O declarație a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Viorel Pană, a făcut vâlvă zilele acestea și dat naștere unor dispute destul de aprige. Vom avea 3 escadrile de F-16 și cel puțin una de F-35 în următorul deceniu?
Hai să vedem întâi ce a spus generalul Pană:
”Ea este prevăzută să înceapă, construcția, designul, escadrilei a doua de F-16 ar fi începând cu 2023, 24, 25. Cele 3 escadrile ar trebui să fie gata și să furnizeze capacitatea de apărare aeriană până în 2030.”
Și referitor la F-35, deși nu e nominalizat:
”România, potrivit planurilor din acest moment, aprobate, ar trebui să treacă la o capacitate de apărare aeriană cu avioane de generația a cincea. Ceea ce va însemna în 2030 generația a cincea.”
Bun, hai să disecăm puțin.
În primul rând, a observat toată lumea că declarațiile nu conțin certitudini, ci doar dorințe? Adică avem o dată prevăzută pentru începerea achiziției celei de-a doua escadrile întinsă pe… 3 ani ?!? si un termen rotund, anul 2030, când cele 3 escadrile de F-16 pe care ni le dorim ”ar trebui” să fie operaționale.
Din punctul nostru de vedere, o astfel de comunicare pe un astfel de subiect nu se poate face decât cu termeni clari. În sensul în care spunem că în 2023 începe procesul de achiziție cu faza RfI (request for information), care este estimată să dureze X luni de zile, după care în 2024 este atribuit contractul, iar în 2025 vin avioanele în țară. Asta dacă acesta e planul, că declarația e vagă. Apoi iarăși punctual despre a treia escadrilă, cu momentele cele mai importante ale achiziției punctate, urmând ca la X ani de zile după livrarea tuturor avioanelor acestea să fie și operaționale.
Legat de F-35, funny că nu vorbim despre el deși este singurul avion de generația 5 disponibil în momentul de față pentru achiziție, ”ar trebui” ca din 2030 să trecem la el nu înseamnă nimic. Există un plan? Știm cât costă? Știm câte vrem? Ce înseamnă ”din 2030”? Că în anul ăla pornește efectiv procesul de achiziție sau că din anul ăla începem să ne uităm la generația 5 și că vom cumpăra în 2039?
Repet, din punctul nostru de vedere, declarațiile acestea par puțin mai mult hazardate și până la un punct de neînțeles. Asta pentru că nasc mai multe întrebări decât răspunsuri.
Dacă, într-adevăr, există un plan de achiziții pe modelul acesta, unde naiba este? E secret? Păi cum să ții secret un plan de a cheltui miliarde de euro din banii publici? Dacă nu există acest plan, de ce vorbim despre el?
Dacă vrei să afli mai multe, poți asculta podcastul nostru de pe Youtube:
F-35 din 2030 pare ceva fezabil. Prin prisma faptului ca de prin 2026-2027 block 4 si noul motor ar trebui sa fie disponibile/integrate iar majoritatea capabilitatilor avionului(asa cum apare in reclame) ar trebui sa existe. Tot pana atunci se preconizeaza rezolvarea majoritatii problemelor copilariei sa zicem asa. Ah si ora de zbor ar trebui sa coboare ca si cost pana la un nivel acceptabil. Pana si americanii se plang de costul cu ora de zbor.
Inca doua escadrile de F-16 pana in 2030 par foarte plauzibile. Chiar si SH sa fie. Le modernizam la Aerostar si iese ceva mult peste Mig21.
In schimb consider ca in loc de F35 avem nevoie de ceva interceptoare precum F15 EX. Avion care e comandat in mod substantial de US si umbla vorba ca mai urmeaza alte comenzi pentru el. S-a dovedit a fi prea bun ca sa nu il ia. Si din multe puncte de vedere este mult superior lui F35.
Pana una alta sa ajungem la 30+ de F16 sau alt modeel care sa completeze cele 17 F16 MLU.
E dorinta dar nu sunt bani ca noi nu ne uitam la offset si sustenabilitate economica, vrem jucarii noi si „top of The edge” – fara credit furnizor nu prea vad sa luam ceva, si fara sa incepi cu RFI nici nu stii cine ce iti poate da.
Apoi ce ne facem ca F 16V are rezervate destule comenzi, ne punem la coada, cumparam Block 30-50-50 second, cine le vinde? Discutam cu cineva?
Sincer declaratii fara substanta.
Daca ne uitam la Finlanda aia da oameni seriosi care cu PIB alocat armatei asemanator au cu totul alte rezultate.
Daca ne-ar duce un pic mintea, am face o propunere irakienilor pentru 17 aparate, as-is si carate cu platforma, ca tot au probleme sa le tina operationale.
Apoi am suna la liuric si la LM (nu, nu firma producatoare de tigarete), ca sa le decastreze si sa le aduca la maretul standard tape 6.whatever.
https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2021/05/11/iraqs-air-force-is-at-a-crossroads/?sh=3db7b8555e9d
Si apoi mai e optiunea Schlomo, care ne-ar vinde oricand pasari zburate de pilotii izraelieni, cu ungerea de rigoare a marelui licuric prin LM & Northrop Grumman.
Iar daca suntem comici, precum dacii la inmormantari, putem suna la holenderi pentru niste pasari forjate si mancate de aerul marin.
Nu mai zic de egipteni, care nu cred ca s-ar supara sa vanda 2-3 pasari catre noi cand cumpara Rafale sau SU-uri.
decizii, decizii….
Tinand cont de situatia destul de volatila din zona Marii Negre dar si de situatia din Ucraina si Transnistria, Romania trebuia sa detina o forta aeriana mult mai numeroasa si mai capabila, mai ales ca suntem si la frontiera de SE a UE si NATO. Tinand cont de marimea teritoriului, a populatiei dar si de pozitionarea geo-strategica, trebuia sa fim dotati cu mijloace de lupta capabile sa destabilizeze suprematia Rusiei din aceasta zona si sa o oblige sa isi schimbe radical strategia foarte agresiva din aceasta zona. Din pacate cu 2 escadrile de MiG-21 LanceR si o escadrila de F-16 MLU abia operationalizate, nu prea sunt sanse sa ii speriem pe „marii razboinici” de la rasarit. Despre planul de cumparare a altor 2 escadrile de F-16 si a unei escadrile de F-35 JSF, in urmatorii 5 – 10 ani nu cred ca se vor face mari progrese, pana acum nu au fost identificate nici sursa de unde sa fie cumparate aceste avioane F-16 MLU, nici sursa banilor necesari acestei achizitii. Cat despre F-35 JSF, cred ca putem comanda aceste avioane noi daca avem cu ce sa le platim, urmand sa vina peste 5 – 7 ani. Costul acestui avion este insa foarte piperat, apox 100 mil $ / bucata net (numai avionul in sine) si pana la 200 mil $ / bucata cu mentenanta, scolarizare, piese de schimb, armament s.a.
Parerea mea este ca nu prea este de nasul nostru o astfel de achizitie, continuarea programului de inzestrare cu F-16 SH fiind singura optiune pe termen scurt si mediu.
Vom vedea…
În care univers paralel?🤔