De ce a renunțat România la avioanele MiG-29

Read Time:34 Second

Povestea avioanelor MiG-29 românești este în continuare una extrem de actuală și de dezbătută, deși au trecut cam două decenii de la scoaterea lor din serviciu. În cele ce urmează vom discuta puțin despre ce a însemnat Fulcrumul și, mai ales, de ce am renunțat la el.

Informațiile pe care le veți asculta, pentru că este vorba despre un podcast, sunt strânse de noi în decursul mai multor ani.

Nu reprezintă adevărul absolut, nu credem că cineva îl deține, ci o enumerare cât am putut de obiectivă a elementelor care au dus la decizia de retragere din serviciu a unora dintre cele mai performante avioane de luptă pe care le-am avut.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

O sa sara lumea sa zica ca puteam sa cumparam avioanele Republicii Moldova….

Christian

1) -Deci politicienii nostri au fost pe nicaieri, cel putin in comparatie cu polonezii ! Nu era normal sa mentinem relatiile cu federatia rusa la un nivel decent si sa nu ne comportam fata de ei precum capra raioasa cu coada pe sus ?
2) – Costuri : nu cumva costurile de mentinere in viata pentru MIG 29 sunt echivalente sau mai mici fata de costurile avioanelor F16 recent achizitionate [achizitionare + intretinere] ?
3) MIg 29 este un avion mult mai modern decat F 16.

Christian

Pai, renunta din motive politice, nu militare sau tehnice !!
Au existat cateva exercitii F 16 contra MIG 29 poloneze daca nu ma insel. Rezultatele au fost net in favoarea MIG-urilor.
Iar Block 70 nu inseamna altceva decat avionica, nu aerodinamica sau motoare.

Simon

Povesti. Nici pomeneala. Nu stiu unde ai auzit enormitatile astea. Am fost cu 21 la bulgari, ei cu 29. I-am batut cu ceasul de la gara. Scorul a fost 31 de interceptari la 0. Ei n-au reusit ABSOLUT NICIUNA.

Bogdan

Nu vorbi când nu cunoști.mig 29 are o fiabilitate scăzută a motorului, mentenanță mult mai scumpa, nici pe departe mai modern. F16 are upgrade mult mai bun, iar perioada de aparitie este cam acolo, 1977 1983

Neamtu Milian

Pentru maimuțoii pro-ruși,pentru iubitorii de comunism și trămbțele Moscovei, e foarte bun comentariul tău, boșevicule!
Niciodată un MIG 29 nu s-a apropiat de performantele unui F 16, fie el si luat de la fiare vechi.
Mi-e scarba de voi, ancore rusesti ce nu lasati statul român sa devină o tară pur Europeană.

Razvan

Ai punctat bine motivele pentru care s-au renunțat la Mig 29 și sunt de acord cu ceea ce ai afirmat. Îmi permit să vin cu o completare, sper sa nu fie cu supărare, și am să încerc să acopăr un alt capitol al acestei decizii cu ceea ce cred eu că au fost motivele care au stat la baza acestei decizii de renunțare la Mig 29 ! Odată cu destrămarea „blocului comunist” fiecare a început să se reevalueze, sa caute noi alianțe și să își decidă viitorul în funcție de propriile interese, diferite bineînțeles de cele venite de la Moscova!… Read more »

Razvan

Sincer „informația” a venit cu foarte mulți ani în urmă pe cale orală de la un pilot! Acum după atâta amar de vreme e posibil sa fi pierdut aceste detalii, dar a rămas cifra 1000, poate rotunjită de el și poate se referea la întreaga platformă ! Chiar și așa indiferent că vorbim de motoare dar mai ales de platforma in sine reparațiile nu puteau fi făcute în România. Aici noi puteam, sa nu spun că aveam voie că sună prea urât, doar sa facem ceva mici operații de intretinere ! In altă ordine de idei nici interlocutorul nu putea… Read more »

Florin

Am câteva întrebări care nu sunt adresate în podcast. Am înțeles, n-am reușit să operăm Mig-29, ne-am concentrat pe Mig-21, dar de ce n-am făcut ceva cu ele? Să le fi vândut, să le fi dat la schimb cu Mig-21, să le donăm în ultimă instanță, pentru că evident erau avioane cu potențial de utilizare. Slovacia a retras Mig-21 și a continuat să opereze Mig-29 în același an în care România a făcut exact invers. Câtă incompetență e necesară ca să nu faci măcar un schimb 1 la 1? Bulgaria a făcut la fel. Serbia nu este în NATO, dar… Read more »

Previous post Tarom va vinde vechile avioane Airbus A318 și Boeing 737
Next post Taiwanul e pregătit să se ”apere până în ultima zi” în cazul unui atac al Chinei
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x