BelugaXL este operational in flota Airbus

Read Time:1 Minute, 46 Second

Cel mai mare avion de transport dezvoltat de concernul Airbus, BelugaXL, a devenit operational, efectuand primul zbor „comercial” la inceputul acestui an.

Potrivit unui comunicat de presa, BelugaXL ofera o capacitate de transport cu 30% mai mare fata de clasicele aeronave din flota Beluga.

Iata ce ne-a transmis Airbus:

„BelugaXL a devenit operațional, oferind Airbus o capacitate de transport mai mare cu 30% și susținând ritmul tot mai rapid de dezvoltare a programelor de producție pentru avioane comerciale. Aeronava, care este parte integrantă a sistemului industrial Airbus, a efectuat primul zbor operațional pe 9 ianuarie 2020. Este prima aeronavă BelugaXL din cele șase care vor zbura alături de modelul precedent BelugaST. Celelalte aeronave vor deveni operaționale până în 2023.

După lansarea modelului, care a avut loc în noiembrie 2014, operaționalizarea acestui tip de aeronavă marchează un moment important care confirmă succesul acestui program. BelugaXL a obținut certificarea EASA în noiembrie 2019, în urma unei campanii intense de teste în cadrul căreia BelugaXL a efectuat peste 200 de zboruri, însumând peste 700 de ore de zbor.

Cu lungimea de 63 de metri și lățimea de 8 metri, BelugaXL are cea mai mare secțiune din gama aeronavelor cargo din lume. BelugaXL poate transporta 2 aripi de aeronavă A350 XWB, spre deosebire de BelugaST, care poate transporta doar una. Cu o sarcină maximă de 51 de tone, BelugaXL are o autonomie de 4000 de km (2200 nm). BelugaXL este un derivat al modelului A330-200 Freighter, care permite refolosirea componentelor și echipamentelor existente, și dispune de motoare Rolls Royce Trent 700.

Cockpitul situat în partea inferioară a fuselajului, structura zonei cargo precum și spatele și coada avionului au fost dezvoltate recent în colaborare cu partenerii, oferind aeronavei alura specială. BelugaXL este cel mai nou model din portofoliul cargo al Airbus. În timp ce transportul aerian rămâne calea principală de transport a componentelor de avion voluminoase, Airbus folosește și transportul rutier, feroviar și maritim pentru a transfera diverse componente de aeronave între fabrici. Asemenea BelugaST, aeronava va opera din 11 destinații europene, continuând să dezvolte capabilitățile industriale și permițând Airbus să respecte termenii de livrare.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “BelugaXL este operational in flota Airbus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Noul sef Boieng promite transparenta si recladirea increderii
Next post Grecia vrea sa cumpere avioane F-35 Lightning II