F-16 în România: 3 escadrile pe 3 baze aeriene

Read Time:1 Minute, 28 Second

România încă așteaptă livrarea primelor avioane F-16 din ”pachetul” de 32 de bucăți cumpărate din Norvegia, însă Statul Major al Forțelor Aeriene lucrează deja la distribuirea Viperelor în teritoriu.

Potrivit șefului SMFA, generalul Viorel Pană, cele trei escadrile de F-16 pe care România le va avea după finalizarea livrărilor din Norvegia vor fi distribuite pe trei baze aeriene din țară!

Este, probabil, pentru prima dată când se vorbește public despre distribuirea avioanelor F-16, până acum opinia general acceptată fiind că cele 49 de aparate vor fi împărțite între bazele de la Borcea și Câmpia Turzii.

A treia bază aeriană de pe care vor opera avioanele F-16 ar putea să fie Bacăul, dată fiind imediata vecinătate a Aerostarului, desemnat Centru Național de Mentenanță pentru F-16. Astfel, Baza 95 ar putea redeveni centru de trecere pe supersonic, atribut pe care l-a acut până acum 20 de ani.

De asemenea, Baza 57 este o altă opțiune validă datorită apropierii de zona fierbinte a Mării Negre, a investițiilor care se anunță în modernizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu și a faptului că aerodromul din apropierea Constanței este locul de dislocare al aparatelor aliate ce ajung în România.

„Ne așteptăm ca a doua escadrilă să spunem, din dotarea Forțelor Aeriene, să înceapă să execute misiunile de la jumătatea anului viitor încolo. După 2025-2026 ar fi toate cele 3 escadrile executând misiuni pe cele 3 baze aeriene”, a declarat generalul Pană pentru TVR.

Termenul de 2026 pentru operaționalizarea celor 3 escadrile este unul realist, dar ușor optimist, dat fiind faptul că abia prin 2025 se vor încheia livrările.

Operațiunile de modernizare a avioanelor, plus lucrările la infrasructură și, mai ales, pregătirea personalului, vor dura încă și mai mult, astfel că operaționalizarea ar putea fi întârziată.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alin

Nu are cum sa fie Bacau. Pe langa Campia Turzii si Borcea, Mihail Kogalniceanu era singra baza care a gazduit o escadrila de vanatoare (Escadrila 861 dislocata de la Borcea).

Alin

Da, dar nu a mai avut escadrile de vanatoare de pe atunci. Deci nu prea cred ca a fost modernizata baza pentru asta. In principal e centru de mentenanta pentru F-16 (+ baza de instructie).

Stefan

În anul 1968 se reînfiinţează pe aerodromul Bacău Centrul de Instrucţie al Aviaţiei, Începând cu 01 ianuarie 1969 C.I.Av. participă efectiv la trecerea tinerilor piloţi pe avionul supersonic MiG-21 şi la perfecţionarea pregătirii cadrelor aviaţiei militare pentru diferite funcţii şi specialităţi necesare acesteia, concomitent cu îndeplinirea misiunilor specifice unei unităţi de aviaţie luptătoare. Unitatea a asigurat de-a lungul timpului trecerea pe avionul supersonic a peste 500 de piloţi şi perfecţionarea pregătirii de specialitate a peste 6.000 cadre din aviaţia militară. La 25 august 1995 a luat naştere Bz.95 Aer.Av.V.VB., destinată să asigure pregătirea şi ducerea acţiunii de luptă ale Gp.95… Read more »

Previous post Centru de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk la Bacău. Romaero, pe tobogan
Next post Israelul va cumpăra încă o escadrilă de avioane F-35
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x