În urmă cu 5 ani, pe 29 septembrie 2016, primele 6 avioane F-16 Fighting Falcon românești aterizau pe pista refăcută a Bazei 86 Aeriene Borcea. Așa a început aventura Viper-ului în cadrul Forțelor Aeriene Române, cu entuziasm, curiozitate, mândrie și cu marea dezamăgire a refuzului accesului la un eveniment istoric.
Despre contractul (între timp contractele) României pentru F-16 s-a scris mult înainte de momentul 29 septembrie, dar încă și mai mult după acest moment. Mult și de cele mai multe ori prost.
Am citit analize care fac de rușine compuneri de școală primară, cărora nu le lipsea doar minima documentare, ci și logica. Iar din text reieșeau răutatea și direcționarea. Am citit și analize foarte bune, care scoteau în evidență puncte forte, dar și puncte slabe ale acestui program de dotare a Forțelor Aeriene cu o platformă multirol de generația 4.
Noi, la Aviația Magazin, am încercat să fim cât mai echilibrați. Nu ne-a reușit de fiecare dată și ne cerem scuze pentru asta, dar, dacă asta contează, de fiecare dată am fost mânați de bune intenții.
Am încercat să prezentăm avioanele, la mâna a doua, a treia sau a câta vreți, așa cum sunt ele, cu bune și rele. La fel am tratat programul, am vorbit despre costuri, despre beneficii, despre ce au făcut alții, despre ce puteam face. Știu că unii ne-ați spus că am făcut bine, alții ne-ați înjurat. Măcar am rămas obiectivi.
Pe canalul nostru de Youtube am avut mai multe podcasturi despre F-urile 16 românești, de la prezentarea platformei la cea a armamentului și până discuții despre mentenanța internalizată la Aerostar.
Cu ce rămânem după 5 ani de F-16 în România?
Rămânem cu introducerea în serviciu a primei platforme multirol de generația IV, cu implementarea primului flow internațional de mentenanță pentru aceste aparate, dar poate cel mai important, rămânem cu debutul schimbării de mentalitate în cadrul Forțelor Aeriene Române.
Operaționalizarea F-urilor 16 a obligat la actualizarea conceptelor de utilizare a avioanelor supersonice, la modificarea standardelor de pregătire pentru personal și pentru aeronave sau la dezrădăcinarea unor practici rămase împământenite de multe zeci de ani.
La mulți ani, Escadrilei 53! La cât mai multe F-16, Forțelor Aeriene Române!
Mai jos, survolul primelor 6 avioane F-16 care au ajuns în România în 2016. Le-am filmat de pe câmp, de lângă baza de la Borcea, pentru că evenimentul din 2016 a fost ”privat”.
Mor de ciuda si e un mare lips al nostru pentru care ramanem in continuare descoperiti la aviatie. E rusinos ca in atatia ani nu am mai contractat inca o escadrila si ca zburam cu un avion fara resursa de zbor credibila, fara armament credibil si fara numar suficient de ore per pilot. Daca pentru primele 12 F-uri s-au platit bani din licitatia de 4G mobil, puteam lansa de 2 ani deja licitatia pentru banda 5G si sa incepem platile pentru ceva nou. Eram in Franta cand se zbura binisor in Portugalia la antrenamente la noi si muream de nerabdare… Read more »
L-a inceput si eu am fost suparat ca Romania,a cumparat doar o escadrila de f-16,dar mai tarziu am inteles,ca mai intai trebuie sa dobandesti capacitatea de a face mentenanta ,modernizarea avioanelor,sa iti instruiesti pilotii si mecanicii avioanelor in Romania si,nu in alta tara.Astfel achizitia urmatoarelor doua escadrile achizitionate de Romania ,va costa cel mult un sfert din pretul primei escadrile.De aceea a anuntat in luna august 2021,ministrul Ciuca intentia Romaniei de a cumpara in anii2022-23 ,inca doua escadrile de f-16.Iar la intrebarea de ce nu cumparam f-16 noi,a raspuns seful de stat major al aviatiei,daca am fi cumparat avioane noi,… Read more »
Dupa parerea mea, nu consider ca suntem pregatiti pentru F35. Adica dpdv al resurselor pe care putem sa ni le permitem pentru training decent si politie aeriana.
un articol important
https://www-is-fi.translate.goog/politiikka/art-2000008341753.html?_x_tr_sl=fi&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-GB&_x_tr_pto=nui
Cum ai ajuns la concluzia ca nu au resursa de zbor? In medie au circa 3000-4000 de ore ramase in resursa. Suficient pentru cel putin 10-15 ani. Aici excludem revitalizarea resursei la nevoie. Ok nu au cel mai modern radar dar e oricum mult mai bun decat cel de pe Mig. Nu ne opreste nimeni sa facem upgrade la radar. Armamentul este modern. Nu stiu de unde tot o scoate lumea cu armamentul depasit. Solutia israeliana nu prea era. Acele aparate erau custom pesntru Israel si erau la sf de viata. F16 noi nu avea rost sa luam acum in… Read more »
Pai hai sa o luam logic si pe degete: 1 cum stam cu piesele de schimb (logistica)? pe un site din .RO ce nu-l voi numi (chiar nu vreau sa le fac reclama), de ani de zile se face referire la lipsa de piese de schimb si cum se ia cate ceva trimis la revizie ca sa zboare o alta unitate. 2 cum stam cu pilotii? zobara B-urile alea la foc automat si au renuntat cumva la LanceRe? tot pe site-ul cu pricina unde s-au congregat foarte multi experti aflam ca se zboara pe pile, ca remuneratia e mica si… Read more »
Hai sa incerc sa iti raspund, atat cat pot si stiu. Site-ul ala legendar din .ro e unul dintre locurile unde se povesteste foarte mult, de cele mai multe ori pe langa subiect. Daca tu alegi sa crezi ce se scrie acolo e fix alegerea ta. Nu stie nimeni din afara sistemului cum stam cu piesele de schimb, putem cel mult sa banuim. Iar daca te uiti la cum s-a zburat pana acum pe Borcea, din imaginile publice bineinteles, disponibilitatea e de peste 50%. La o asemenea disponibilitate la zbor, penuria aia de piese de schimb e doar in capul… Read more »
Salut Marius, Doar la ultima parte ma voi referi, ca-i „low hanging fruit”. Informatiile date de F-uri la PLA sunt relativ simple: 1 e ca avem nevoie de politie intarita pentru MN. de aceea vin cate 6 F-18 sau Typhoon cu o droaie de tehnicieni si piloti in spate. 2 ca e doar e cea mai recenta: niciun avion decolat pentru granita de N-E. cu date din teren (aia de la frontiera chiar nu dorm). nu se poate coordona un F la inaintare? Si in 2 incidente consecutive? Ce altceva mai vine pe granita aerian, cu Kamov-urile? Intreb si eu,… Read more »
Bun. Decizia de enhanced Air Policing nu tine doar de numarul avioanelor disponibile in coltul asta de lume, ci si de statement. Partenerii din NATO nu vin pe MK sau pe Graf Ignatievo doar pentru ca resursele noastre sunt limitate, ci si ca sa arate ca sunt aici si ca nu au intentia de a pleca. Iar daca tot vin si au la dispozitie o resursa mult mai mare, e normal sa fie folositi mai des. De asta ii trimit canadienii sau italienii in Romania, sa aiba cat mai multe alpha scramble si sa se antreneze in conditii reale. Ce… Read more »