De ce au castigat Boeing si Saab contractul pentru viitorul avion de antrenament al USAF

Read Time:56 Second

Boeing si Saab au reusit sa castige „licitatia” pentru dezvoltarea si constructia viitorului avion de antrenament avansat al Fortelor Aeriene Americane – USAF – pentru ca au oferit un pret mult mai mic decat concurenta.

Sud-coreenii de la KAI (Korea Aerospace Industries) au dezvaluit saptamana trecuta ca nu au putut concura cu pretul propus de Boeing-Saab.

Un purtator de cuvant al KAI a declarat ca pretul propus de castigatori a fost „imbatabil de mic”, ceea ce spune destul de multe.

9,2 miliarde de dolari este valoarea totala a contractului pentru dezvoltarea avionului, constructia a 351 de aparate, plus simulatoare si alte echipamente conexe.

Chiar daca vorbim despre o suma enorma, primele estimari pentru programul avionului de antrenament erau de aproape 20 de miliarde.

Oferind jumatate din costul acceptat de USAF pentru acest program, Boeing si Saab au castigat fara discutii cursa cu cei de la KAI, care au propus T-50 Golden Eagle, cu italienii de la Leonardo, care au venit cu o varianta a lui M-346 Master, sau cu Northrop Grumman/ BAE Systems, cei ce au venit cu o noua varianta a Hawk-ului britanic.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Nu cred că prețul a fost principalul atu,cu care au cîștigat. Au fost m-ai mulți factori care au decis cîștigătorul.

Marius B

Oare va fi supersonic?

Ceva mi se pare inneregula totusi vis-à-vis de criterial pretului cel mai mic si ponderea in decizia finala: in criteriile/cerintele T-X apare si ca programul se concentreaza pe costul pe durata de viata/exploatare si nu pe pretul de achizitie. Oare cele 9kkk sunt estimarea pentru toata durata de viata?

Previous post F-35B opereaza in premiera de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth
Next post Indienii vor face cadou Rusiei trei avioane MiG-21
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x