Home » Aviatie militara, featured

Telenovela franco-indiana continua: Rafale e “mult prea scump”, dar totusi se vinde

11 June 2015 3 Comments

rafaleTelenovela “Rafale”, coproductie franco-indiana, este departe de final, insa noile episoade frizeaza logica.

Bunaoara, ministrul indian al Apararii, Manohar Parrikar, a declarat ca Rafale este un avion “mult prea scump” atunci cand a fost intrebat de ce tara sa cumpara numai 36 de bucati.

Nu vi se pare ceva in neregula? Ministrul Apararii in guvernul care a negociat si, zice-se, semnat un acord gov-to-gov pentru achizitionarea de Rafale zice ca produsul e mult prea scump? Si totusi este de acord cu achizitia lui?

Apoi, este recunoscut faptul ca achizitia per bucata este mai scumpa cu cat numarul de bucati este mai mic. Cu alte cuvinte, un Rafale o sa fie mai scump daca achizitionezi 36 de avioane decat ar fi daca achizitionai 126, cum intentionai initial. Asadar, avionul mult prea scump a devenit si mai scump…

Dar asta nu e tot. Seful Dassault, Eric Trappier, a declarat recent ca negocierile pentru contractul MMRCA, cel cu 126 de avioane despre care ni s-a spus din partea indiana ca e mort si ingropat, continua. Intr-un ritm lent, e adevarat, dar continua.

Acelasi Trappier a mai dezvaluit ca graba indienilor de a lua 36 de avioane in cel mai scurt timp vine de la “urgenta operationala” pe care ar avea-o baietii de la New Delhi. Deci, cum? Urgenta operationala? Pai nu aveau indienii sute de Suhoaie si MiGuri gata de orice?

Conform sefului Dassault, din cine stie ce motive (le banuim, le-am mai expus aici), indienii au nevoie urgenta de avioane multirol moderne. Pai Su-30 nu e un multirol modern? Este. Pai indienii n-au peste 200 de bucati in dotare, plus linie proprie de productie sub licenta? Ba da. Si-atunci? Ei bine, au nevoie de altceva. Ceva mai performant? Foarte probabil.

3 Comments »

  • Jap said:

    Indienii au nevoie de rafale pt ai ține pe chinezi “departe”de ei,pt pachistanezi au su30 care este net superior oricărei pasari pachistaneze.

  • Jap said:

    La ‘doborît’ în antrenamente pe f-22.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.