Cehia renunță la Gripen și va cumpăra avioane F-35

Read Time:1 Minute, 47 Second

Autoritățile din Cehia au decis să cumpere avioane F-35 Lightning II pentru Forțele Aeriene, care vor renunța în curând la vechile Saab Gripen C/D.

Cehii vor să achiziționeze 24 de aparate de generația V, ceea ce va reprezenta un boost important al capabilităților dacă ne gândim că în ultimele două decenii aviația militară s-a bazat pe numai 14 Gripen.

Revenind la decizia autorităților, aceasta a venit după câteva luni de analiză, iar în discuții au fost inclusiv mai noile Gripen E/F.

”Am fost autorizată să formez o echipă interministerială de negociere și să încep discuțiile cu guvernul Statelor Unite pentru cumpărarea a 24 de avioane multirol F-35 Lightning II ce vor echipa două escadrile”, a anunțat ministrul Apărării de la Praga, Jana Černochová.

Aceasta a mai spus că decizia de a merge pe varianta F-35, una care va implica niște costuri apreciabile, a fost luată de profesioniștii din armată.

”Decizia de a selecta acest avion a fost luată în baza analizei efectuată de Armata Cehă, analiză care arată clar că numai cele mai avansate avioane de generația V vor putea îndeplini condițiile necesare supraviețuirii pe teatrele de război ale viitorului.”

Cehia este al doilea stat ex-comunist care optează pentru F-35, după Polonia, cea care a semnat deja contractul pentru 32 de aparate.

Iar dacă ne uităm la polonezi, ne putem face o idee despre costuri, contractul pentru cele 32 de avioane de generația V având o valoare de 4,6 miliarde de dolari.

Cehia va continua să folosească avioanele Saab Gripen până în anul 2027, atunci când se încheie acordul de leasing pentru ele semnat cu Suedia, aparatele urmând a fi returnate statului nordic.

Estu Europei începe să se înarmeze serios cu echipamente moderne, iar dacă vorbim numai despre aviația militară avem 48 de F-16 C/D luate de Polonia acum 15 ani, plus cele 32 de F-35 abia contractate, 49 de F-16 AM/BM pentru România, inclusiv cele 32 de aparate ce trebuie contractate din Norvegia, 16 aparate F-16 Block 70 luate de Bulgaria și alte 16 avioane din aceeași generație cumpărate de Slovacia.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

Nu e Marius pe aici sa ne zica ca fac o prostie sa renunte la Gripen?
Interesant este faptul ca si-au dat seama ca nu numai tehnologia conteaza, dar si numarul. Asa ca vor trece de la 12(+2) la 2×12.
Se estimeaza ca intretinerea anuala va costa de trei ori mai mult decat acum.

Ghinion

Deh, când rușii vin spre tine din nou, nu ai decât să arunci cu bani în americani să te apere…
De trei ori, de patru ori, de zece ori, e mizilic față de ce se întâmplă când vin rușii.

Previous post Avioane militare şi civile vor survola Bucureştiul de Ziua Aviației
Next post Prima imagine de calitate cu noul avion stealth al Chinei
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x