4.4.44

In urma cu 75 de ani, in data de 4 aprilie 1944, Bucurestiul cadea victima a celui mai amplu si criminal bombardament ce a lovit Capitala Romaniei. Despre actiunea americana s-a vorbit si scris mult, asa ca nu veti gasi informatii noi, dar veti citi, speram, un material cat se poate de obiectiv despre aceasta zi.

Trebuie sa incepem prin a spune ca Bucurestiul nu a fost prima capitala din aceasta zona de Europa bombardata de americani. Dimpotriva. In ianuarie 1944 bombardierele americane isi lansau incarcaturile explozive deasupra Sofiei, iar cu o zi inainte de a ajunge la noi, pe 3 aprilie deci, au atacat Budapesta. Din acest punct de vedere, Bucurestiul a fost usor privilegiat, efectele razboiului resimtindu-se cel mai tarziu.

De ce ne-au atacat totusi americanii? Suntem in aprilie 1944, pe final de razboi mondial. Cu aproape doi ani si jumatate inainte, pe 12 decembrie 1941, Romania condusa de Ion Antonescu, vazut de surprinzator de multi romani un erou, declara razboi Statelor Unite. Prin urmare, vorbim de doua natiuni aflate in stare de conflict atat din punct de vedere formal, cat si din punct de vedere practic.

Dupa succesul operatiunii Husky, cu ocuparea Siciliei, si avansul spre sudul Italiei, Aliatii au realizat in zona Foggia o “salba” de aerodromuri militare utilizate in principal de Forta 15 Aeriana a USAAF. Mii de avioane, bombardiere si aparate de vanatoare, se aflau aici si urmau sa fie utilizate pentru sustinea actiunilor de pe frontul din Balcani, atacand aliatii Germaniei naziste ce inca rezistau presiunii lui Hitler. Prin urmare, Romania era o tinta legitima in logica razboiului.

De ce a fost atacat totusi Bucurestiul si de ce au fost omorati mii de romani nevinovati? Capitala noastra, ca orice oras major, avea si la vremea respectiva o serie de obiective strategice, extrem de importante pentru sustinerea efortului de razboi nazist. Pentru ca, din nou, nu trebuie sa uitam faptul ca Romania lui Antonescu era aliata Germaniei lui Hitler si lupta impotriva Aliatilor, fiind in stare de razboi declarat inclusiv cu Statele Unite. Aceste obiective strategice identificate de americani erau Triajul Garii de Nord, Gara de Nord in sine, Triajul Chitila si Atelierele Grivita. De ce? Pentru ca Gara de Nord era unul dintre cele mai importante noduri feroviare de pe Frontul de Est, utilizat intens de trupele germane si romane pentru sustinerea eforturilor de razboi.

Pe 4 aprilie 1944, o formatie uriasa, formata din aproximativ 350 de bombardiere B-17 Flying Fortress si B-24 Liberator decoleaza de la Foggia cu tinta Bucuresti. Vremea nefavorabila din zona Balcanilor face ca mai bine de jumatate dintre acestea sa revina la baze, insa aproximativ 170 dintre ele isi continua misiunea si ajung in Romania. Intra pe teritoriul nostru prin zona Calafat in patru valuri, tintele fiind cele amintite mai sus. Aviatia Romana a ridicat in aer 81 de avioane de vanatoare, insa acestea n-au reusit sa opuna o rezistenta semnificativa, fiind depasite atat din punct de vedere numeric cat si tehnic. Exista marturii ale pilotilor de IAR-80 care spun ca, alertati destul de tarziu, n-au reusit pur si simplu sa ajunga la altitudinea bombardierelor pentru a le putea angaja!

Americanii incep bombardamentul, sunt atinse obiectivele militare, insa si foarte multe civile, de aici si numarul extrem de mare de victime. Aproape 3.000 de morti, peste doua mii de raniti si alte mii de sinistrati au ramas in urma acestui prim bombardament caruia i-a cazut victima Bucurestiul, fiind considerat si cel mai distrugator pentru Capitala Romaniei din toate cele ce au avut loc in timpul razboiului.

Sunt doborate cam 10 bombardiere americane, un numar mult prea mic pentru a face vreo diferenta.

Numarul dureros de mare de victime are mai multe explicatii. In primul rand, vorbim de tehnica. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial se practica asa numitul bombardament prin “covor de bombe”, care inseamna ca avioanele ajungeau in zona tintei in formatii mari si lansau bombele una dupa alta. Obiectivul era distrugerea tintelor fara a se tine cont de pagubele colaterale. La noi, Gara de Nord fiind amplasata practic in oras, asta a insemnat ca bombele americane au lovit cartierele din vecinatate, provocand pierderi insemnate in randul civililor. De asemenea, precizia bombardamentelor era relativa, astfel ca bombe destinate unei tinte anume cadeau frecvent la distante relativ mari de aceasta. De aici si adoptarea atacurilor prin “covor de bombe”, dorinta fiind aceea de a lovi tintele cu orice pret.

Mai sunt doua aspecte importante. La fel ca in prezent, nici in 1944 Bucurestiul nu era un oras impresionant la nivel de infrastructura, iar pentru o capitala de stat aflat in razboi avea prea putine adaposturi pentru necesitatile populatiei. Practic, daca toti bucurestenii ar fi incercat sa se adaposteasca de bombe nu aveau unde s-o faca. In plus, in dimineata zilei de 4 aprilie, cu cateva ore inainte de atac, autoritatile au efectuat un exercitiu de prealarmare. Asta a facut ca destul de multi dintre locuitori sa nu ia in serios alarma reala, ce a sunat putin mai tarziu, evitand sa se adaposteasca. De aici si numarul mare de victime surprinse de bombardament in imobile sau chiar pe strada.

In loc de concluzie si fara a incerca sa cautionam pe nimeni, cam acestea sunt faptele pe care oricine este interesat le poate verifica. Sigur ca de aici putem da orice fel de interpretare si putem crede orice dorim.

Trebuie sa precizam ca, din toate informatiile pe care le-am gasit, nu a fost un atac aerian indreptat asupra Bucurestiului si asupra populatiei civile. Dovada in acest sens sta faptul ca au existat cartiere intregi ale Capitalei care nu au fost atinse de nicio bomba. Iar zonele locuite lovite au fost cele aflate in vecinatatea tintelor. Sigur, nu putem scoate din discutie cinismul american. Americanii stiau foarte bine ce inseamna metoda aceasta de bombardament, stiau foarte bine ca vor lovi si zone locuite, stiau foarte bine ca vor omori civili. Asa ca a fost o decizie asumata si in cunostinta de cauza, nu o intamplare nefericita. Ba chiar un obiectiv secundar al misiunii a fost acela de a atentiona si demoraliza populatia Bucurestiului. Si a mers, pentru ca reactia de dupa bombardament a fost aceea de a constientiza pe deplin ca razboiul a ajuns si in Capitala si ca efectele lui sunt dezastruoase.

11
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
tarabostescristianGeorgegabi SJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mike
Guest
Mike

Stie cineva daca exista macar un monument in Bucuresti care sa comemoreze miile de victime ale acestui bombardament? Si, daca nu, poate d-na Firea, Basescu si altii sa ne explice de ce?

Jap
Guest
Jap

Dar există două monumente,închinate americani,care ne-au bombardat. Unul parcă în Cișmigiu. Închipuițivă,că Germania ,ar fi făcut așa ceva sau Japonia care au luat două nucleare. Am ajuns,o țară de slugi idioate,în fața americanilor. Vai de ce-i învinși!

gabi S
Guest
gabi S

Articolul incepe cu un raspuns la intrebarea de ce au bombardat americanii Bucurestiul. De ce nu am intreba si ” de ce a existat masacrul de la Odessa?” sau de ce sunt monumente ale ostasilor sovietici ? , sau de ce a yrecut gaina strada?. Au bombardat Bucurestiul pt ca erau aliati cu URSS (campionii pacii e), iar noi aveam la conducere un dobitoc care se credea mare strateg.

George
Guest
George

SUA si Marea Britanie se coordona in efortul militar cu URSS.URSS urma sa faca la 12 aprilie 1944 o oferta de armistitiu Romaniei.Si atunci un bombardament masiv al capitalei ar fi pregatit terenul pentru o maleabilitate mai adecvata a destinatarilor ofertei de armistitiu.Maresalul Antonescu a carei soarta cam era legata de germani a zis pas si a urmat prima batalie de la Iasi – Tirgu-Frumos cind cele doua divizii blindate germane de elita au aplicat celebra manevra de aparare mobila lasind virful blindat al armatelor sovietice sa inainteze si taind apoi legatura acestuia cu grosul trupelor si distrugind intr-o singura… Read more »

cristian
Guest
cristian

Din pacate, asa era procedura standard de bombardare atunci : covor de bombe inclusiv omorarea de civili. Se considera ca omorarea civililor era o modalitate importanta de subminare psihica a celor aflati pe front. Si precizia bombardamentelor era destul de scazuta, asa ca nu prea aveau ce face. Se acceptau si represaliile impotriva populatiei civile : vezi Leipzig sau Coventry. In alta ordine de idei, Romania a fost cel mai important aliat al Germaniei in al doilea razboi mondial. Mai important decat Italia ! In razboiul antisovietic Italia a participat cu 2- 4 divizii, care nu prea luptau. Insa Romania… Read more »

tarabostes
Guest
tarabostes

Nu-mi pot argumenta opiniile. De data asta am fost doar editat

tarabostes
Guest
tarabostes

Dar ca Lancere esti un sclavete ma poti bloca?