Boeing a finalizat noul pachet de software pentru avioanele 737 MAX, care este asteptat in aceasta saptamana de FAA – Federal Aviation Administration – pentru evaluare.
Reprezentati a trei companii aeriene din Statele Unite au vizitat, la finalul saptamanii trecute, fabrica Boeing din Renton, Washington, pentru a fi pusi la curent cu update-ul pentru soft, precum si cu programul de evaluare si aprobare.
Presiunea pentru a readuce familia 737 MAX la zbor este cu atat mai mare cu cat apar informatii cu privire la operatori aerieni ce analizeaza serios optiunea de a renunta la comenzile de avioane. In acelasi timp, pentru ca Boeing nu a renuntat la productia aparatelor, uzina din Renton are probleme mari de spatiu.
Asta deoarece avioanele finalizate, dar nelivrate clientilor pentru ca niciun MAX nu mai zboara momentan, trebuie parcate undeva.
Ramane de vazut care va fi reactia clientilor pentru ca exista o retincenta tot mai mare si deloc de condamnat de a zbura cu MAX-uri dupa cele doua tragedii din ultima jumatate de an.
Southwest, cel mai mare operator de MAX din lume, are o sectiune dedicata acestui avion pe site-ul oficial in care explica, printre altele, ca zborurile cu avioanele in cauza nu reprezinta decat 5% din cele operate in fiecare zi de companie. Se exprima, de asemenea, increderea in siguranta acestui aparat dupa 88.000 de ore de zbor.
Airbus a incheiat un contract major si va livra 300 A320 in China. Stirile (cel putin cele 2 surse pe care le-am citit) prezinta contractul ca o lvitura pentru Boeing, facand o paralela cu situatia 737MAX. Eu nu cred ca e chiar asa, pentru ca Airbus are fabrica in China special pentru 320, si cred ca probabil acest contract ar fi fost incheiat cu sau fara problemele MAX-ului. Nu inteleg deloc insa situatia avionului autohton (Comac) care era anuntat ca un concurrent pentru 320 pe pietele externe, iar acum pare sa fie neglijat chiar si in piata proprie; poate ca nu le iese ceva chiar cum si-ar dori.
Nu e niciun contract nou. E confirmarea oficiala a contractelor anuntate de Airbus de cel putin un an. Si nu are nicio legatura cu MAX-urile, contractele au fost semnate inainte ca primul avion sa cada.
„Airbus and China Aviation Supplies Holding Company (CAS) signed a General Terms Agreement (GTA) covering the purchase by Chinese airlines of a total of 300 Airbus aircraft.”
Dupa cum vezi, nu e niciun contract, ci o intelegere care aduce la un loc contractele reale semnate cu mult timp in urma. Un exercitiu de marketing pentru Macron, probabil
Da, are sens. Probabil o incercare a presei de a face mai atractive sau dramatice stirile (desi incerc sa aleg sursele). Multumesc!