Două Rombac 1-11, foste avioane prezidențiale, vor fi vândute la licitație

Read Time:1 Minute, 41 Second

Două aparate Rombac 1-11, ambele foste aeronave prezidențiale românești, vor fi vândute la licitație. Prețul de pornire este de 25 de mii de euro per avion.

Primul pe listă este aparatul înmatriculat YR-BRE. Acesta are o istorie extrem de interesantă, fiind unul dintre avioanele utilizate de dictatorul Nicolae Ceaușescu în perioada 1986-1989.

Al doilea Rombac ce va fi vândut la licitație este YR-BRI, ultimul 1-11 construit în România chiar în 1989. Și acesta a avut un rol special, fiind utilizat de Ion Iliescu, cel care i-a urmat la putere lui Ceaușescu.

Cele două aparate sunt depozitate și inspectabile pe platforma aeroportului Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni ”Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”. Dat fiind regimul legal special al perimetrului locației de depozitare și expunere, accesul și vizionarea se fac pe bază de programare prealabilă.

De asemenea, cele două avioane  au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur, prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2609/11.02.2021, beneficiind de regimul legal special prevăzut de Legea nr. 182/2000 pentru protejarea patrimoniului cultural național mobil. Vânzarea are caracter de lichidare, avioanele fiind puse în licitație în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia. Vânzarea lichidativă a avioanelor se desfășoară prin operator economic autorizat de Ministerul Culturii, datorită calității lotului de bun cultural tehnic mobil clasat în patrimoniul național cultural mobil, în condițiile Legii nr. 182/2000 și a prevederilor din Regulamentul de licitare (în special art. 25).

Evident, niciunul dintre aparate nu este în stare de zbor, iar dacă cineva va dori să le readucă în aer va trebui să investească sume destul de mari.

Există interes pentru cele două Rombac 1-11 din partea a cel puțin două grupuri de entuziaști ai aviației.

Licitația va avea loc joi, 27 mai, de la ora 18:30. Mai multe detalii despre licitație găsiți aici

Mai jos poți urmări podcastul Aviația Magazin despre Rombac 1-11:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sibip

Muzeul aviatiei este printre cei care vor participa la aceasta licitatie?
Locul unui astfel de avion nu ar trebui sa fie la ei in curte?

Previous post Israelul, atacat cu sute de rachete de către Hamas | VIDEO
Next post Aeroportul din Brașov va avea turn de control virtual
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x