Programele majore de înzestrare ale Armatei sunt ”secret de serviciu”

Programele majore de înzestrare ale Armatei Române ce vor fi inițiate începând cu acest an sunt… ”secret de serviciu”!

Guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat în ședința de miercuri un memorandum transmis de Ministerul Apărării cu tema: ”Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente a 10 programe de înzestrare.”

Este nevoie de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului pentru contractele cu o valoare estimată de cel puțin 100 de milioane de euro. Prin urmare, vorbim despre achiziții importante.ț

”Autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 Euro”, se arată în memorandumul aprobat recent.

Citește si: Bugetul Ministerului Apărării este de peste 2% din PIB și în 2021

Știm că sunt 10 programe de înzestrare importante, atenție, ce urmează să fie inițiate începând cu anul 2021, deci nu e vorba despre cele deja contractate, iar Ministerul Apărării spune că lista completă este atașată memorandumului.

Numai că, surpriză, în dreptul listei pe care sunt trecute programele scrie simplu: ”Programele de înzestrare pentru care este necesară aprobarea prealabilă a Parlamentului României, 1 exemplar cu 2 file, secret de serviciu.”

Sigur că membrii Guvernului au acces la aceste secrete de serviciu și știu ce au aprobat, dar noi, plătitorii de taxe, vom mai aștepta pentru a afla. Poate până după ce Parlamentul va aproba programele.

”Programele de înzestrare prezentate urmează a fi inițiate în următorii ani în funcție de posibilitățile de finanțare/bugetare a lor. Valorile contractelor de achiziție prezentate sunt estimative, pe baza datelor de fundamentare
colectate până la acest moment. Valorile reale ale contractelor de achiziție pot varia funcție de tipul de achiziție, durata acesteia, condițiile impuse și momentul executării ei”, se mai arată în memorandumul transmis Guvernului de MApN.

Poți citi memorandumul aici

Dacă îți place AviațiaMagazin.com, am aprecia enorm dacă te-ai abona la canalul nostru de Youtube!

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Pai bineînțeles,ce trebuie să știe ungurii cîte lasere avem?🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x