De ce a renunțat România la avioanele MiG-29

Read Time:34 Second

Povestea avioanelor MiG-29 românești este în continuare una extrem de actuală și de dezbătută, deși au trecut cam două decenii de la scoaterea lor din serviciu. În cele ce urmează vom discuta puțin despre ce a însemnat Fulcrumul și, mai ales, de ce am renunțat la el.

Informațiile pe care le veți asculta, pentru că este vorba despre un podcast, sunt strânse de noi în decursul mai multor ani.

Nu reprezintă adevărul absolut, nu credem că cineva îl deține, ci o enumerare cât am putut de obiectivă a elementelor care au dus la decizia de retragere din serviciu a unora dintre cele mai performante avioane de luptă pe care le-am avut.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

13 thoughts on “De ce a renunțat România la avioanele MiG-29

  1. 1) -Deci politicienii nostri au fost pe nicaieri, cel putin in comparatie cu polonezii ! Nu era normal sa mentinem relatiile cu federatia rusa la un nivel decent si sa nu ne comportam fata de ei precum capra raioasa cu coada pe sus ?
    2) – Costuri : nu cumva costurile de mentinere in viata pentru MIG 29 sunt echivalente sau mai mici fata de costurile avioanelor F16 recent achizitionate [achizitionare + intretinere] ?
    3) MIg 29 este un avion mult mai modern decat F 16.

    1. Politicienii nostri au avut alte prioritati. Istoria va arata daca bune sau mai putin bune. Chiar daca acele costuri de mentinere in stare de zbor a MiG-urilor 29 erau echivalente cu cele ale programului F-16, desi nimeni nu a facut calculul asta vreodata, capabilitatile superioare ale F-16 si durata de exploatare mai mare fac din cel din urma alegerea mai potrivita. MiG-29A, varianta pe care Romania o avea, nu era in niciun caz mult mai moderna (dimpotriva) fata de F-16A/B. Iar in variantele curente, MiG-35 si F-16 Block 70, se pare ca tot avionul american e superior. Simplul fapt ca mai toata lumea renunta la 29 ar trebui sa spuna multe.

      1. Pai, renunta din motive politice, nu militare sau tehnice !!
        Au existat cateva exercitii F 16 contra MIG 29 poloneze daca nu ma insel. Rezultatele au fost net in favoarea MIG-urilor.
        Iar Block 70 nu inseamna altceva decat avionica, nu aerodinamica sau motoare.

        1. Au fost exerciții și cu aparatele poloneze, dar mai ales cu cele germane. MiG-29 era redutabil la luptă aeriană manevrieră, avea și avantajul enorm al HMS. Dar când l-au scos din mediul ăla era victimă sigură. În BWR nu a prea avut șanse nici măcar cu ghidare de la sol.

        2. Povesti. Nici pomeneala. Nu stiu unde ai auzit enormitatile astea. Am fost cu 21 la bulgari, ei cu 29. I-am batut cu ceasul de la gara. Scorul a fost 31 de interceptari la 0. Ei n-au reusit ABSOLUT NICIUNA.

    2. Nu vorbi când nu cunoști.mig 29 are o fiabilitate scăzută a motorului, mentenanță mult mai scumpa, nici pe departe mai modern. F16 are upgrade mult mai bun, iar perioada de aparitie este cam acolo, 1977 1983

    3. Pentru maimuțoii pro-ruși,pentru iubitorii de comunism și trămbțele Moscovei, e foarte bun comentariul tău, boșevicule!
      Niciodată un MIG 29 nu s-a apropiat de performantele unui F 16, fie el si luat de la fiare vechi.
      Mi-e scarba de voi, ancore rusesti ce nu lasati statul român sa devină o tară pur Europeană.

  2. Ai punctat bine motivele pentru care s-au renunțat la Mig 29 și sunt de acord cu ceea ce ai afirmat. Îmi permit să vin cu o completare, sper sa nu fie cu supărare, și am să încerc să acopăr un alt capitol al acestei decizii cu ceea ce cred eu că au fost motivele care au stat la baza acestei decizii de renunțare la Mig 29 !
    Odată cu destrămarea „blocului comunist” fiecare a început să se reevalueze, sa caute noi alianțe și să își decidă viitorul în funcție de propriile interese, diferite bineînțeles de cele venite de la Moscova! Personal consider decizia de renunțare la Mig 29 ca fiind, poate cea mai inspirată pentru contextul momentului respectiv cât și pentru ce a urmat din punct de vedere politic. Greșeli au apărut însă pe parcurs atât timp cât „vid-ul” lăsat de 29 nu a fost și nu este acoperit nici în prezent cu nimic!
    Majoritatea comentariilor au ca obiect comparații între „denumiri” de avioane militare fără a ține cont de „schimbări” apărute odată cu evoluția tehnică sau cu „destinația specifica” fiecărui tip de avion, asta că sa nu mă lungesc prea mult și să mă opresc la doar două „aspecte” pe înțelesul majorității și să discutăm de 29 ce l-am avut și F-16 ce avem !
    Viziunea militară a rușilor a fost și este sensibil diferita de cea occidentală reprezentată de NATO !
    Mig 21 care este inca in dotarea noastră, este un avion din generația 3 si a fost „gândit” ca un interceptor pur sânge fără prea mari valențe de supremație aeriană, cu mediocre calități de lupta manevrieră.
    Revenind la 29 se schimba radical povestea. 29 este un avion de generație 4, un interceptor deosebit, destinat obținerii și păstrării supremației aeriene, cu calități excepționale de lupta dog fight și calități mediocre de bombardament ! Rușii au gândit 29 ca un interceptor, luptător de front. Prima linie de luptă aeriană , asta fiind motivul pentru care 29 putea fi operat și de pe piste „neamenajate” sa zic așa, beneficiind la decolare de posibilitatea de a acoperi prizele de aer ale motoarelor ! Avionul care obține supremația aeriană după care vin cu SU 25 care se apucă de măturat pe jos !
    Și aici…se termina „calitățile” lui 29 și încep punctele slabe. Raportat la ce am avut noi in dotare, motoarele necesitau R.C. după 1000 ore de funcționare ! Raza de acțiune mică, spre foarte mică, consum excesiv de carburant ! 29 a fost gândit să se ridice, să ajungă repede și aproape de inamic, pe care să îl ia „la pumni și șuturi” sa termine treabă repede, apoi să de-a fuga înapoi la bază! Nu exista posibilitatea de alimentare in zbor iar rezervoarele interne erau prea mici pentru „setea uriașă” a celor două motoare !
    F16 este un multirol de generația 4 gândit în prima fază ca suport al F15 in anumite situații ! Ca să înțelegem mai bine F15 este prin excelență un avion destinat obținerii și păstrării supremației aeriene. Un avion de interdicție aeriană beneficiar al unor calități excepționale aerodinamice, dotat tehnic și înzestrat pentru a obține cele mai bune rezultate în cele mai ostile medii atât meteo cât și de război electronic ! F15 este încadrat generația 4,5 și în ciuda dotarilor deosebite, rezultatele in alte tipuri de misiuni decât cele menționate sunt mediocre și ar necesita prea mult timp și resurse pentru reconfigurare, la care dacă adăugăm costurile de operare, atunci aceste reconfigurări nu mai reprezintă o opțiune !
    Aceste nevoi au fost acoperite de F16 „multirol” avion încadrat în generația 4 care beneficiază de anumite calități ! Un avion mai ieftin de operat care să facă cam de toate cu rezultate „bunicele” dar care nu excelează în nimic desi el are pretenții de „fighter” mai pe înțelesul nostru multirol nu este nici cal dar nici măgar !
    F 16 rupe in aer tot de la SU 25 in jos, câte un 29 rătăcit, dar de la distanță…fără să se apropie prea mult și deasemenea orice AWACS sau bombardier inamic lăsat singur care îi intră pe radar !
    Atunci cand în aer nu sunt prezenti „inamici” își face de cap cu țintele de la sol sau de pe mare cu rezultate foarte bune ! Dacă doamne ferește apare pe radar ceva de la SU 27 în sus și F15 nu e prin preajmă e „groasa” singura opțiune rușinoasă dar sănătoasă rămâne fuga !
    Acum daca luăm în calcul faptul că F 16 beneficiază de o rază de acțiune incomparabil mai mare decât 29, că durata de exploatare nu suportă termen de comparație, că poate realimenta in aer, că este interoperabil cu tehnica NATO pe care o avem noi sau aliații, că poate efectua o gama larga de operații atât aer-aer cât și aer-sol, că nu necesită timp și resurse foarte mari pentru reconfigurare din aer-aer in aer-sol, că poate zbura cu containere suplimentare de combustibil sau cercetare, că poate purta încărcătură mixta și după finalizarea unei operații de tip aer-sol devine automat potențial aer-aer, că este o platforma modernizată cu potențial de modernizare, o platforma ieftin de operat și întreținut comparativ cu altele cu destinații specifică, că poate asigura alaturi de un sistem antiaerian bine pus la punct siguranța spațiului aerian național iar noi că popor dorim doar sa ne apărăm atunci se pare ca F16 este ceea ce ne trebuie momentan.
    Cât despre „golul” specific lăsat de Mig 29 singurul punct forte al lui nu prea vad șanse de a fi umplut nici măcar în viitorul indepartat. Nu vom simți acest gol decât în caz de conflict deschis iar atunci…ar fi prea târziu și v-a trebui sa facem ceea ce facem și acum, adică să ne bazăm pe aliați, să-i plătim sa vina pe la noi și să-i arate rusului din când în când câte un Fighter adevărat. Problema mare o să fie că atunci nu o sa se mai înghesuie nimeni sa ne calce pragul ! Iar rusul sau ucraineanul știe asta foarte bine !
    Acum sa faci in comentarii comparații de genul cine e mai bun, fără măcar să definești, „mai bun” la ce tip de misiune Mig 29 sau F 16 sa mai și argumentezi cu cine știe ce „bălării” SF e aiurea mai ales când știi că vorbești despre două platforme cu destinații diferite care după „exercițiul” din anii 90 din Germania șansele de a se revedea in caz de conflict, chiar și pe radar in zbor sunt aproape egale cu zero.
    Consider că nu avem nici un motiv sa regretăm Mig 29, a fost doar un tribut impus de Moscova care ne-ar fi „dijmuit” poate și în prezent vezi cazul Bulgaria care încă îl operează ! Mig 29 nu a putut fi încadrat atunci, nu putea fi încadrat nici până în prezent și cu siguranță nu putea fi încadrat nici în viitor în nici un fel în armata română ! Mig 29 așa cum am spus, un agresor de front, de prima linie, făcând parte din concepția rusească care include de’a valma aviație, tancuri,trupe și artilerie în unități operative, nu se putea regăsi în structura recentă și nici viitoare a armatei romane! Părerea mea !

    1. Mersi mult de completări. Aș veni și eu cu o completare: din ce știm noi, RK-ul la motoare era la 350 de ore. Nemții reușiseră să îl ducă la 700 de ore înainte de momentul 1989.

      1. Sincer „informația” a venit cu foarte mulți ani în urmă pe cale orală de la un pilot! Acum după atâta amar de vreme e posibil sa fi pierdut aceste detalii, dar a rămas cifra 1000, poate rotunjită de el și poate se referea la întreaga platformă !
        Chiar și așa indiferent că vorbim de motoare dar mai ales de platforma in sine reparațiile nu puteau fi făcute în România. Aici noi puteam, sa nu spun că aveam voie că sună prea urât, doar sa facem ceva mici operații de intretinere !
        In altă ordine de idei nici interlocutorul nu putea și nici nu părea prea dornic sa ofere detalii tehnice, care oricum la acea vreme nu prea mă interesau ! M-a fascinat însă mândria lui că zbura un astfel de avion și nu un 21, îl vedeam și îl simțeam, puternic, stăpân pe el, fără nici o teamă de nimic, părea și se simțea invincibil…și abia acum înțeleg de ce Micloș spunea că F16 e foarte ușor de zburat, dar pentru a fi un pilot militar F16 și a scoate tot ce poate acest avion ai nevoie de o stare speciala !

  3. Am câteva întrebări care nu sunt adresate în podcast. Am înțeles, n-am reușit să operăm Mig-29, ne-am concentrat pe Mig-21, dar de ce n-am făcut ceva cu ele? Să le fi vândut, să le fi dat la schimb cu Mig-21, să le donăm în ultimă instanță, pentru că evident erau avioane cu potențial de utilizare.

    Slovacia a retras Mig-21 și a continuat să opereze Mig-29 în același an în care România a făcut exact invers. Câtă incompetență e necesară ca să nu faci măcar un schimb 1 la 1?

    Bulgaria a făcut la fel.
    Serbia nu este în NATO, dar sper că încă o considerăm țară prietenă, de ce nu le-am donat lor, că după război oricum flota lor e formată din Mig-uri 29 donate.

    India este o țară mare operatoare de Mig-uri, sigur ei puteau să obțină acordul producătorului pentru transferul de avioane către ei, poate la schimb cu Mig-21.

    Și ultimul punct, măcar Migul 29S de la moldoveni, cel mai modern dintre ele, măcar pe el să-l fi donat mai departe dacă altceva n-am fost în stare.
    Păcat.

    1. In esenta, intrebarile tale sunt una, de ce nu s-a intamplat altceva cu flota de 29? Legitim pana la un punct si o sa incerc sa speculez un raspuns.

      De vandut e simplu, nu aveam cui. Ca sa vinzi avioane trebuie sa ai acordul producatorului si era exclus ca Rusia sa fie de acord. Asta e in parte si motivul pentru care programul Sniper a picat. Apoi, ca sa le vinzi, trebuie sa fie cineva interesat. Realitatea e ca nimeni nu voia avioanele alea, erau varianta cea mai slaba.

      De schimb iarasi nu se punea problema. Romania nu avea nevoie de mai multe MiG-uri 21, a modernizat 100 de bucati pana la urma. Iar slovacii sau bulgarii, la vremea aia, nici ei nu voiau mai multe 29 pentru ca erau si sunt scumpe de operat.

      Adevarul trist e ca 29 ala atat de laudat nu era in realitate atat de performant pe cat e legenda din spatele lui, iar costurile sunt mai mari decat beneficiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Tarom va vinde vechile avioane Airbus A318 și Boeing 737
Next post Taiwanul e pregătit să se ”apere până în ultima zi” în cazul unui atac al Chinei