Cehia cumpără F-35: 24 de avioane pentru 5,6 miliarde de dolari

Read Time:49 Second

Cehia va cumpăra avioane de luptă de generația V, F-35 Lightning II.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, la finalul lunii iunie, posibila vânzare a 24 de avioane, plus pachete de armament și suport, valoarea estimată fiind de 5,62 miliarde de dolari.

Principalii contractori ai acestui contract vor fi Lockheed Martin, RTX și Boeing.

Autoritățile din Praga și-au anunțat încă din vara anului trecut intenția de a cumpăra avioane F-35, Cehia urmând a renunța în aceste condiții la flota de aparate Saab Gripen.

”Decizia de a merge pe această opțiune se bazează pe o analiză efectuată de forțele armate, care au spus clar că F-35 este singura variantă de platformă avansată de generația V care îndeplinește solicitările pentru misiunile de pe teatrele de operațiuni ale viitorului.”

Cehia va deveni astfel al doilea stat ex-comunist care se va dota cu avioane F-35, după Polonia, țară ce a semnat deja un acord pentru 32 de bucăți.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Cehia cumpără F-35: 24 de avioane pentru 5,6 miliarde de dolari

  1. Extraordinar, 5.65 miliarde de $! În condițiile, în care Israelul primește 25 de bucăți pentru cca 3 miliarde, iar Polonia, 32 de avioane pentru cam 4 miliarde de $! Iar Bulgaria primește 16 F16 pentru 3.2 miliarde de $! De unde diferențele ăstea așa de mari?

    1. Pai din faptul ca țările alealalte și-au cumpărat F-16 înainte de F-35. Mai țineți minte cum era treaba cu -F35 la începutul anilor 2p1p? Ca ni s-a spus ca nu poți cumpăra dacă nu ai fost utilizator de F-uri înainte? Și noi de-aia am mers pe F-16. Cehii o ardeau hipstereste cu avionase nob Nato și chestii ciudate fabricate în curte (L-159). Asa ca acum plătesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Misiunea ONU din Mali se va încheia la finalul anului
Next post România face parte din coaliția ”F-16 pentru Ucraina”