BOBAS 2019. Cu bune si cu mai putin bune

Traditionalul airshow organizat de Baza Aeriana de Instruire si Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc, BOBAS, a avut loc sambata, 29 iunie, si a fost unul reusit din punctul meu de vedere, dar care a avut si cateva probleme. Discutam imediat despre lucrurile bune si despre cele mai putin bune.

BOBAS este prima, speram ca nu si singura, zi a portilor deschise la o baza aeriana a Fortelor Aeriene in acest an. De regula, la aceste ZPD-uri oamenii din baze isi prezinta echipamentele si fac masura pregatirii lor cu o serie de demonstratii. Sunt airshow-uri la o anvergura mai mica, accentul fiind pus pe personalul din baza respectiva.

Traditional, BOBAS-ul este cea mai mare si mai ampla zi a portilor deschise, invitatii si programul facand din acest eveniment un airshow in adevaratul sens al cuvantului.

In 2019, la baza de la Boboc a avut loc un eveniment aparte, unitatea primind drapelul de lupta din partea sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Viorel Pana, aceasta fiind ceremonia din debutul mitingului. Mai departe s-a trecut la programul propriu zis de demonstratii aeriene, avand la zbor avioane IAR-99 si Iak-52 sau elicoptere Alouette. Plus invitatii, Aeroclubul Romaniei cu Extrele, Iakarii Acrobati si Scoala Superioara de Aviatie Civila.

La capitolul prezenta este si marea dezamagire a multora, faptul ca la acest BOBAS n-am avut MiG-uri decat in expozitia statica, n-am avut F-16, n-am avut nici macar Pume. In momentul de fata nu stiu sa va spun motivul oficial al absentelor, daca le putem spune asa, dar sincer sa fiu nu mi se pare atat de important. Sigur, ca un indragostit etern de “Teava” si de “Viper”, ar fi fost ideal sa le vad, dar per total nu e atat de deranjant.

Ziua asta, a BOBAS-ului 2019, a fost despre ei, despre oamenii de la Boboc. Ei au avut un eveniment extrem de important si au fost in centrul atentiei, asa cum era si normal sa se intample. Am vazut display impresionant cu IAR-99, inclusiv o trecere la foarte joasa inaltime, am vazut baletul Alouette-elor, de aceasta data in trio, am vazut Boboiacii, am vazut o formula restransa, dar spectaculoasa, a Hawks, am vazut decolari in formatie in spatele focului si fumului starnit de Iacari…

Per total, poate ca a fost un BOBAS “subtirel” daca ma gandesc la editiile precedente. Insa nu mi s-a parut dezamagitor si nici nu regret o clipa cele peste trei ore petrecute la volan pentru a-l urmari.

Si nu ne ramane decat sa speram ca BOBAS 2019 va fi startul ZPD-urilor din aceasta vara!

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
beam_rider Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
beam_rider
Guest
beam_rider

Ca de obicei, au fost incalcate normele de siguranta, formatia de Iak-52 militare si civile (Iacarii Acrobati) survoland zona publicului. Conform RACR Demonstratii, Cap. 4: Organizare, pct. 3 (pag. 19), trebuie mentinuta o distanta de minim 50 m intre linia de siguranta si linia publicului, pentru avioanele cu motoare cu piston, respectiv 150 m pentru aeronavele cu motoare reactive. Reglementarile militare au valori asemanatoare si sunt prevazute de NATO STANAG 3533 – Static and Flying displays.