Bayraktar TB2 România

Dronele Bayraktar ale României, la Buzău și Timișoara

Dronele Bayraktar TB2 ale României sunt operate de pe bazele de la Bobocu, Buzău, și Timișoara, conform Ministerului Apărării.

România a achiziționat din Turcia 3 sisteme de drone Bayraktar TB2, fiecare sistem având în dotare câte 6 aparate fără pilot, pentru Forțele Terestre. În urmă cu un an a început recepția și operaționalizarea acestor sisteme, iar acum știm de unde vor fi zburate.

Potrivit unei informări trimisă de Ministerul Apărării, dronele Bayraktar TB2 sunt operate de pe bazele aeriene de la Bobocu, Buzău, și Timișoara.

”Ca urmare a strategiei de transformare a Armatei României până în anul 2040 și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Alianței Nord-Atlantice, Forțele Terestre Române au intrat într-o eră operațională nouă, odată cu integrarea celor trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 recent achiziționate.

Fiecare sistem Bayraktar TB2 este compus din șase aeronave, două stații de control la sol (GCS – Ground Control Station), două terminale de date terestre (GDT – Ground Data Terminal), sisteme de comunicații, un set complet de echipamente pentru mentenanță, precum și vehicule tactice și de sprijin logistic. Structurile de operare și comandă au fost constituite în două zone cheie: județele Timiș și Buzău, unde personalul specializat a început deja pregătirea pentru exploatarea acestor platforme aeriene moderne”, anunță Biroul de Presă al MApN pentru Șansa News

Așadar, dronele Bayraktar TB2 sunt operate de Forțele Terestre de la Buzău, acolo unde funcționează Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, și de pe Aeroportul Internațional Timișoara, acolo unde este dislocată Escadrila 712 a Bazei 71, echipată cu elicoptere IAR-330 Puma.

Potrivit MApN, ”achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.

Configurația-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase aeronave fără pilot la bord și echipamentele aferente de comandă și control. Misiunile și tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitățile de lovire, cercetare-supraveghere și posibilitățile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția,  în vederea dotării Forțele Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane USD, inclusiv pachetul suport (cu muniția aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament). În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziție, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.

Conform Planului de dezvoltare a acestei capabilități, în perioada februarie-iunie a anului 2024 a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităților de acceptanță, testare și recepție a echipamentului tehnic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

F16 Romania Previous post România a primit alte două avioane F-16 din Norvegia
ucraina Next post Operațiune specială a Ucrainei în inima aviației strategice ruse