenta? Ba da. Si-atunci? Ei bine, au nevoie de altceva. Ceva mai performant? Foarte probabil.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Indienii au nevoie de rafale pt ai ține pe chinezi “departe”de ei,pt pachistanezi au su30 care este net superior oricărei pasari pachistaneze.

Jap
Guest
Jap

La ‘doborît’ în antrenamente pe f-22.