De ce a renunțat România la avioanele MiG-29

Povestea avioanelor MiG-29 românești este în continuare una extrem de actuală și de dezbătută, deși au trecut cam două decenii de la scoaterea lor din serviciu. În cele ce urmează vom discuta puțin despre ce a însemnat Fulcrumul și, mai ales, de ce am renunțat la el.

Informațiile pe care le veți asculta, pentru că este vorba despre un podcast, sunt strânse de noi în decursul mai multor ani.

Nu reprezintă adevărul absolut, nu credem că cineva îl deține, ci o enumerare cât am putut de obiectivă a elementelor care au dus la decizia de retragere din serviciu a unora dintre cele mai performante avioane de luptă pe care le-am avut.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

O sa sara lumea sa zica ca puteam sa cumparam avioanele Republicii Moldova….

Christian

1) -Deci politicienii nostri au fost pe nicaieri, cel putin in comparatie cu polonezii ! Nu era normal sa mentinem relatiile cu federatia rusa la un nivel decent si sa nu ne comportam fata de ei precum capra raioasa cu coada pe sus ?
2) – Costuri : nu cumva costurile de mentinere in viata pentru MIG 29 sunt echivalente sau mai mici fata de costurile avioanelor F16 recent achizitionate [achizitionare + intretinere] ?
3) MIg 29 este un avion mult mai modern decat F 16.

Christian

Pai, renunta din motive politice, nu militare sau tehnice !!
Au existat cateva exercitii F 16 contra MIG 29 poloneze daca nu ma insel. Rezultatele au fost net in favoarea MIG-urilor.
Iar Block 70 nu inseamna altceva decat avionica, nu aerodinamica sau motoare.

Razvan

Ai punctat bine motivele pentru care s-au renunțat la Mig 29 și sunt de acord cu ceea ce ai afirmat. Îmi permit să vin cu o completare, sper sa nu fie cu supărare, și am să încerc să acopăr un alt capitol al acestei decizii cu ceea ce cred eu că au fost motivele care au stat la baza acestei decizii de renunțare la Mig 29 ! Odată cu destrămarea “blocului comunist” fiecare a început să se reevalueze, sa caute noi alianțe și să își decidă viitorul în funcție de propriile interese, diferite bineînțeles de cele venite de la Moscova!… Read more »

Razvan

Sincer “informația” a venit cu foarte mulți ani în urmă pe cale orală de la un pilot! Acum după atâta amar de vreme e posibil sa fi pierdut aceste detalii, dar a rămas cifra 1000, poate rotunjită de el și poate se referea la întreaga platformă ! Chiar și așa indiferent că vorbim de motoare dar mai ales de platforma in sine reparațiile nu puteau fi făcute în România. Aici noi puteam, sa nu spun că aveam voie că sună prea urât, doar sa facem ceva mici operații de intretinere ! In altă ordine de idei nici interlocutorul nu putea… Read more »

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x