Read Time:34 Second
Povestea avioanelor MiG-29 românești este în continuare una extrem de actuală și de dezbătută, deși au trecut cam două decenii de la scoaterea lor din serviciu. În cele ce urmează vom discuta puțin despre ce a însemnat Fulcrumul și, mai ales, de ce am renunțat la el.
Informațiile pe care le veți asculta, pentru că este vorba despre un podcast, sunt strânse de noi în decursul mai multor ani.
Nu reprezintă adevărul absolut, nu credem că cineva îl deține, ci o enumerare cât am putut de obiectivă a elementelor care au dus la decizia de retragere din serviciu a unora dintre cele mai performante avioane de luptă pe care le-am avut.
About Post Author
Marius Doroftei
Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
O sa sara lumea sa zica ca puteam sa cumparam avioanele Republicii Moldova….
1) -Deci politicienii nostri au fost pe nicaieri, cel putin in comparatie cu polonezii ! Nu era normal sa mentinem relatiile cu federatia rusa la un nivel decent si sa nu ne comportam fata de ei precum capra raioasa cu coada pe sus ?
2) – Costuri : nu cumva costurile de mentinere in viata pentru MIG 29 sunt echivalente sau mai mici fata de costurile avioanelor F16 recent achizitionate [achizitionare + intretinere] ?
3) MIg 29 este un avion mult mai modern decat F 16.
Politicienii nostri au avut alte prioritati. Istoria va arata daca bune sau mai putin bune. Chiar daca acele costuri de mentinere in stare de zbor a MiG-urilor 29 erau echivalente cu cele ale programului F-16, desi nimeni nu a facut calculul asta vreodata, capabilitatile superioare ale F-16 si durata de exploatare mai mare fac din cel din urma alegerea mai potrivita. MiG-29A, varianta pe care Romania o avea, nu era in niciun caz mult mai moderna (dimpotriva) fata de F-16A/B. Iar in variantele curente, MiG-35 si F-16 Block 70, se pare ca tot avionul american e superior. Simplul fapt ca… Read more »
Pai, renunta din motive politice, nu militare sau tehnice !!
Au existat cateva exercitii F 16 contra MIG 29 poloneze daca nu ma insel. Rezultatele au fost net in favoarea MIG-urilor.
Iar Block 70 nu inseamna altceva decat avionica, nu aerodinamica sau motoare.
Au fost exerciții și cu aparatele poloneze, dar mai ales cu cele germane. MiG-29 era redutabil la luptă aeriană manevrieră, avea și avantajul enorm al HMS. Dar când l-au scos din mediul ăla era victimă sigură. În BWR nu a prea avut șanse nici măcar cu ghidare de la sol.
Povesti. Nici pomeneala. Nu stiu unde ai auzit enormitatile astea. Am fost cu 21 la bulgari, ei cu 29. I-am batut cu ceasul de la gara. Scorul a fost 31 de interceptari la 0. Ei n-au reusit ABSOLUT NICIUNA.
Nu vorbi când nu cunoști.mig 29 are o fiabilitate scăzută a motorului, mentenanță mult mai scumpa, nici pe departe mai modern. F16 are upgrade mult mai bun, iar perioada de aparitie este cam acolo, 1977 1983
Pentru maimuțoii pro-ruși,pentru iubitorii de comunism și trămbțele Moscovei, e foarte bun comentariul tău, boșevicule!
Niciodată un MIG 29 nu s-a apropiat de performantele unui F 16, fie el si luat de la fiare vechi.
Mi-e scarba de voi, ancore rusesti ce nu lasati statul român sa devină o tară pur Europeană.
Ai punctat bine motivele pentru care s-au renunțat la Mig 29 și sunt de acord cu ceea ce ai afirmat. Îmi permit să vin cu o completare, sper sa nu fie cu supărare, și am să încerc să acopăr un alt capitol al acestei decizii cu ceea ce cred eu că au fost motivele care au stat la baza acestei decizii de renunțare la Mig 29 ! Odată cu destrămarea „blocului comunist” fiecare a început să se reevalueze, sa caute noi alianțe și să își decidă viitorul în funcție de propriile interese, diferite bineînțeles de cele venite de la Moscova!… Read more »
Mersi mult de completări. Aș veni și eu cu o completare: din ce știm noi, RK-ul la motoare era la 350 de ore. Nemții reușiseră să îl ducă la 700 de ore înainte de momentul 1989.
Sincer „informația” a venit cu foarte mulți ani în urmă pe cale orală de la un pilot! Acum după atâta amar de vreme e posibil sa fi pierdut aceste detalii, dar a rămas cifra 1000, poate rotunjită de el și poate se referea la întreaga platformă ! Chiar și așa indiferent că vorbim de motoare dar mai ales de platforma in sine reparațiile nu puteau fi făcute în România. Aici noi puteam, sa nu spun că aveam voie că sună prea urât, doar sa facem ceva mici operații de intretinere ! In altă ordine de idei nici interlocutorul nu putea… Read more »
Am câteva întrebări care nu sunt adresate în podcast. Am înțeles, n-am reușit să operăm Mig-29, ne-am concentrat pe Mig-21, dar de ce n-am făcut ceva cu ele? Să le fi vândut, să le fi dat la schimb cu Mig-21, să le donăm în ultimă instanță, pentru că evident erau avioane cu potențial de utilizare. Slovacia a retras Mig-21 și a continuat să opereze Mig-29 în același an în care România a făcut exact invers. Câtă incompetență e necesară ca să nu faci măcar un schimb 1 la 1? Bulgaria a făcut la fel. Serbia nu este în NATO, dar… Read more »
In esenta, intrebarile tale sunt una, de ce nu s-a intamplat altceva cu flota de 29? Legitim pana la un punct si o sa incerc sa speculez un raspuns. De vandut e simplu, nu aveam cui. Ca sa vinzi avioane trebuie sa ai acordul producatorului si era exclus ca Rusia sa fie de acord. Asta e in parte si motivul pentru care programul Sniper a picat. Apoi, ca sa le vinzi, trebuie sa fie cineva interesat. Realitatea e ca nimeni nu voia avioanele alea, erau varianta cea mai slaba. De schimb iarasi nu se punea problema. Romania nu avea nevoie… Read more »