Cum a fost doborat un MiG-31 in Rusia

MiG-31 Foxhound, unul dintre cele mai admirate si discutate avioane de lupta rusesti, ar fi obtinut prima victorie aeriana si a bifat si prima infrangere in aceeasi zi, in timpul unui zbor de antrenament.

Potrivit unui raport oficial obtinut de Baza, o publicatie de investigatie aparuta recent in peisajul media din Rusia, pe 26 aprilie 2017 un MiG-31 a doborat un avion de acelasi tip in timpul unei misiuni de antrenament cu trageri reale in poligon.

Moscova a confirmat la vremea respectiva pierderea unui MiG-31, insa nu a oferit niciodata detalii despre accident, precizand numai ca echipajul s-a salvat prin catapultare. Acum, acest raport intocmit de Rosaviaprom, arata ce s-a intamplat in acea zi.

Povestea pe scurt este ca avem parte de o eroare tehnica dublata de o greseala de pilotaj.

Echipajul avionului doborat nu ar fi respectat procedurile si a zburat in raza de actiune a armelor colegului sau de celula, iar echipajului celuilalt aparat a pornit functia de control de control a focului atunci cand nu trebuia.

Mai interesant mi se pare faptul ca discutam despre o importanta si infricosatoare defectiune tehnica. Potrivit raportului, radarul si computerul de control al focului au functionat defectuos si nu au alertat echipajul ca au tintit un avion ce are sistemul IFF (Identification Friend or Foe) pornit. Mai mult, celalalt MiG a fost identificat ca “tinta necunoscuta” si, prin urmare, a fost permisa comanda de a executa foc asupra ei.

Dupa verificarile ulterioare s-a stabilit ca la nivelul unitatii se stia de comportamentul anormal al sistemelor, insa nimeni nu a reusit sa identifice problema, iar avioanele au fost lasate la zbor.

Nu este prima data cand apar informatii despre avionica aparatelor de lupta rusesti care ar functiona aproximativ, in presa indiana fiind cele mai multe dintre “reclamatii”.

8
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
dyonissbeam_riderLanceRManolescuMichai Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Titus
Guest
Titus

Fara nicio suparare v-as ruga ca astfel de stiri”‘ senzationale “‘ sa nu le mai dati publicitatii decat dupa o aprofundare cel putin tehnica corespunzatoare. Stirea este confuza si contradictorie in explicatii iar intelegerea ei este anevoioasa ca sa nu spun defectuoasa… …. “‘eroare tehnica dublata de greseala de pilotaj’…defectiune tehnica – nu e cazul….sistemul IFF de la bordul aeronavelor rusesti la pregatirea nemijocita dinaintea zborului intra in atributul departamentului tehnico-ingineresc care stabileste conform unui grafic stabilit la nivel national care este codul ptr acea zi…deci daca nu se schimba acest cod ptr acea zi, in zbor orice avion amic,… Read more »

Michai
Guest
Michai

Dar s-a dat dracului un MiG 31 in zia aceea?

Manolescu
Guest
Manolescu

Tovarase Titus, stirea este asta, un pilot rus si-a doborat un coleg, pe mig 31 ar trebui sa fie elita la mansa, eu vad asta o stire senzationala care n-a mai putut fi acoperita nici de propaganda sovietica dar arunci si tu o piatra in balta, expertule. Incerci sa insinuezi ca nici usturoi n-au mancat nici gura nu le pute. Pasol na turbinca vidma!

Titus
Guest
Titus

Domnule Manolescu ( in cazul in care asa va si numiti …) pentru ca un dialog in eter sa fie valoros trebuie sa aiba esenta cele scrise…in cazul dumneavoastra ceea ce credeti ca este suculent si de senzatie in ceea ce ati scris imi pare mai degraba a fi dovada clara a lipsei de cunostinte…din toate domeniile…

dyoniss
Guest
dyoniss

Titus, omul nu e profesionist si nu are notiuni elementare de aviatie.
Banuiesc ca tu ai zburat MiG-29, in timp ce baietii astia nu au citit nici macar o carte de aviatie pentru incepatori de la cap la coada.

beam_rider
Guest
beam_rider

Un link catre una din surseledeinformatii, ceva mi explicita
https://newsvire.com/leaked-report-russian-air-force-mig-31-crash-was-shot-down-by-wingman/
Atacul a fost executat cu o racheta cu bataie mare R-33.
Se pare ca echipajul avionului doborat a fost avertizat si s-a catapultat inainte de impact (desi pare maigreu decrezut)