Cehia va cumpăra drone Heron din Israel

Read Time:1 Minute, 37 Second

Cehia va achiziționa un număr neprecizat de drone Heron, produse de compania Israel Aerospace Industries (IAI) din… Israel, conform unui anunț al Ministerului Apărării de la Praga.

Dronele vor fi cumpărate direct de la statul evreu prin intermediul unui acord interguvernamental.

”Așa cum am făcut și în cazul altor achiziții majore, am decis să mergem pe ruta guvern-la-guvern, adică negocieri directe între guverne. Asta ne va permite să stabilim termenii unei colaborări pe termen lung și ne asigurăm operarea, repararea și fluxul de piese de schimb nu vor fi afectate pe parcursul întregii durate de viață a dronelor”, a declarat recent ministrul Apărării din cehia, Jana Cernochova.

În ceea ce privește alegerea Heronului, același ministru a spus că decizia a venit în urma unei analize efectuată de o comisie de specialitate pe piață, după ce în prealabil au fost trimise solicitări de informații către mai mulți producători.

”Pe baza analizei parametrilor ce ne-au fost furnizați de producătorii contactați de comisia de specialitate din cadrul ministerului, a fost selectat sistemul care corespunde cel mai mult așteptărilor noastre de folosire în cadrul forțelor armate”, a mai spus aceasta.

Heron este o dronă de tip MALE (medium-altitude long-endurance) ce poate zbura peste 50 de ore și poate atinge o altitudine maximă de peste 10,000 de metri.

Nu este echipată pentru misiuni de atac și nu poate duce armament, însă are multe echipamente de supraveghere care o fac pretabilă pentru misiuni de achiziție a țintelor și reglare a focului artileriei, printre multe altele.

Printre senzorii ce pot fi montați pe Heron sunt camera infraroșu, sisteme COMINT și ELINT, plus diverse sisteme radar.

Cu o greutate maximă la decolare de peste 1,000 de kilograme, Heron nu a putut fi înscrisă la licitația organizată de România pentru drone. IAI au propus totuși un fel de mini-Heron, o dronă mai mică ce urma să fie dezvoltată, dar proiectul lor a fost respins.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post F-urile 16 românești participă la Thracian Viper 2022
Next post Bulgaria cere Poloniei motoare pentru avioanele MiG-29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x