Cel mai nou F-15 a primit un nou nume

Cea mai nouă variantă a legendarului F-15 Eagle, EX, a fost botezată oficial de către US Air Force.

Oficialii forțelor aeriene americane nu s-au chinuit prea tare cu numele ”noului” aparat, pe care l-au denumit… Eagle II.

Ceremonia oficială de prezentare (deși avionul fusese văzut inclusiv în camuflajul USAF) a avut loc miercuri pe baza aeriană Eglin. Curios, sau poate nu, evenimentul s-a suprapus cu prezentarea primului F-35 al Danemarcei.

Revenind la vulturul nostru, este de remarcat perioada foarte scurtă între momentul semnării contractului cu producătorul și livrarea efectivă a primului avion.

USAF și Boeing au parafat un acord pentru 144 de F-15EX Eagle II în vara anului trecut, iar 9 luni mai târziu este prezentat oficial primul aparat livrat.

Acest lucru a fost posibil pentru că upgrade-ul EX a fost dezvoltat pe baza modelelor vândute de Boeing Qatarului și Arabiei Saudite.

Practic, nu a fost nevoie decât de unele cosmetizări și adaptări ale unor solicitări specifice americane, de aici faza de dezvoltare extrem de scurtă.

F-15EX va înlocui în serviciu vechile F-15 C/D, care au ajuns la o vechime medie de 37 de ani și încep să aibă probleme structurale care, probabil, ar fi prea scump de reparat.

US Air Force ar putea suplimenta comanda de 144 de bucăți cu alte 56, dacă va considera că investiția în Eagle II este una care aduce beneficii considerabile.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Eagle II ? Păi Eagle II nu-i F-15 C/D? Asta ar trebui să fie Eagle III.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x