Avion Ryanair, deturnat de autoritățile din Belarus

Read Time:2 Minute, 36 Second

Un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor de linie pe ruta Atena – Vilnius a fost deturnat de autoritățile din Belarus și forțat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru ca un opozant al lui Lukașenko să fie arestat.

Aceasta este pe scurt povestea zilei în care aviația a primit un pumn în plex din partea ultimei dictaturi din Europa. Asta dacă socotim că Rusia nu prea e în Europa.

Povestea mai lungă îl are în centru pe Roman Protasevich, jurnalist și activist din Belarus, Protasevich este redactorul șef și unul dintre fondatorii canalului Nexta, de pe Telegram. Acest canal este principala sursă de informare și comunicare pentru cei care se opun regimului Lukașenko, asta după ce mai toată societatea civilă a fost închisă de dictatorul de la Minsk.

Protasevich a reușit să fugă din Belarus înainte de a fi arestat, iar redacția Nexta a fost mutată în Polonia, de unde continuă să primească și să distribuie informații către cei aproape două milioane de abonați.

Între timp, Nexta a fost declarată organizație teroristă de către Lukașenko, iar pe numele liderilor canalului au fost emise mandate de arestare. Și aici lucrurile devin interesante. Nicio țară normală la cap nu s-a gândit să îi aresteze și să îi extrădeze pe opozanții lui Lukașenko, astfel că dictatorul și-a pus securitatea, care se numește KGB – Комитет государственной безопасности Республики Беларусь, КГБ – să acționeze.

Protasevich a fost urmărit de agenții din Belarus, care au acționat atunci când jurnalistul s-a îmbarcat într-un zbor al celor de la Ryanair pe ruta Atena (unde participase la un forum) – Vilnius. Cum zborul trece prin spațiul aerian al Belarusului, a fost oportunitatea perfectă pentru deturnare.

Din informațiile publicate în presa internațională, a fost semnalată o amenințare cu bomba. Aici se vehiculează două scenarii – fie agenții KGB din avion au făcut scandal și au alertat echipajul cu privire la existența unei bombe, fie controlorii de la sol au transmis echipajului că au informații despre existența bombei, ordonând aterizarea la Minsk.

Trebuie spus că Boeingul 737-800 al celor de la Ryanair mai avea puțin și părăsea spațiul aerian bielorus în momentul în care a fost obligat să se întoarcă spre Minsk. De asemenea, Vilnius, destinația finală, era mai aproape decât Minsk, astfel că în cazul amenințării cu bomba procedura impunea continuarea drumului.

Belarusul a trimis și un MiG-29 înarmat pentru a escorta Boeingul către Minsk.

În avion, Protasevich le-ar fi spus celor din echipaj că va fi arestat și riscă să fie ucis dacă ajunge în Belarus, dar cei de la Ryanair i-au transmis că nu se pot opune.

La sol pasagerii au fost debarcați, iar trupele antitero înarmate cu ”bastoane de cauciuc” (!!!) au folosit câini pentru a căuta bomba inexistentă. De asemenea, pasagerii au fost trimiși în terminal, unde s-a efectuat un nou control. Când a venit rândul lui Protasevich, acesta a apărut in baza de date ca având un mandat de arestare și a fost arestat împreună cu iubita lui, cetățean rus.

Cam asta este povestea unei deturnări efectuate de un guvern al unui stat european în anul de grație 2021.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Croația ar fi ales Rafale: 12 avioane second-hand pentru 1 miliard de euro
Next post Primele companii aeriene care ocolesc spațiul aerian al Belarusului
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x