Bulgarii spun ca F-16 e „mult mai bun” decat concurenta. Saab imbunatateste oferta pentru Gripen

Serialul „multiroale pentru Bulgaria” continua, saptamana trecuta avad parte de doua noi episoade pe care le vom trata in cadrul aceluiasi material. Vorbim despre declaratia politica a premierului, care spune ca F-16 isi distruge concurenta, dar si despre suedezi, care au revenit cu o oferta mai buna.

Seful guvernului de la Sofia, Boyko Borissov, s-a implicat in procedura de achizitie la nivel declarativ, el alegand deja o tabara. Concret, premierul bulgar a spus, citand piloti militari, ca F-16 este mult mai bun decat avioanele cu care concureaza in tara vecina si el, ca sef al guvernului, isi doreste ca tara sa sa aiba cea mai buna tehnica.

„Am discutat cu pilotii si mi-au spus ca F-16 nou este mult mai bun decat oricare altele disponibile pentru noi. In niciun caz nu vreau sa intervin in procedura de selectie, vreau numai sa subliniez acest lucru. Vreau ca aviatia noastra sa aiba cele mai bune aparate pentru situatia din regiune este complicata. Avem nevoie de avioane de lupta care se pot implica in conflicte si pot invinge.

Momentan avem numai avioane de transport. In ultimii 10-15 ani. celelalte guverne au cumparat numai aparate de transport: Cougar (elicopterele H215M), Spartan (avioanele C-27J), Pather (elicopterele AS565) – niciunul inarmat”, a spus Borissov.

Dincolo de faptul ca ce spune premierul bulgar nu reprezinta altceva decat o declaratie politica, vreau sa remarc doua lucruri.

In primul rand, faptul ca nici bulgarii nu vor lua o decizie „matematica”. Adica nu se vor pune pe o coala alba caracteristicile avioanelor si desemnat castigator aparatul cu cele mai bune cifre. Hotararea de a cumpara avioane va fi mai mult una politica, iar pozitionarea lui Borissov pare sa ne indice deja invingatorul. Problema in selectia F-urilor 16 ar fi la noi pentru ca ar insemna ca am pierdut trenul. Daca bulgarii vor lua 8-10 bucati de F-16V, acestea se vor adauga celor 14 luate de Slovacia, caz in care polonezii, operatorii unei flote mari de F-16 Bk50 ar putea prelua rolul de lider regional in privinta mentenantei. Noi, cu F-16 MLU, ramanem cumva de caruta si ratam oportunitatea de a implica industria nationala in contracte regionale. Despre asta vom mai discuta dupa ce Sofia va semna contractul.

In al doilea rand, spre deosebire de autoritatile de la Bucuresti, mult prea preocupate de alte lucruri, Borissov pune achizitia de tehnica militara in contextul tensiunilor din zona. Frontul ucrainean este practic redeschis si tensiunile sunt la un nivel extrem de ridicat, iar la sud-vest kosovarii se pregatesc sa-si faca armata, ceea ce ar putea provoca inclusiv o interventie militara a Belgradului. Iar de aici nimeni nu poate banui unde se va ajunge. Iar daca ai lor se gandesc la lucrurile astea, ai nostri au cu totul si cu totul alte preocupari, intr-un autism perfect romanesc.

Al doilea episod al telenovelei a venit tocmai din Suedia. Sesizand, probabil, virajul deloc subtil al Sofiei catre F-ul 16, suedezii au reactionat cu o contraoferta in genul celei facute Romaniei acum un deceniu.

Concret, directorul pentru export al FMV – Swedish Defence Materiel Administration – a anuntat ca statul nordic a plusat cu doua avioane la oferta initiala. Astfel, daca pana acum Saab propunea vanzarea a 8 avioane Gripen C/D pentru 1.8 miliarde de leva, acum ei anunta ca vor vinde 10 aparate la acelasi pret! Oferta de nerefuzat, nu?

Din cate se pare, Bulgaria ar trebui sa ia o decizie in prima jumatate a anului viitor, urmand a semna contractul in vara. F-16V, Gripen C/D si Eurofighter T1 second-hand sunt avioanele aflate in cursa pentru dotarea Fortelor Aeriene Bulgare.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

1) dacă i-au 16 avioane noi-nouțe,noi românii vom fi proști satului,restul și-au luat avioane noi: polaci,cehi,slovaci,bozgori,turci,grecii. 2) dacă bulgarinezii erau dăștepți,luau de la amarg cu 10 ani în urmă,8 rapandule și nu mai dădeau a căruță de bani ca acum. Credeau că o să le meargă la nesfîrșit cu licitațiile din două în două luni,de îi luaseră de proști pe ăștia din Nato. 3) o sămi lipsească telenovela bulgărească.

psycho

devine interesantă motivația noastră de a cumpăra același avion dar versiuni mai vechi și utilizate.
si mai clar devine faptul că numărul lor este insuficient iar timpul de operaționalizarea este un coșmar.
singurul lucrul pozitiv este că timpul a trecut pe nesimțite si în primăvară vom avea poliția aeriană făcută cu și cu falconii noștri.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x