Armata romana, ingenuncheata de politic

Read Time:4 Minute, 49 Second

Istoria se repeta si cine nu invata lectiile trecutului e condamnat sa le repete. Iar asta se vede foarte bine in zilele noastre, cand Armata a fost ingenuncheata de clasa politica, iar tarisoara pe care multi sustin c-o iubesc din strafundul sufletelului este in fundul gol in cea mai periculoasa perioada pentru noi din ultimele trei decenii.

Partidul aflat la putere si presedintele republicii, care de vreun an si-au incheiat coabitarea si se razboiesc pe te miri ce, de regula suferind prostimea din cauza ambitiilor lor, au hotarat ca nu s-au jucat cu toate institutiile si ca Statul Major al Apararii poate reprezenta un nou motiv de infruntare. Zis si facut.

Ministerul Apararii, caruia partidul i-a schimbat ministrul inainte de startul circului, a intarziat nepermis, in opinia mea, cu pregatirea si propunerea unui nou Sef al SMAp. Mandatul actualului, generalul Ciuca, a fost de patru ani, conform legii, si se incheia la final de 2018. De regula, oamenii care conduc o institutie responsabila stiu lucrurile astea si se pregatesc pentru schimbarea de comanda, mai ales ca cei care pot ocupa functia cea mai inalta in armata sunt extrem de putini: sefii de stat major ai fortelor terestre, aeriene si navale, precum si loctiiorul Sefului SMAp. Patru generali mari si lati pot ocupa functia.

Revenind, in mod normal, omul care trebuia sa ii ia locul lui Ciuca trebuia adus pe functia de loctiitor cu cateva luni inainte, pentru a se obisnui cu responsabilitatile si obligatiile, iar la final de mandat era propus de ministru si numit de presedinte. Totul putea fi stabilit frumos in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, partile politice, ca ele propun si numesc, se intelegeau sa aduca in functie un militar competent pentru ca doar Armata parca a ramas nepolitizata in tara asta.

Dar nu. Cum va spuneam, fostul ministru n-a facut nimic in acest sens, actualul ministru a asteptat linistit si relaxat vreo doua luni de zile, iar la final de decembrie, cu cateva zile ramase pana la finalul mandatului generalului Ciuca, vine cu o propunere. Generalul Scarlat, reprezentantul Romaniei la NATO, fost Sef al Statului Major al Fortelor Terestre si fost loctiitor al Sefului SMG. Un militar despre care nimeni n-a spus un cuvant rau. Un general indreptatit sa preia cea mai inalta functie din Armata Romana.

Ministrul a propus ca acesta sa fie numit loctiitor si, dupa indeplinirea acestui criteriu de legalitate, sa fie numit si Sef al SMAp.

Presedintele republicii, din motive de el stiute pentru ca n-a catadicsit sa explice, a refuzat. Si cu de la sine putere i-a prelungit mandatul generalului Ciuca pentru un an, lucru permis de lege.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici si procesul de injosite a militarilor a continuat. Ministerul Apararii a contestat in instanta decretul de prelungire a mandatului lui Ciuca si, pe 31 ianuarie, a obtinut suspendarea acestuia. Suspendare care nu prea stim ce inseamna pentru ca fiecare interpreteaza legile interpretabile dupa cum il taie capul. Nu stim daca suspendarea, nu anularea decretului, inseamna incheierea mandatului lui Ciuca sau daca generalul ramane in functie pana cand o va preda unui nou Sef al SMAp ce poate fi numit in functie doar de catre presedinte. Iar administratia prezidentiala are dreptul de contesta sentinta de azi, asa ca nu stim ce se intampla daca se numeste, prin absurd, un nou Sef, iar la Apel se constata ca decretul suspendat e valid! Am avea un general Ciuca cu un an de mandat si un alt general cu 4 ani de mandat pe aceeasi functie!

In fine, pentru ca telenovela sa fie completa, ministrul Apararii a decis pensionarea loctiitorului SMAp, generalul Tonea, si imputernicirea in functie a generalului Anastasof, fost Sef al Statului Major al Fortelor Aeriene si, in ultimii ani, consilier al ministrului Apararii.

Logica ne spune ca Armata Romana este condusa in momentul de fata de un general-consilier imputernicit pe o functie de loctiitor care o preia si pe cea de Sef al SMAp prin imputernicire la imputernicire!

Serios, mai intelegeti ceva?

Totul se intampla in timpul presedintiei Romaniei a UE si in timpul reuniunii informale a ministrilor apararii din statele membre UE ce are loc la Bucuresti, acolo unde este prezent si secretarul general al NATO.

Intreaga aventura a politicului in armata se va incheia, intr-un fel sau altul, cu un singur obiectiv atins, discreditarea acestei institutii. Doi generali extraordinar de respectati si de bine vazuti inclusiv in mediile internationale, Ciuca si Scarlat, au fost compromisi la nivel de imagine in disputa presedinte – partid, iar un al treilea, Anastasof, ar prelua comanda cu o imputernicire la imputernicire, foarte departe de cazul ideal, mandatul sau, oricat ar fi de lung sau de scurt, stand in umbra acestui scandal.

Intre timp, Rusia a deschis un front nou in conflictul cu Ucraina, care s-a mutat si pe mare, Serbia primeste echipamente militare din aceeasi Rusie, iar kosovarii se pregatesc sa incalce reglementarile care le-au permis desprinderea de Serbia pentru a-si infiinta propria armata, iar de aici pana la un nou conflict in balcani nu mai e decat un pas. Ah, si sa nu uitam de un Trump tot mai vocal cu privire la retragerea SUA din NATO, decizie ce ar avea un impact dezastruos asupra intregii planete.

Daca va intrebati ce face Romania in acest moment de o importanta covarsitoare raspunsul e simplu: isi ingenuncheaza una dintre putinele institutii publice credibile in ochii contribuabilului si singura ce poate interveni in caz de Doamne-fereste!

Iar inainte de a acuza fortele oculte straine ca ne submineaza mandra natiune poate c-ar trebui sa va uitati la ce fac politicienii pe care i-ati ales sa va reprezinte, prin vot sau prin absenteism, de orice parte a esicherului politic ar fi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
psycho

tupeul de a duce lupta politica acolo unde nu-i este locul arata adevarata față acelor care au fost pusi la butoane tot de romani….sau de absenteismul acestora.
aparent nu deranjeaza pe multi lucrul ăsta dar „eram” toti oripilati de pantofii si geanta elenei.

Previous post Îndrăgostește-te de aviație! – Seminar gratuit și vizită în hangarul de mentenanță ROMAERO, pentru pasagerii cu frică de zbor
Next post VIDEO | Manevre periculoase facute Su-27 rusesc in timpul unei interceptari
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x