Polonezii construiesc un avion ultrausor cu motor reactiv

Compania poloneza Metal-Master facut un pas important in dezvoltarea avionului ultrausor cu motor reactiv (VLJ – very light jet) Flaris LAR01.

Prototipul, inmatriculat SP-YLE, a efectuat un prim zbor in cursul zilei de 5 aprilie 2019 de pe aeroportul Zielona Gora Babimost. La comanda avionului s-a aflat un pilot foarte experimentat, este vorba despre Wieslaw Cena.

Bun, acum haideti sa vedem ce e cu acest avion ultrausor cu reactie, pentru ca nu stiu cum poate fi denumit altfel.

In categoria VLJ intra avioane propulsate de motoare reactive cu o greutate maxima la decolare de 4.540 de kilograme sau 10 mii de pounds, asta desi si aparate mai mari, ca Embraer Phenom 100 sau HondaJet sunt considerate si ele very light jet. Pe scurt, un VLJ isi propune sa le aduca pilotilor ce au licente PPL avantajele motorului reactiv.

In cazul proiectului polonez, Flaris LAR01 este echipat cu un propulsor Williams FJ33-5A si potrivit datelor oficiale poate fi utilizat atat de pe piste asfaltate cat si de pe unele inierbate. Viteza de croaziera ar fi de 770 de kilometri pe ora la 7,600 de metri altitudine.

Asadar, cum vi se pare acest proiect polonez?

5
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
albertLanceRWingGeorge Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
George
Guest
George

Nu se poate compara cu șoimul momentan , iar in al doilea rand daca avioane Craiova va beneficia de un contract cu o firma la care ne asteptam cu totii , vom avea un avion in viitor asemanator celei numit F16 .

Wing
Guest
Wing

Despre Doru Davidovici nimic ? Sau e pe lista neagră………

albert
Guest
albert

Pt.compania care l-a facut o fi un pas important,dar pt.Polonia nu.Mai ales ca arhitectura avionului se inspira din cunoscutul He-162(sau Hs-132) cu calitati dinamice mult superioare.