Cum arată acum linia de asamblare a MiG-urilor 29 | VIDEO

MiG-ul 29 este un avion legendar, în România poate mai mult decât în alte părți. Cu un design superb, având calități aerodinamice extraordinare și un sistem HMD – Helmet-Mounted Display, pe care occidentalii l-au descoperit abia după căderea Cortinei de Fier, Fulcrumul a fost o platformă excelentă, cu un potențial uriaș.

A fost? Cam da. Din păcate, MiG-ul 29 a cam fost pensionat de mai toți utilizatorii, iar cei care îl folosesc încă se pregătesc de ceva vreme să renunțe la el. Punctele forte, destul de multe și destul de importante, au fost eclipsate de problemele majore, pe care biroul MiG nu a reușit să le rezolve în timp util.

Parte a abandonului la care este supus Fulcrumul este și ceea ce vrem să vă prezentăm astăzi.

Vorbim despre un clip video realizat de un vlogger rus, Den Stalk pe numele său virtual, care a mers alături de câțiva prieteni în interiorul ”fabricii de MiG-uri 29”.

Imaginile sunt deplorabile. Halele par abandonate, pe ici-colo găsești scule sau chiar planuri, ba și un fuselaj incomplet de Fulcrum, plus câteva radom-uri din fibră de sticlă.

La fel de interesante sunt câteva fuselaje ale MiG-ului AT, avionul de antrenament avansat proiectat de ruși în anii 90 ce a sfârșit prin a fi anulat după ce numai două prototipuri au fost construite. MiG AT a fost prima colaborare dintre industria rusă și cea occidentală.

Fabrica pe care vloggerii au vizitat-o este MAPO – Moskovskoye aviatsionnoye proizvodstvennoye obyedineniye – subsidiara “Znamya Truda”, situată în apropierea capitalei Rusiei, Moscova.

De-a lungul anilor, la Znamya Turda au fost produse avioane MiG-21, cu un vârf de producție de 500 de aparate anual în deceniul 7, MiG-23 (480 de unități pe an) și, evident, MiG-29, cu un maxim de 228 de avioane asamblate anual.

După 1990, uzina a intrat într-un declin pronunțat, pe fondul problemelor pe care MiG nu le-a putut rezolva și, de aici, a lipsei de interes pentru Fulcrum, iar acum este în starea în care o puteți vedea. Teoretic figurează în inventarul MiG ca și ”Complexul de asamblare No.2”, dar practic este abandonată…

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x