Croatia a anulat contractul pentru achizitia de F-16. De ce a picat afacerea cu Israelul?

Guvernul Croatiei a anulat oficial contractul cu Israelul privind achizitia a 12 avioane de lupta F-16 la mana a doua in versiunea Barak.

Decizia a venit dupa cateva luni de negocieri si incertitudini, dar si dupa un ultimatum dat de autoritatile de la Zagreb. O delegatie israeliana a mers in Croatia si a informat factorii de decizie de acolo ca Ierusalimul nu poate indeplini angajamentele din contract si ca acordul trebuie terminat.

Cum s-a ajuns aici? In principiu, e foarte simplu. In momentul in care au inceput negocierile cu israelienii, croatii au insistat pentru Barakuri. F-16 C/D Barak este diferit de F-16 C/D clasic, industria locala lucrand mult la ele pentru a le adapta solicitarilor IDF. Multe dintre echipamentele electronice au fost incluite cu unele produse local, s-a marit substantial incarcatura utila si asa mai departe.

Ei bine, producatorul avioanelor, Statele Unite, nu a fost de acord cu vanzarea in aceasta forma si a blocat-o. Americanii sunt, de principiu, de acord cu vanzarea F-urilor uzate, numai ca, dintr-un motiv sau altul, nu vor ca aparatele sa fie cumparate de alte state cu tehnologia israeliana.

Din ce scrie presa de la Tel Aviv, negocierile americano-israeliano-croate au tinut luni bune, dar pana la urma americanii n-au putut fi induplecati.

Interesante sunt reactiile de dupa. Cele trei parti au avut pozitii complementare, care duc spre un deznodamant despre care vom discuta imediat.

Israelienii nu si-au asumat nimic, au spus ca nu s-a reusit obtinerea acordului si ca le pare rau, dar ca statul croat nu e vinovat si ca Ierusalimul sprijina in continuare dorinta partenerilor de a-si moderniza fortele aeriene. Autoritatile de la Zagreb nu si-au asumat nici ele nimic, au aruncat cumva totul in carca israelienilor si si-au reiterat dorinta de a-si moderniza aviatia militara, semn ca procedura de achizitie a unui multirol nu s-a incheiat.

Cea mai interesanta si amuzanta pozitie a fost cea americana. Ambasadadorul Washingtonului la Zagreb a declarat ca:

“Statele Unite sustin cu tarie achizitia Croatiei de avioane de generatia a patra compatibile NATO si au lucrat pentru a face acest transfer realizabil. Ramanem alaturi de Republica Croata si vom oferi asistenta in procesul de achizitie a avioanelor de lupta compatibile NATO.”

Compatibilitatea NATO e adusa in discutie de doua ori in cele doua propozitii, ceea ce ne da un semn clar cu privire la blocarea contractului. Doar o scuza sau poate nu, compatibilitatea NATO e un argument puternic, care de aceasta data a fost chiar hotarator.

Optiunile Croatiei sunt in momentul de fata urmatoarele: reluarea discutiilor cu ceilalti participanti la licitatie (Grecia cu F-16 sh, SUA cu F-16 noi si Suedia cu Gripen noi) si desemnarea unui alt invingator cu care sa inceapa negocierile; pornirea negocierilor direct cu partea americana pentru F-16 noi sau second hand; reluarea licitatiei de la zero, desemnarea unui nou invingator si demararea negocierilor; sistarea programului de achizitie.

Va spuneam de reactiile celor trei cu cateva paragrafe mai inainte. Interpretarea mea este ca reactiile celor implicati duc spre un singur deznodamant, anume achizitia de F-16 nou sau second cu o larga implicare americana. Fie vor lua avioane noi direct la Lockheed Martin, fie vor lua second-hand-uri la a caror modernizare si inarmare americanii vor avea o contributie insemnata.

In loc de concluzii. Singura necunsocuta din aceasta telenovela este dorinta croatilor de la lua Barak-uri. Atat in faza de negociere, cat si dupa ce americanii si-au manifestat intentia de a bloca acordul, autoritatile de la Zagreb au insistat ca vor F-16 Barak, cu echipamentele israeliene pe ele. De ce ramane un mister. Nu sunt nici 100% compatibile NATO, nu sunt nici neaparat cele mai bune, nu sunt nici adaptate nevoilor croate… Pur si simplu este inexplicabila insistenta asta. Singurul argument la care ma pot gandi este ca politicienii croati si-au dorit ca acordul sa fie anulat din motive doar de ei stiute.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Japsorin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sorin
Guest
sorin

De la început croații ar fi trebuit sa opteze pentru avioane F16, noi sau SH, achiziționate din SUA. România ar fi trebuit sa procedeze la fel.

Jap
Guest
Jap

Bătaie mare pe “cașcavalul”croat. Cineva trebuie să țină linia de fabricație în funcțiune a lui F: bulgarii,croații,slovaci,chilienii. Noi sîntem fani Amarg,nu jinduim după avioane noi,offset si alte prostii de genul ăsta. Dacă croații ăștia ar avea cohones,după cum se laudă,să ia JF-17.

sorin
Guest
sorin

Croatia este tara membra NATO, iar NATO inseamna in primul rand si cel mai mult, SUA.Asa ca si Croatia ar trebui sa se orienteze catre un avion american.Provizoriu, F16 SH ar fi ok.Pe termen lung, spre F35.

Jap
Guest
Jap

[Sunt jap si sunt editat pentru ca iarasi am scris prostii]