Avioanele F-16 ale României au ajuns în Lituania pentru misiunea Baltic Air Policing

Read Time:1 Minute, 39 Second

Cele 4 avioane F-16 AM ale României au ajuns pe baza aeriană Siauliai, din Lituania, acolo unde vor rămâne până la finalul lunii iulie pentru misiunea Baltic Air Policing.

Dislocarea personalului în Lituania s-a făcut în mai multe etape, ultima fiind cea a transferului avioanelor de pe Baza Aeriană Borcea pe Siauliai.

”Dislocarea contingentului a fost un efort considerabil și s-a desfășurat în mai multe etape. Un detașament precursor, format din 22 de militari, a pregătit din punct de vedere logistic și administrativ toate condițiile necesare pentru integrarea întregului detașament în teatrul de operații. Sâmbătă, 25 martie, o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a asigurat transportul celorlați membri, în maximă siguranță, către locul ce le va fi casă în următoarele luni, Baza Aeriană Šiauliai. Odată cu aterizarea celor patru aeronave F-16 multirol, detașamentul s-a întregit, iar, în prezent, piloții execută misiuni de recunoaștere și familiarizare cu spațiul aerian și procedurile de operare locale”, se arată într-un mesaj al Fortelor Aeriene Române.

Această rotație a aliaților NATO în statele baltice este condusă de Portugalia, care a dislocat, de asemenea, 4 avioane F-16 AM pe baza Siauliai.

Foto: Forțele Aeriene Române

Practic, românii își continuă procesul de dezvoltare a interoperabilității în cadrul NATO alături de cel mai important partener din programul F-16, țara care ne-a vândut cele 17 avioane folosite în prezent și care de aproape un deceniu ne oferă suport logistic.

Dacă Portugalia este lead nation în această rotație a Baltic Air Policing, iar România augumentează capacitățile de răspuns, Marea Britanie, cu 4 Eurofighter Typhoon dislocate în Estonia, pe baza Amari, Olanda, cu 8 F-35 Lightning II dislocate în Polonia, pe Malbork, și Polonia, cu F-urile 16 de pe Malbork contribuie de asemenea la această misiune.

Pentru România, este a doua rotație în cadrul Baltic Air Policing după cea din 2007, atunci când 4 avioane MiG-21 LanceR din cadrul escadrilei 711 au fost dislocate în Lituania.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Rusia ar trimite tot mai multe avioane moderne în Ucraina
Next post HiSky a adus pe Otopeni primul A321neo LR înmatriculat în România