Bulgaria va plăti 1,3 miliarde de dolari pentru 8 avioane F-16

Read Time:2 Minute, 22 Second

Bulgaria va plăti 1,3 miliarde de dolari pentru al doilea lot de 8 avioane F-16 Block 70 ce urmează să fie cumpărate din Statele Unite. În această sumă intră și pachetul de armament, unul minimal, și cel de suport logistic.

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Sofia, Dragomir Zakov, care a spulberat astfel mitul unei al doilea lot de avioane considerabil mai ieftin decât primul.

Costul de 2,53 miliarde de leva a fost anunțat de ministrul demisionar al Apărării bulgar înaintea unei audieri în Comisia de Apărare din parlament, conform BTA.

Acesta a încercat să cosmetizeze puțin contractul spunând că, deși suma este similară cu cea plătită pentru primele 8 avioane, de această dată vor primi mai multe lucruri.

”Numărul de avioane este similar, dar diferența este că dacă primul lot are 6 avioane în simplă comandă și două cu dublă comandă, acum sunt 4 și 4. Dublele sunt ușor mai scumpe, deci practic cumpărăm două avioane mai scumpe decât în primă fază. Avem și două motoare suplimentare, rachetele cu rază scurtă sunt cu 5 mai multe, cele cu rază medie sunt sunt mai noi și mai avansate și sunt cu 6 mai multe, iar de asemenea sunt două pod-uri suplimentare”, a spus ministrul.

Acesta a continuat să spună că acest al doilea contract este mai avantajos.

”În primul acord nu avem cumpărate bombe, acum este o cantitate deloc mică. Referitor la bombele ghidate, nu erau nici ele deloc, acum sunt câte avem nevoie. Muniția pentru tunul de bord este de două ori mai multă decât în primul contract. Avem și un radar suplimentar și un computer. Vor fi 4 piloți suplimentari în programul de pregătire. Numărul de tehnicieni este similar.”

Ce primește Bulgaria de 2,6 miliarde de dolari?

Acum hai să vedem ce va primi Bulgaria de cele peste 2,6 miliarde de dolari pe care le va achita pentru avioanele multirol.

Vorbim despre 16 aparate F-16 Block 70 (10 ”simple” și 6 ”duble”) și un pachet de armament minimal.

Cele două contracte adunate vor aduce în depozitele de pe baza aeriană Graf Ignatievo doar 32 de rachete cu rază medie AIM-120C AMRAAM, 35 de rachete cu rază scurtă AIM-9X Sidewinder, 6 pod-uri Sniper, 24 de bombe neghidate Mk-84, 52 de bombe ghidate.

Nimic impresionant, nici cantitativ și nici calitativ.

În ceea ce privește plata avioanelor și a pachetului de armament, aceasta va fi eșalonată pe 9 ani, iar în primii 4 se vor plăti sume mici, de sub 100 de milioane de dolari anual.

Livrările acestui al doilea lot de avioane F-16 pentru Bulgaria ar urma să înceapă tocmai în 2028!

De notat este și faptul că acest nou contract nu a fost încă semnat de Bulgaria, fiind numai negociat cu Statele Unite și în proces de aprobare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Polonia va cumpăra 48 de avioane FA-50 și cel puțin 180 de tancuri K2
Next post Slovacia retrage MiG-urile 29 și vrea compensații pentru a le ceda Ucrainei
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x