Cat de mult zboara un pilot roman de F-16?

Pentru un pilot militar numarul orelor de zbor este extraordinar de important. Cu atat mai mult pentru cei care efectueaza misiuni de lupta, asa cum se intampla cu pilotii de supersonic din cadrul Serviciului de Lupta Permanent – Politie Aeriana.

Daca ne-ati citit in anii trecuti, stiti cu siguranta ca Fortele Aeriene Romane au trecut printr-o perioada neagra din acest punct de vedere, una in care tinerii piloti de MiG-21 aveau alocat un numar infim de ore de zbor, pregatirea lor fiind afectata pentru ani si ani de zile.

Din fericire, acea perioada a cam trecut, iar in momentul de fata atat la MiG-21, cat si la F-16 se zboara destul de bine. Destul de bine pentru ca intotdeauna se poate si mai bine.

Comandorul Catalin “Miki” Miclos, comandantul Escadrilei 53 din cadrul Bazei 86 Aeriene Borcea, a dezvaluit, intr-un rar acces de sinceritate pentru structurile de conducere ale armatei noastre, cat de mult se va zbura cu F-16. Potrivit acestuia, fiecare pilot al escadrilei are alocate si, foarte important, bugetate in 2019 cel putin 140 de ore de zbor, din ce spune el numarul fiind similar cu cel din 2018.

“Numărul de ore de zbor a rămas acelaşi. Anul viitor un pilot operaţional (sau) în curs de operaţionalizare trebuie să execute în jur de 140-180 de ore de zbor, este un standard în lume pentru F-16. Şi orele astea sunt planificate pentru la anul. Practic, fiecare pilot din escadrilă are planificat un minim de 140 de ore. Care înseamnă ceva. Asta înseamnă că orele astea sunt bugetate”, a spus comandorul Miclos intr-un interviu pentru Monitorul Apararii.

De ce este foarte important numarul de ore de zbor? Avioanele de lupta moderne sunt masinarii extrem de complexe, la care zburatul efectiv (decolat, tinut avionul in aer, aterizat) reprezinta o parte foarte mica din sarcinile celui aflat in carlinga. Pentru a avea piloti militari care sunt pregatiti sa lupte, nu doar sa zboare, este nevoie sa ii trimitem sus. Si aici nu e vorba numai despre F-16, ci si de MiG-21, de transport, de elicoptere si asa mai departe.

Daca vrei ca omul sau oamenii din cockpit sa poata indeplini o misiune de lupta, si aici m-as referi la apararea spatiului aerian national intrucat este si cea mai importanta, oamenii aia trebuie sa se antreneze. Ei stiu sa zboare, o fac de zeci de ani unii dintre ei, dar trebuie sa deprinda automatisme pentr diferitele misiuni, trebuie sa testeze in conditii reale diferite scenarii, trebuie sa fie confruntati cu situatii exceptionale pe care trebuie sa le rezolve.

Iar deprinderile astea, odata insusite, trebuie repetate si repetate pentru a nu le pierde. Aviatia militara nu e ca mersul pe bicicleta, nu poti spune ca daca azi poti indeplini cu succes o misiune, acelasi lucru se va intampla si peste sase luni daca nu te-ai mai antrenat. Vorbim despre oameni care trebuie sa reactioneze in secunde, in fractiuni de secunda uneori, si de aceea este nevoie de mult antrenament.

140 de ore de zbor anual pentru un pilot de F-16 reprezinta limita inferioara. Este minimul la care un pilot isi pastreaza deprinderile antrenate.

Ramane insa de vazut cum anume se va intampla asta intrucat, din 2019, avioanele F-16 vor intra in serviciul de lupta si vor efectua misiuni de Politie Aeriana. Ceea ce inseamna ca din mana de aparate vor fi inca si mai putine disponibile pentru antrenamente, caz in care mi se pare ca vom intra intr-un cerc vicios si periculos.

10
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nlgLanceRConstantinm3 Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Constantinm3
Guest
Constantinm3

Din păcate tinerii piloți militari își fac încă antrenamentul la o limită nu inferioară ci cu mult sub această limită

nlg
Guest
nlg

N-are F-16 resursa cat vor ei sa zboare si sa mai tina si 10 ani cat doreau 🙂