Noi probleme pentru Boeing. Compania ar trebui sa reproiecteze nacela motoarelor de pe 737 NG

Boeing nu scapa de probleme si acum nu mai este vorba despre MAX, ci despre un membru al familiei 737 mult mai raspandit in intreaga lume, este vorba despre NG.

In urma cu mai bine de un an si jumatate, in aprilie 2018, zborul 1380 al celor de la Southwest s-a confruntat cu o situatie ce nu a fost anticipata. In urma unei defectiuni a unui motor, mai exact ruperea unei palete a turbinei, nacela propulsorului a fost perforata si, mai departe, srapnele au lovit fuselajul aparatului.

Un geam a fost spart, iar o pasagera a fost pe jumatate absorbita in afara avionului, pierzandu-si viata. Avionul a efectuat o aterizare de urgenta si ceilalti oameni aflati la bord au scapat teferi.

18 luni mai tarziu, NTSB – National Transportation Safety Board, si-a finalizat ancheta si a publicat si recomandarile pe care le face pentru ca acest tip de tragedii sa nu se mai repete.

Printre aceste recomandari este si una extrem de importanta, redesignul nacelei motorului pentru ca aceasta sa reuseasca sa blocheze “proiectilele” ce pot aparea in cazul ruperii unei palete a motorului si sa impiedice astfel perforarea fuselajului.

Problema Boeing este ca sunt in serviciu in jur de sapte mii de aparate din familia 737 NG si ca retrofitul acesta ar fi extrem de costisitor.

Totusi, cum NTSB nu a indicat o problema de design in raportul sau, se poate si ca Boeing sa fie responsabila doar cu partea de redesign, urmand ca apoi operatorii sa suporte costurile schimbarii elementelor.

Nota: Nu este vorba despre intreaga nacela a motorului, ci despre cea mobila. Cowling este termenul din engleza, practic capota motorului.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x