Boeing 737 MAX, oprit de la zbor in SUA si Canada

Flota mondiala de Boeing 737 MAX ramane la sol in perioada urmatoare dupa ce ultimele doua “redute” ale producatorului american, Canada si Statele Unite, au anuntat de asemenea interzicerea zborurilor cu aceste aeronave.

Ministrul canadian al Transporturilor, Marc Garneau, a fost primul ce a anuntat ca MAX 8 si 9 nu mai au drept de zbor in aceasta tara, dand cumva semnalul pentru ce avea sa urmeze.

“Avertizarea de securitate interzice zborurile comerciale cu pasageri ale tuturor operatorilor, interni si straini, cu aeronave Boeing 737 MAX 8 si 9. Se interzice sosirea, plecarea sau survolul in spatiul aerian canadian.”

Cateva ore mai tarziu, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, anunta ca va emite un ordin de urgenta pentru suspendarea zborurilor cu MAX.

“Vom emite un ordin de urgenta pentru a suspenda zborurile cu avioanele Boeing 737 MAX 8 si 9.”

Decizia se pare ca a fost luata dupa discutii la nivel inalt cu Boeing, companie care a transmis un mesaj prin intermediul presedintelui sau, Dennis Muilenburg, sustinand ca sprijina aceasta masura.

“Sustinem acest pas proactiv dintr-un exces de precautie. Siguranta a fost valoarea de baza la Boeing de cand am inceput sa construim avioane si va ramane asa pentru totdeauna.”

Imediat dupa aceste pozitii a venit si comunicarea celor de la FAA, care au anuntat suspendarea imediata a zborurilor cu aeronave din familia MAX. Aparatele care sunt in aer in momentul anuntului isi vor termina cursele, insa nu vor mai decola cu pasageri pentru a reveni la baze, putand face numai zboruri ferry, avand doar echipajul la bord.

Este, fara indoiala, una dintre cele mai mari lovituri incasate de Boeing, cu mult peste bateriile incandescente ale Dreamlinerului si ramane de vazut daca americanii vor reusi sa salveze familia MAX dupa acest fiasco tragic.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of