Rușii susțin că viitorul Su-75 corectează erorile F-ului 117

Read Time:1 Minute, 33 Second

În solicitarea de brevet pentru noul Suhoi Su-75, inginerii ruși susțin că au proiectat avionul având în vedere erorile sesizate în alte proiecte și dau ca exemplu concret aparatul american F-117 Nighthawk.

Exemplul concret de corectare a unei astfel de erori este creșterea stabilității în timpul zborului fără a afecta caracteristicile stealth ale platformei.

Bun, hai să vedem ce înseamnă asta.

În primul rând, este o recunoaștere oficială, chiar dacă tacită, a faptului că avionul doborât în Serbia, în 1999, a fost obiect intensiv de studiu pentru industria rusă.

Apoi, mai înseamnă că doar acel avion doborât a reprezentat o sursă de inspirație.

F-117 este un proiect foarte vechi, cu primul zbor efectuat tocmai în 1981, avioanele fiind retrase de mulți ani din serviciul de luptă. Să te inspiri din el nu pare tocmai cea mai inspirată decizie.

Nu trebuie trecut peste faptul că forma sa unică, fațetată, nu s-a dovedit a fi cea mai inspirată, dovadă stând faptul că americanii au renunțat la acel tip de design, adoptând forme mult mai convenționale pentru următoarele avioane de generația 5.

Asta nu înseamnă că ce au făcut rușii e automat rău. Nu chiar. Ei au folosit resursele pe care le-au avut la dispoziție, au studiat punctele slabe și, presupunem, pe cele forte și au venit cu un proiect. Cât de bun sau mai puțin bun va fi acest proiect numai timpul ne va demonstra.

Trebuie să avem în vedere faptul că Su-75 Checkmate este doar un proiect în momentul de față, cu un mock-up la scara 1/1, căruia i se prevede un viitor.

Primul zbor al prototipului ar trebui să aibă loc anul viitor, însă sunt șanse mari ca acesta să fie amânat după ce industria rusă va încasa în plin loviturile sancțiunilor financiare impuse de SUA și de aliații săi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post După mini submarine, România va produce și mini portavioane, mini F-35 și mini tancuri
Next post Brazilia a primit primele două Gripen operaționale | FOTO