De ce cumpără americanii avioane F-15EX?

Read Time:2 Minute, 6 Second

Intenția oficialilor Pentagonului de a cumpăra avioane F-15EX Eagle II pentru US Air Force este una care naște în continuare multe întrebări. Cel mai comun scenariu este cel al presupusului eșec al lui F-35, care trebuie ascuns de public.

Ei bine, unul dintre oamenii care au militat pentru cumpărarea de F-15EX (cea mai modernă variantă de Eagle), șeful Statului Major al US Air Force, a ținut să clarifice puțin lucrurile.

Generalul Charles Q. Brown Jr.. spune că US Air Force caută mixul ideal de platforme, un mix care să ofere maximum de capacitate și capabilitate, dar care să se și încadreze în bugetul Pentagonului.

Urmărește AviațiaMagazin pe Google News

”Știm ce capabilități vrem să avem. Care este mixul ideal? Care sunt armele potrivite pentru aceste platforme?”

Potrivit celor de la Janes, planul pe care US Air Force merge în prezent vizează reducerea numărului de tipuri de platforme de luptă din serviciul USAF de la 7, câte sunt în prezent, la 4. Plus una, care va fi viitorul avion de generația VI.

În momentul de față, US Air Force are în serviciu avioanele A-10C Thunderbolt C, F-15 C/D, F-15 E Strike Eagle, F-15EX Eagle II, F-16 C/D și F-35A Lightning II.

Planul ar fi ca în viitor să rămână în serviciu doar A-10C, F-15EX, F-16 C/D și F-35A. Da, fără F-22, numai că Raptorul va fi retras doar după ce viitorul NGAD (Next Generation Air Dominance) va deveni operațional.

Când va fi momentul acesta e încă o necunoscută, dar dacă ne uităm la platformele americane de generația V, acestea au avut nevoie de 8-10 ani între momentul primului zbor și cel al introducerii în serviciu și de alți 2-3 ani până la atingerea capabilității operaționale inițiale.

Asta înseamnă că F-22 va mai zbura pentru USAF măcar vreo 15 ani de-acum înainte.

Revenind la F-15EX, este destul de clar că acesta nu e un înlocuitor pentru F-35A, ci pentru platformele legacy de Eagle, C/D și Strike Eagle!

De ce este nevoie de el? Aici e simplu, oficialii Pentagonului constatând că războiul modern nu se va purta doar între avioane ultramoderne, iar platformele de tipul F-15, care pot căra multe arme până la țintă, sunt în continuare extrem de utile.

De aici nevoia, iar din nevoie a rezultat comanda către Boieng. Car comandă este oricum redusă de la 144 de bucăți estimate în primă fază la ”doar” 80.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Germania și Lockheed accelerează contractul pentru F-35
Next post Cehia ar putea renunța la Gripen pentru F-35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x