Blue Air renunță la cele șase 737 Max comandate de la Boeing

Compania Blue Air a renunțat la comanda de șase avioane Boeing 737 Max8 plasată direct producătorului american în urmă cu 3 ani.

Potrivit celor de la Flightglobal, operatorul român se află pe lista celor care au anulat comenzi de Max-uri în luna iunie.

În total, Boeing a pierdut luna trecută comenzi pentru 60 de aparate din această familie.

Blue Air a luat decizia de a renunța la contract pentru că se confruntă cu mari probleme de ordin financiar, compania fiind aproape de intrarea în insolvență.

De notat este și faptul că Blue Air mai are o comandă pentru alte șase avioane 737 Max, plasată tot în 2017 lessorului Air Lease Corporation.

Potrivit contractului de la vremea respectivă, livrările urmau să se facă din comanda amplă a celor de la Air Lease Corporation către Boieng și urmau să înceapă în a doua jumătate a anului 2019.

Cum Max-urile sunt consemnate la sol de un an și jumătate, este lesne de înțeles de ce avioanele nu au ajuns până acum în țară, iar momentan contractul acesta este ”în picioare”.

De altfel, un aparat a fost deja vopsit în livery-ul Blue Air și este stocat în SUA, pe aeroportul Moses Lake, în așteptarea livrării.

Diferența dintre cele două acorduri este una importantă. Contractul cu Boeing, la care Blue Air a renunțat, era unul de achiziție a aeronavelor, prin urmare foarte scump pentru nivelul unui operator low-cost local. Cel cu Air Lease Corporation este unul de închiriere pe termen lung (long-term lease), mult mai avantajos din punct de vedere al plăților ce trebuie făcute.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x