De ce isi denumeste Boeing avioanele cu seria 7×7?

Daca ai zburat pana acum cu un avion al producatorului american cu siguranta ca ti-a trecut macar o data prin cap intrebarea asta: de unde vine denumirea aparatelor si cum a fost aleasa seria de numere 7×7?

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ne intoarcem mult in trecut, imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial. Producator de avioane militare foarte bune, Boeing era practic inexistent pe piata aeronavelor civile in momentul acela. Inaintea conflagratiei, producatorul american avusese cateva tentative timide cu Model 40 si Model 80. Nici vorba de 7×7 la vremea respectiva, dupa cum vedem.

Ei bine, dupa razboi a fost luata decizia de a dezvolta considerabil partea de avioane civile, anticipandu-se o crestere fulminanta a cererii dupa dezvoltarea noilor tehnologii de propulsie. Boeing a facut o prima incercare cu 377 Stratocruiser, avion dezvoltat din legendarul B-17 Stratofortress, succesul sau fiind insa limitat.

In momentul in care se lucra intens la partea de proiectare, in interiorul companiei s-a decis atribuirea seriilor de numere. Astfel, seriile 300 si 400 au fost atribuite avioanelor comerciale clasice, seria 500 a fost atribuita motoarelor turbo, seria 600 a fost alocata rachetelor, iar seria 700 a revenit avioanelor cu reactie. Bun, in momentul de fata stim cum a aparut primul 7 din 7×7, fiind vorba despre o serie atribuita in cadrul companiei.

Primul design de avion cu reactie materializat de Boeing a fost 367-80 sau Dash 80. Vorbim despre un prototip de avion cvadrimotor, toate propulsoarele fiind cu reactie. La acest nivel de prototip, aparatul a fost inclus in seria 3xx, fiind avion comercial, insa lucrurile s-au schimbat in momentul in care designul a trecut testul si s-a luat decizia producerii in serie, el primind denumirea interna B700.

Este punctul care schimba definitiv soarta denumirilor avioanelor civile de la Boeing, caci echipa de marketing vine cu o noua propunere. Considerand ca Boeing 700 este un nume destul de plictisitor, care nu atrage cu nimic, marketingul propune un artificiu, anume adaugarea unui 7 la final. Astfel, B700 a devenit B707, iar restul e istorie dupa cum se spune.

Americanii au dezvoltat mai multe familii de aeronave civile, toate, cu o exceptie, avand denumiri pe tiparul 7×7, iar in ultimele decenii au aparut alte serii de cifre sau litere dupa cele sa le spunem principale pentru a specifica exact modelul. Multi dintre voi ati zburat, probabil, cu avioane de la Tarom sau Blue Air avand denumirea 737-800. Asta inseamna ca vorbim despre aparate Next Generation cu 162 sau 189 de locuri.

Iata ca misterul este lamurit, 7×7 vine de la o atribuire interna a unei serii si de la un exercitiu de marketing!

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x